Temat: Problem z PS4 i siecią...
Zabrzmi to smiesznie, ale mam problem z ps4 i internetem....
Gdy odpalam PS4, internet na PC zamienia się w jeden wielki lag. Coś chce odpalić i sprawdzić... czekam az w ogole coś zmieli z serwera. Puszcze sobie coś na YT - 144p
Ogółem jak już strona czy inne źródło puści i zaciągnie na PC, to po chwili jest lag na PS4 (w czasie gry multiplayer)
Wyłącze PS4 - i po problemie...
Net 60/6. Pingi po 5ms (Swiatłowód)
Nie jest ważne czy po kablu, czy po WiFi
Próbowałem QoS - jest jeszcze gorzej. Tak jakby PS4 zabierało calusienkie łącze a nic się na tej konsoli nie dzieje (!)
jak znowu QoS jest wyłączony a puszcze coś z YT-ba na PC, czy wejde gdziekolwiek na cokolwike, to na PS4 jest również lag.
Wygląda to jak lag-switch....
Porażka. Zeby wejść na to forum jak jest włączony PS4 to czekam 30 sekund na odpowiedź z serwera.
Sama konfiguracja:
Router główny pracuje na PPPOE. Netis WF2780
Na nim jest ustawiony adres główny 192.168.2.1 bo AP (drugi router - TPLINK WR841N z LEDE) ma 192.168.1.1 (zeby nie kolidowało)
Właczony jest DHCP z pulą 192.168.2.100 - 200
Mieszkam na wsi, wiec z kanałami nie ma problemu. Router pracuje na kazdym tak samo.
Zabezpieczona sieć WPA2-PSK wiec o jakims sasiedzie co podiwania neta nie ma mowy bo zresztą mam wgląd w urządzenia podłączone.
Włączone UPNP
Włączony DMZ na adres 192.168.2.150
Router drugi (TPLink) to AP. W nim właczone UPNP i to wszystko. Działa na zasadzie hotspota jak telefon. I z niego jestem lanem podpięty do PC i do PS4.