51

Odp: Vodafone 802 (ARV752DPW) - prośba o instrukcję wgrania OpenWRT

Witam czy ktoś zna i może podać wartość tego rezystora R65? Z góry wielkie dzięki.

52 (edytowany przez Zuzia 2018-03-26 09:50:58)

santaclaus21 napisał/a:

Postawiłem OpenWRT 12 (AA - link na wiki). Doinstalowałem luci. WIFI działa. Po 5 dniach walki... Cezary, dzięki za pomoc i nakierowanie na właściwy tor.

Pozostałe problemy które mam nadzieję rozwiązać:
- nie działa jeszcze modem HiLink
- wszystkie diody na froncie świecą i nie gasną

santaclaus21 napisał/a:

@polmajk - odpuść ten router. Szkoda życia. Primo wszystko musisz robić pod linuxem, secundo przygotuj się na lutowanie, robiłem wszystko według Wiki i ucegliłem router. Tertio - jak wgrasz już po kilku dniach wersję OpenWRT15 lub 17 - okaże się, że nie działa Wifi. Idzie uruchomić na tym 15 (BB) w działającym WIFI, ale jak - wiedzą tylko wybrani magicy, i sprzedają wtedy router za 2xcena rynkowa.

Dobrze Ci radzę, jak mi Cezary poradził, mocny zamach i przez okno. Osobiście odpuściłem, po prostu się poddałem. Nie odpaliłem modemu HiLink.

Easybox 802 wbrew pozorom to bardzo fajne urządzenie, idealnie komponuje się z bielą mojej lodówki, na której stoi smile

Na poważnie. WiFI, modem E3372h oraz diody/przyciski prawidłowo działają na Chaos Calmer 15.05.1. E3372h śmiga na każdym porcie USB bez dodatkowego HUB-a. Jak ktoś ma modem z portem na kartę SD to można na niej zrobić exroota i instalować multum pakietów, u mnie tak pracuje. W ogóle karty SD obsługuje od razu i bardzo dobrze, nawet na czytniku-przejściówce na USB. Idealnie nadaje się do UPC Wi-Free, połączenie stabilne. Przy kablówce tak samo, podobnie jak z modemem. Jak ktoś potrzebuje konfigurację niech pisze. Reasumując, najtrudniej wgrać i ustawić, a potem już można zapomnieć i cieszyć się działającym routerem. Wcale nie jest taki zły, a trzy porty USB piechotą nie chodzą, podobnie jak dobry zasięg WiFi, który Easybox 802 posiada.

53

Zuzia napisał/a:

....
Easybox 802 wbrew pozorom to bardzo fajne urządzenie, idealnie komponuje się z bielą mojej lodówki, na której stoi smile
Na poważnie. WiFI, modem E3372h oraz diody/przyciski prawidłowo działają na Chaos Calmer 15.05.1. .... Wcale nie jest taki zły, a trzy porty USB piechotą nie chodzą, podobnie jak dobry zasięg WiFi, który Easybox 802 posiada.

Ostatecznie wolę białego TPLinka 3220/40 ktorych biel równie dobrze będzie się komponowała.
W moim przypadku walka była nierówna - miałem modem MF823 i nawet jak wszystko już dzialało to router restartował się kilka razy dziennie, prawdopodobnie zbyt mała wydajność prądowa.
TPlink 3220 z hubem bez zasilania dodatkowego dźwigał ten modem.
ZTE to syf smile Sprzedałem na popularnym serwisie aukcyjnym a na bliźniaczym serwisie ogłoszeń lokalnych za te same pieniędze kupiłem E3372 (jego też uwaliłem przerabiając na HiLink, ale o 3 rano już śmigał smile Stabilność Huaweii bez porównania. Przypuszczam, że jest mniej prądożerny.

EasyBox jest fajny do zabawy jeśli już jest wgrane OpenWRT z popularnej na serwisie aukcyjnym dystrybucji z działającym USB i WiFi. Zrobienie go samemu kopiii tego oprogramowania.. to jakaś masakra.
Dziś znów mam TPLinka 4300, kupiłem za dobre pieniądze, Gargoyle / LEDE wgrywam i konfiguruję w 5 minut.
EasyBox to strata czasu czyli pieniędzy, tylko tak potrafię się do niego odnieść.

Po długiej walce sprzedałem za 2 czteropaki piwa, w pełni działający i przez pół dnia tłumaczyłem gościowi jak skonfigurować LuCi do pracy z modem 3G.. i chyba i tak poległ..

54 (edytowany przez Zuzia 2018-03-29 06:57:17)

Ja testowałam Easybox 802 właśnie z modemem E3372 i faktycznie ten model jest chyba mniej prądożerny niż inne. Mnie udało wypracować konfigurację przy której Easybox pracuje stabilnie i wszystko działa. Wymaga jednak exroota najlepiej na karcie SD. Najfajniejszą rzeczą jest możliwość podłączenia przez USB drugiej karty WiFI i mam dual radio, jedna karta działa w trybie klienta, a druga jako AP, świetna rzecz do UPC Wi-Free. W tej cenie nie ma urządzeń z tyloma portami USB. Trochę się pomęczyłam więc wrzucę gdzieś kopię firmware i konfigi, żeby inni mieli łatwiej. Ale zgadzam się, że  jak router nie leży to nie ma sensu się siłować.

55

Zuzia napisał/a:

Ja testowałam Easybox 802 właśnie z modemem E3372 i faktycznie ten model jest chyba mniej prądożerny niż inne. Mnie udało wypracować konfigurację przy której Easybox pracuje stabilnie i wszystko działa. Wymaga jednak exroota najlepiej na karcie SD. Najfajniejszą rzeczą jest możliwość podłączenia przez USB drugiej karty WiFI i mam dual radio, jedna karta działa w trybie klienta, a druga jako AP, świetna rzecz do UPC Wi-Free. W tej cenie nie ma urządzeń z tyloma portami USB. Trochę się pomęczyłam więc wrzucę gdzieś kopię firmware i konfigi, żeby inni mieli łatwiej. Ale zgadzam się, że  jak router nie leży to nie ma sensu się siłować.

czesc,

czy moze wrzucilas gdzies swoj firmware i konfig do tego easyboxa? niestety od jakiegos czasu zalicza zwiechy, pomaga tylko wyciagniecie wtyczki, pracuje jako router z wpietym e3372.

z gory dzieki!

56

Porzuciłam CC na rzecz LEDE: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 17#p206917

Robię też własne obrazy na bazie LEDE gotowe do użycia z E3372h. Mogę gdzieś umieścić. Niestety Cezary porzucił wsparcie dla Easybox 802. Dla mnie to nadal ciekawy, tani router z trzema portami usb więc nie poddaję się.

57

Ja nie miałem obrazów dla easyboxa smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

58

Zuzia napisał/a:

Porzuciłam CC na rzecz LEDE: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 17#p206917

Robię też własne obrazy na bazie LEDE gotowe do użycia z E3372h. Mogę gdzieś umieścić. Niestety Cezary porzucił wsparcie dla Easybox 802. Dla mnie to nadal ciekawy, tani router z trzema portami usb więc nie poddaję się.

czy moglabys gdzies podrzucic taki gotowy obraz do uzycia wlasnie z E3372 w trybie hilink? bede wdzieczny. wszystko dziala stabilnie, nie ma zawiech jak na CC?
czy jest mozliwosc dorzucenia dyndns i adblocka?

dzieki!

59 (edytowany przez Zuzia 2018-07-24 06:05:13)

Cezary napisał/a:

Ja nie miałem obrazów dla easyboxa smile

Coś mi się pokręciło. Chyba nawet pisałeś, że ten router uważasz za beznadziejny i doradzałeś niektórym, żeby się go widowiskowo pozbyli smile

wankus napisał/a:

czy moglabys gdzies podrzucic taki gotowy obraz do uzycia wlasnie z E3372 w trybie hilink? bede wdzieczny. wszystko dziala stabilnie, nie ma zawiech jak na CC?
czy jest mozliwosc dorzucenia dyndns i adblocka?

Mam skompilowaną wersję LEDE, na której aktualnie pracuję: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/EASYBOX+802/LEDE

Wyrzuciłam wszystko związane z ADSL, to mają oryginalne obrazy LEDE/OpenWRT. Wyłączyłam IPv6, ale na poziomie plików konfiguracyjnych więc można sobie w razie czego włączyć.

Dodałam domyślnie obsługę:
- USB (drukarki, nośniki danych na ext4, exfat, ntfs, vfat)
- działają modemy 3G/4G plus tethering z modemów z komórek
- wsparcie dla sieci Wi-FI typu UPC Wi-Free, Eduroam itp.
- poprawiona sygnalizacja diodami, przycisk Wifi On/Off działa
- port LAN4/TV ustawiony jako WAN dla Internetu np. z kablówki
- po włożeniu modemu E3372 hilink Internet działa automatycznie
- Wi-Fi w trybie AP trzeba sobie ustawić samodzielnie tzn. dodać swoją sieć
- konfiguracja pod UPC-Wi-Free jest w /etc/config/wireless (wystarczy odznaczyć i wpisać swój login i hasło)
- Luci PL, dostępne 91% wolnego miejsca na instalację pakietów

Możesz sobie doinstalować sam co tam potrzebujesz, zmieści się. Wystarczy sobie wyklikać resztę pod swoje potrzeby. Obraz sprawdzony na modemie 3G ze smartfona i E3372h, Wi-Fi z UPC Wi-Free oraz kablówce i wszystko jest w porządku, ale pamiętaj, że instalujesz na własne ryzyko, a ja nie jestem guru jak Cezary więc nie zapewniam wsparcia big_smile

Dodam jeszcze, że w stosunku do CC chodzi wszystko jakoś szybciej, przynajmniej w moich zastosowaniach.

60

dzieki. czy jak teraz mam OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49378 to moge Twoj obraz wgrac jako sysupgrade przez interface openwrt?

mozna pozniej przywrocic zbackupowana konfiguracje?

61 (edytowany przez Zuzia 2018-07-25 14:00:40)

Ja robiłam upgrade do LEDE właśnie z Chaos Calmer 15.05.1 przez Luci i wszystko udało się bez problemu. Najpierw zrób backup obecnej konfiguracji, warto mieć gdzieś na boku. Obraz wrzucasz przez graficzne sysupgrade, ale odznacz "Zachowaj ustawienia". Jak już się wgra, a router zrestartuje wtedy włóż modem, podłącz się kablem i doinstaluj sobie co tam chcesz, a konfigurację usług (DDNS, Adblock itp.) przywracaj selektywnie jeśli będzie taka potrzeba. Jak coś namieszasz to przywrócisz domyślne ustawienia przez tryb Failsafe.

PS. Robię też obraz "wszystkomający" ale nie wiem co tam dorzucić, każdy inaczej korzysta z routera, a Easybox 802 nie ma zbyt wiele miejsca, żeby poszaleć.

Edycja:
Aby router miał Wi-Fi w trybie AP trzeba doinstalować hostapd.

62 (edytowany przez Zuzia 2018-07-26 13:57:15)

Mam już kolejny obraz LEDE dla Easybox 802: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/EA … 704be71_v2
Zmiany w stosunku do wersji pierwszej:
- poprawiona obsługa Wi-Fi (wpad)
- dodane automatyczne montowanie nośników (mountd)
- odinstalowane zbędne pakiety dotyczące IPv6 (ale zachowane wsparcie IPv6 w obrazie)
- dioda Internet sygnalizuje transfer internetowy z WAN migając na niebiesko, a świeci na czerwono po podłączeniu modem przez moduł RNDIS (interfejs wwan).

Praktycznie wszystko działa prawidłowo, ale nie ma róży bez kolców, niestety LEDE ma losowo pojawiający się błąd, który czasami występuje. W logach jest wpis:

do_page_fault(): sending SIGSEGV to <losowy program> for invalid read access from...
epc = 77181f6c in libc.so
ra  = 77181f34 in libc.so

Z tego co wyczytałam nie naprawiono go: http://community.onion.io/topic/2289/do … ccess-from

Tak samo jest w oryginalnych obrazach LEDE. W OpenWRT 18.06 tego błędu już nie ma, ale z kolei popsuto obsługę usb tak ciekawie, że włożenie modemu Huawei E3372h powoduje restart routera.

63

Czyli bierzesz te router w rękę, stawiasz pewnie stopę na ziemi, bierzesz zamach i niech leci...

Tani jest, fakt, ale szkoda życia.

64

Można i tak smile

Ale na  oryginalnym sofcie wszystko funkcjonuje elegancko, nawet przy używaniu wszystkich trzech portów USB. Tymczasem sypie błędami w LEDE/OpenWRT, które są nienaprawiane. Trzeba łatać samodzielnie, robią tak magicy, którzy sprzedają Easyboxy z OpenWRT na Allegro.

Jeszcze poczekam, zobaczymy jak rozwinie się sytuacja z OpenWRT 18.06, bo działa ono wyraźnie stabilniej i szybciej tylko ten feler z usb. Zgłosiłam go na bugs.openwrt.org, może naprawią.

65

Cezary napisał/a:

Czyli bierzesz te router w rękę, stawiasz pewnie stopę na ziemi, bierzesz zamach i niech leci...

Jako zawodowy kierowca polecam metodę "pod koło" smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

66

Nie lepiej zaopatrzyć się w inny sprzęt? Tzn. dobrze że działasz nad tym, ale to trochę nie szkoda czasu? Do każdego routera można podpiąc hub i prawie na to samo wyjdzie.

67 (edytowany przez Zuzia 2018-07-26 19:37:30)

Posiadam inne routery, dla nich też robię swoje obrazy. Mam również trzy sztuki Easybox - modele 602, 802, 803, nowe, pełne wersje pudełkowe. Moim zdaniem są to całkiem niezłe urządzenia, mimo, że czasy świetności mają za sobą. Wystarczą na moje potrzeby. Do Easybox mogę wpiąć równocześnie drukarkę, pendrive, modem i uzyskać stabilną pracę bez huba, 3x USB to jest duża zaleta, plus bramka VoIP.  Tylko na sofcie producenta brakuje mi  trybu AP Client (WPA-Enterprise) i obsługi modemów LTE. Problem to kiepskie wsparcie OpenWRT dla Lantiq. Ale nie jest, aż tak źle, Internet teraz mam z modemu podpiętego do Easyboxa i działa sobie normalnie. Przymierzam się do uruchomienia bramki VoIP na OpenWRT, podobno da się. Czasu mi nie żal, bo przy okazji zawsze czegoś nowego się nauczę.

68 (edytowany przez Zuzia 2018-08-04 11:28:58)

wankus napisał/a:

czy jak teraz mam OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49378 to moge Twoj obraz wgrac jako sysupgrade przez interface openwrt?

mozna pozniej przywrocic zbackupowana konfiguracje?

Jeśli już wgrałeś LEDE, możesz  zawsze wrócić wrócić do Chaos Calmer 15.05.1 i przywrócić swoją konfigurację. Robię swoje obrazy z CC do różnych zastosowań więc z róznymi paczkami aplikacji, po przetestowaniu zamieszam tutaj więc zaglądaj: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/EA … er+15.05.1

Upgrade/downgrade jest bezpieczne, przetestowałam we wszystkie strony i wszystko w porządku. Upgrade do LEDE z Chaos Calmer (wersja od Jucom24) można zrobić normalnie z Luci. Z kolei downgrade do Chaos Calmer z wyższych wersji tylko z konsoli poleceniem: sysupgrade -n -F openwrt-lantiq-xway-ARV752DPW-squashfs.image

W moim obrazie adres routera to 192.168.1.1, a nie 192.168.2.1.

PS. Więcej w temacie obok: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 81#p207381

69

Dzień dobry,
potrzebuję przywrócić easybox-a 802 do oryginalnego oprogramowania , udało mi się urządzenie rozkręcić i podpiąć UART, połączyłem się przez putty (bo mam jedynie winde) pytanie czy da się to zrobić bez linuksa, jeżeli tak to jakimi poleceniami ?

70

Na windowsa znajdziesz odpowiedniki programów - jakiś terminal z odpowiednikiem zmodem itd. Tyle musisz poszukać. Prościej by było gdybyś uruchomił sobie linuksa (np. ubuntu) z pendrive po prostu. No chyba nie kompletnie nie umiesz/nie rozumiesz linuksa, wiedy szukaj tego na windowsie.

71

Ok. zainstalowałem sobie ubuntu i przy powrocie do oryginału coś poszło nie tak i cegła, więc zrobiłem wg. opisy kabelki żeby wejść w UART, udało się ale po zgłoszeniu trybu UART nie mogę nić wpisać w konsoli, co robię nie tak ?

72

Źle podłączyłeś uart, nie styka jedna z linii, uart może pracować na innych napięciach niż router (3.3v ma być), uart jest uszkodzony. I pewnie z setka innych powodów.

73

czy w konwerterze UART ma być na obu liniach TX i RX napięcie 3,3V ? bo ja w moim mam w moim tylko na jednej lini 3,3 V na drugiej echo, czy to zepsuty konwerter ?

74

Na linii wejściowej może nie być napięcia. Żeby sprawdzić czy konwerter jest sprawny i po prostu odłącz go, złącz razem linie tx z rx i zobacz w terminalu czy widzisz to co wpisujesz na klawiaturze.

75

Wygląda że konwerter działa prawidłowo, sprawdziłem i jest tak jak napisałeś, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czytałem że w trybie UART powinna się świecić tylko jedna dioda na czerwono, a u mnie świecą się wszystkie, dwie na czerwono, dwie na niebiesko i ostatnia na czerwono-niebiesko a pierwsza nie świeci