1 (edytowany przez eerozeteen 2018-03-27 05:15:25)

Temat: wdr 4300 - samoczynne restarty

Cześć,

Od jakiegoś czasu zostałem zmuszony do korzystania z mobilnego internetu [przeprowadzka]. Wszystko było fajnie do czasu "wsadzenia" routera do miejsca docelowego (tymczasowo za pudelkami). Router działa na gargolcu (build ze stycznia z .2). Modem to ZTE, karta aero podlaczone do routera przez aktywnego huba (zasilka do huba 5V/2A tez jakaś nie nowa). Całość jak wspomniałem siedziała sobie za pudełkami i nie wiem czy router sie nie przegrzał i teraz nie mam z nim przez to problemow (skrycie liczę ze zasilacze straciły moc - nie są pierwszej nowości - i nie czeka mnie poszukiwania routera)

Restarty pojawiają się jak zauważyłem zaraz po nieustawieniu połączenia z sieca, i wtedy wszystkie diody gasna i router wstaje. Teraz własnie zauważyłem pisząc tego posta, ze router sam z siebie "zrzucił" siec i znowu miga diodka "system" - trybik. Dodam ze teraz router podłączony jest bez modemu ani huba USB, tylko on sam z jedna siecią 2,4 włączona.

Testowałem oba zasilacze 12V/1,5A - jeden fabryczny - drugi od czegoś innego. Nie mam więcej jakichś innych żeby sprawdzić.

Czy niestety zafundowałem sobie nowy wydatek w postaci routera (przegrzałem go na amen) czy może wystarczy nowy zasilacz kupić (np. 3A zeby byl zapas) ? Jakos w konsoli można sprawdzić co jest przyczyna restartów?

Dodam ze za pudelkami pracowały dwie sieci (2,4 +5) + siec gościnna. Może radio przegrzałem? Przed umieszczeniem za pudelkami router pracowal tydzien bez problemow (pomijając problemu z łącznością Aero).

p.s. juz 3 restarty byly podczas pisania.

p.s.2 +2

-----

te restarty podczas pisania były spowodowane tym ze router pracował jako AP + Klient i dostawał internet z telefonu mojego. sam router niby pracuje normalnie bez obciążania radia...

-------
Edit

Wczoraj jeszcze zobaczyłem dziwna rzecz. Na fabrycznym zasilaniu włączyłem w gui sieć 5g i router obecnie wpadł w " bootloopa". Co chwilę się resyartuje. Rip radio?

2

Odp: wdr 4300 - samoczynne restarty

Przywróć go do oryginalnego softu, zrób z niego zwykły router bez niczego innego (czyli niech działa w sumie na domyślnych ustawieniach) i zobaczysz jak będzie się zachowywał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, tak.zrobię.tylko jak?

Router obecnie będąc w tym "bootloopie" nie daje nic zrobic. Jak można fizycznie gargolca do ustawień fabrycznych przywrócić ? Ciekawostka: znajomy z pracy na tym samym routerze i sofcie też w pracy z ppp tez miał taki problem(restarty) po zmianie karty w modemie. Udało mu się przywrócić ustawienia z gui miedzy restartami. Może i u mnie to pomoże ? Tylko jak się wystrzelić....

4

Powinieneś mieć recovery w uboocie: https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519

5

Ok, wieczorem sprawdzę. Może najpierw tez zobacze w failsafe reset gargolca do domyslnych i zobaczę czy to tez nie wina konfiguracji.

6

Jeśli potrzebujesz routera tylko do obsługi LTE, polecam EDIMAX LT-6408n. Wbrew pozorom tani i dobrze sobie radzi nawet z prądożernymi modemami ZTE. Piszę to w przypadku gdyby się okazało, że umarł poczciwy WDR4300 (sam takiego teraz używam smile

7

santaclaus21 napisał/a:

Jeśli potrzebujesz routera tylko do obsługi LTE, polecam EDIMAX LT-6408n. Wbrew pozorom tani i dobrze sobie radzi nawet z prądożernymi modemami ZTE. Piszę to w przypadku gdyby się okazało, że umarł poczciwy WDR4300 (sam takiego teraz używam smile

Jeśli potrzebujesz routera do LTE tylko to oczywiście nie bierz tego Edimaxa a coś z wbudowanym modemem LTE, tani jest np. Huawei E5180. To znacznie lepsze rozwiązanie, stabilne i bezproblemowe.

8

9tysiecy napisał/a:

...Jeśli potrzebujesz routera do LTE tylko to oczywiście nie bierz tego Edimaxa a coś z wbudowanym modemem LTE, tani jest np. Huawei E5180. To znacznie lepsze rozwiązanie, stabilne i bezproblemowe.

Jeśli wolisz wydać 150-250 zł zamiast 30, to powyższa rada może okazać się słuszna. Za posiadany modem dostaniesz na popularnym serwisie aukcyjnym 50-60 zł zwrotu.
Mialem Edimaxa kilka dni i pracował super stabilnie z modemem ZTE. I używał bym go nadal gdybym nie potrzebował printservera..

9

Czesc,

dziś udało mi się siąść do mojego routera. Dziękuję wszystkim za rady i pomocne tipy. Niestety nie skorzystałbym z nim, bo może zapomniałem dodać, ze mobilny tel był tylko przejściowy (czekam na podłączenie stalki) wiec to rozwiązanie było tymczasowe. Co by tu dużo pisać - failsafe + "firstboot -y" dały rade. Ustawienia fabryczne na gargolcu rozwiazaly problem.

Po swoich "przygodach" i znajomego z naszymi wdr4300'kami smiem wysuwac wnioski, ze jest jakis bug w oprogramowaniu przy obsludze modemow USB. Przy wiekszej ilosci restartow routera (np w ustawieniach Monitora polaczen przy braku sieci) po X restartach (duzym X > 50 - mialem tez jakies problemy z modemem i moim Aero) jakis log/buffor potrafi sie przepelnic i powodowac potem jakies bledy systemu powodoujce samoistne restarty. Nie wiem czy moje domysly i obserwacje sa sluszne i trafne, ale tak to moze byc. Nie wiem tez czy bylbym w stanie odtworzyc problem i w jakis sposob pomoc w debugu i naprawie bledy, ale Cezary jezeli chcialbys moze jakies logi czy cos, to chetnie sproboje i pomoge, aby w przyslosci inni uzytkownicy nie mieli podobnych problemow.

a juz myslalem ze moja 4300 czeka smietnik...

10

Gargoyle jest na CC a ono samo nie jest rozwijane. Nie ma szukać przyczyny, po prostu przejdź na nowszy system.