1 (edytowany przez 8850 2018-04-01 07:43:36)

Temat: Prawdopododobieństwo przeżycia routera po zwarciu/awarii zasilania

Jakie jest prawdopodobnieństwo przeżycia mocnego nowoczesnego routera z zasilaczem 3A po awarii sieci elektrycznej (zwarcie gdzie w domu pali się kilka urządzeń podpiętych do instalacji elektrycznej w tym ten router)? Czy najczęściej leci, zazwyczaj tylko zasilacz czy zasilacz i płytka? Zakładamy że internet wchodził arj45 do mieszkania, nie tam funkcji modemu, przepięcie poszło z 220V.

Po podłączeniu do zasilania router nie wykazuje żadnych oznak życia, z tego co wiem kobieta właścicielka tego routera nie sprawdzała innego zasilacza a nie ma miernika aby sprawdzić czy zasilacz działa. Może go sprzedać ale to loteria w ciemno niekoniecznie opłacalna dla kupującego.

2

Odp: Prawdopododobieństwo przeżycia routera po zwarciu/awarii zasilania

Nie wiadomo. Sam sprawdź to się dowiesz bo to kwestia sekund.

3

Jest szansa, że to warystor i starczy wymiana zasilacza. Ale tego dowiesz się dopiero mając sprzęt pod ręką.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

4

Nie wierzę w zwarcie od którego palą się urządzenia.
Najprawdopodobniej brak ciągłości neutralnego i zamknięcie się obwodu przez przewody międzyfazowe.
Jeśli tak to możliwe, że padł sam zasilacz. Jeśli zabezpieczenia w zasilaczu zadziałały na czas to router mógł przeżyć.