626

Odp: Sagemcom 2704 a OpenWRT

vi /etc/config/network

Znajdź sekcję wan i zmień na wartości które podane są w poradniku. Zapisz, zrestartuj, ma działać. Obsługę vi też masz opisaną na eko.one.pl.

Jak chcesz się męczyć to możesz to wyklikać w luci - menu, network, znajdź wan, zrób edycję, zmień protokół na UMTS, potwierdź wpisz device i apn. Zapisz i masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

627

Cezary napisał/a:

vi /etc/config/network

Gdzie to wpisać?

Cezary napisał/a:

Znajdź sekcję wan i zmień na wartości które podane są w poradniku. Zapisz, zrestartuj, ma działać. Obsługę vi też masz opisaną na eko.one.pl.

Nie mogę tego znaleźć, jest to może jakoś ukryte?

Cezary napisał/a:

Jak chcesz się męczyć to możesz to wyklikać w luci - menu, network, znajdź wan, zrób edycję, zmień protokół na UMTS, potwierdź wpisz device i apn. Zapisz i masz.

Nie za bardzo wiem jak to zrobić hmm

628

Przepraszam za tak proste pytania, ale nie znam się na tym hmm

629

1. W konsoli, po zalogowaniu się przez ssh do routera. Znajdziesz to w faq na górze tej strony
2. Nie, nie używałeś ctrl-f na głównej stronie. Wstydź się... http://eko.one.pl/?p=vi
3. No sorry ale jak nie wiesz jak klikać w przeglądarce to niestety to nie to forum. Po co w ogóle wgrałeś openwrt?

630

Cezary napisał/a:

udało się, dziękuje, są tu jakieś podziękowania, opcja pomógł dla Ciebie?
Mam jeszce pytanie, co wpisać w opcji modem? czy pozostawić bez zmian?

631

Modem device powinno być /dev/ttyUSB0  jeżeli to jest interfejs komunikacyjny modemu.

632 (edytowany przez 02800 2018-03-31 17:41:42)

Cezary napisał/a:

Modem device powinno być /dev/ttyUSB0  jeżeli to jest interfejs komunikacyjny modemu.

ok, dziekuje, czy coś jeszcze trzeba ustawić,czy to już wszystko?
apn i wszystko w tej zakładce poustawiałem.

633

Ew pin jeżeli karta ma. Jak nie to nie.

634

Cezary napisał/a:

Ew pin jeżeli karta ma. Jak nie to nie.

OK, Dziękuje Ci bardzo za pomoc smile

635

Modem Huawei e369 nie działa , modem mruga na zielono a na sagemie świeci się kontrolka od zasilania wi fi i usb. Wszystko zrobiłem wedle instrukcji Cezarego, ale nie działa, ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić?

636

Wyłącz/włącz zasilanie, poczekaj kilka minut, pokaż wyniki poleceń:

cat /sys/kernel/debug/usb/devices
uci show network
uci show firewall
logread
ifstatus wan

637

Jak pokazać pokazać wyniki poleceń? Pozwól że będę Twoimi rękami, więc co mam kliknąć by zobaczyć polecenia?

638

Przeczytaj faq, link jest na górze tej strony. Uruchamiasz putty, logujesz się do routera, wpisujesz te polecenia, pokazujesz wynik. Tekst skopiowany a nie screenshot z ekranu.

639

Cezary napisał/a:

Przeczytaj faq, link jest na górze tej strony. Uruchamiasz putty, logujesz się do routera, wpisujesz te polecenia, pokazujesz wynik. Tekst skopiowany a nie screenshot z ekranu.

Wiesz co, to już niepotrzebne. Potrzeba było skonfigurować nie wan, a wan6 i zmienić port usb na 1 więc teraz śmiga aż miło. Dziękuję bardzo smile

640

Witam
Czy na tym routerze WiFi działa max bg (54kbps) zamiast bgn, czy ja coś źle zrobiłem ?
Kartę wykrywa jako "Generic MAC80211 802.11bg"
pozdrawiam

641

Tak, na tym routerze i obecnym  OpenWrt radio działa tylko jako b/g.

642

Raczej 54 Mb/s a nie kbps.

643

Witam

Dawno mnie tutaj nie było ale nawet pamiętałem  hasło  do mojego konta tutaj...  Niestety  odgrzewam kotlet bo akurat  taki routerek posiadam  i potrzebuję do niego wrzucić   openwrt bo  na lede to chyba za cienki sprzęt? Coś Twojego Cezary tu znajdę ? W dziale download nie uświadczy  marki SAGEMcom.    Kiedyś już instalowałem openwrt na tym i nawet  termometr uruchomiłem i kilka innych rzeczy , obecnie też potrzebuję  uruchomić parę drobiazgów na nim   najpilniejsza sprawa to serwer czasu.  Czy  najnowszy  bin  dla tego staruszka to http://downloads.openwrt.org/releases/1 … fs-cfe.bin ?

Stary   Sagemcom działa na open ale niestety zapomniałem już do niego haseł,   kopie danych i konfiguracja  gdzieś są  jednak   nie wiem gdzie i którym dysku  a teraz mamy TB danych.

644

Piszesz że na lede za cienki a chcesz wrzucić nowsze openwrt smile. Tak to na razie ostania wersja stabilna, za chwilę będzie 19.07.

645

Cezary napisał/a:

Piszesz że na lede za cienki a chcesz wrzucić nowsze openwrt smile

Niestety  nie siedzę  w temacie za bardzo z racji  mojej pracy, mam czas na zabawę tylko zimą , poprzedniej  zimy  chorowałem i  nawet nie myślałem wtedy o open . Moje informacje są z przed dwóch lat. Fajne to open  stabilne jak skała i za darmo.

Dzięki za szybka odpowiedź.

646

Niestety  instalacja przez aktualizacje  oprogramowania nie działa, router  się restartuje ale za moment wita mnie   napis sagemcom . Skracałem  plik  do jednego znaku.   Jakiś starszy  bin  może  znajdziesz gdzieś Cezary?  Czytałem że nawet domoticz na tym uruchamiają ?  Może być nawet jakaś zabytkowa wersja byle działająca.

Ps przypomiałem sobie  miało być Luci zamiast Lede ...

647

A tak w ogóle 2704 czy 2704v2? Bo to nie to samo i są różne pliki od tego.  Ty wskazałeś 2704.  Jaki masz właściwie?

Jak obecnie nie kompiluję broadcoma, a stare pliki są tam gdzie zawsze: https://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/brcm63xx/ (i ja kompilowałem tylko dla v2).

648

Ze strony  routera:

ID Płyty:     F@ST2704V2
Wersja Hardware:     FAST2704 V1.1_1U_RE

Czyli jednak  V2 .  Wcześniej sugerowałem się napisem na płycie pcb wewnątrz  routera   gdzie było rev 1.0.

Sciągałem V1   i dobrze że mi się nie udało.   Przy okazji    ta najnowsza wersja   dobra będzie do domoticza?  Domoticz to na wyrost sie pytałem  bo czytałem tutaj że nawet uruchamiają ,  ale  chciałbym sciagnąć domoticz w postaci paczki a nie kompilować ,  próbowałem kiedyś kompilować  ale coś mi nie poszło .

649

Domoticz jest po prostu w pakietach, więc zainstaluj openwrt, zrób pewnie extroota i zainstaluj domoticza i co tam jeszcze chcesz. Tak po prostu przez opkg.

650 (edytowany przez mazur_7 2020-02-03 09:20:18)

Czy w koncu da sie zrobic 802.11n? Podlaczanie karty na usb troche nie ma sensu... z tego co widzialem są rutery które maja ten sam uklad (ten sam pci id - 14e4:a8d8) chyba jakis Comtrend i tam nie ma nic na stronie openwrt ze N nie działa.

Jeżeli nie działa na driver opensource (b43) to może jest jakis od broadcom który można zaladowac?

SoftMAC nie rozpoznaje tego pci id.

Pozdr