1

Temat: Problem z PS4 i siecią...

Zabrzmi to smiesznie, ale mam problem z ps4 i internetem....
Gdy odpalam PS4, internet na PC zamienia się w jeden wielki lag. Coś chce odpalić i sprawdzić... czekam az w ogole coś zmieli z serwera. Puszcze sobie coś na YT - 144p
Ogółem jak już strona czy inne źródło puści i zaciągnie na PC, to po chwili jest lag na PS4 (w czasie gry multiplayer)

Wyłącze PS4 - i po problemie...

Net 60/6. Pingi po 5ms (Swiatłowód)
Nie jest ważne czy po kablu, czy po WiFi

Próbowałem QoS - jest jeszcze gorzej. Tak jakby PS4 zabierało calusienkie łącze a nic się na tej konsoli nie dzieje (!)

jak znowu QoS jest wyłączony a puszcze coś z YT-ba na PC, czy wejde gdziekolwiek na cokolwike, to na PS4 jest również lag.
Wygląda to jak lag-switch....
Porażka. Zeby wejść na to forum jak jest włączony PS4 to czekam 30 sekund na odpowiedź z serwera.

Sama konfiguracja:
Router główny pracuje na PPPOE. Netis WF2780
Na nim jest ustawiony adres główny 192.168.2.1 bo AP (drugi router - TPLINK WR841N z LEDE) ma 192.168.1.1 (zeby nie kolidowało)
Właczony jest DHCP z pulą 192.168.2.100 - 200
Mieszkam na wsi, wiec z kanałami nie ma problemu. Router pracuje na kazdym tak samo.
Zabezpieczona sieć WPA2-PSK wiec o jakims sasiedzie co podiwania neta nie ma mowy bo zresztą mam wgląd w urządzenia podłączone.
Włączone UPNP
Włączony DMZ na adres 192.168.2.150

Router drugi (TPLink) to AP. W nim właczone UPNP i to wszystko. Działa na zasadzie hotspota jak telefon. I z niego jestem lanem podpięty do PC i do PS4.

2

Odp: Problem z PS4 i siecią...

a jakie systemy masz na tych routerach ,  ten  AP  działa w trybie mostu  wi-fi  ?  ,  co  się dzieje jak podłaczysz sie do routera głównego   - jezeli  tam  działa  dobrze  to   masz  cos  skopane  z mostem  ,   jezeli  jest mozliwość  to  podłacz  oba  routery  kablem   -  zawsze to  jest lepsze  rozwiązanie

3

Tak, działa jako most.
Sytuacja z routerem głównym jest identyczna. Ładowałem się do niego kablem, to samo.
Próbowałem łączyć się PS4 via WiFi w standardzie 5G bezpośrednio do Netisa jest to samo.

Netis działa na swoim własnym najnowszym FW
TP-Link jest na LEDE (OpenWRT)

4

Ten TP-Link robi NAT?

5

Co to znaczy? czy kieruje portami?

6 (edytowany przez ad2014 2018-03-23 22:09:26)

wiec  sprawa jest prosta  - problem masz w tym Netis  (  to forum dotyczy opewrt  wiec proponuje  zapytac na http://openrouter.info/ )    ale   sprawdz  jeszcze konfigurację  tego mostu  czy masz wszystko zgodnie z poradnikiem  , a przede wszystkim  czy masz tam wyłaczony dhcp

Edit -  albo  odłacz netisa  , podłacz  tplinka  jako  główny  , podłacz sie do niego i zobacz  - jak bedzie dobrze  to winny  bedzie netis

7

Czy urządzenia podłączone pod TP-Link są w tej samej podsieci co te podłączone pod Netisa? Jeśli np. urządzenie pod Netis ma 192.168.1.x a pod TP-Link 192.168.2.x to jest NAT. Kierowanie portami w pewnym sensie też.