1 (edytowany przez Sebastian 2018-03-18 18:12:01)

Temat: Firstboot gdy dwa modemy w hubie

Uszanowanie.
Właśnie zaktualizowałem router do 1.10.03, aby sprawdzić mwan3. O tym, że aktualizacja obrazu i instalacja dodatków z poziomu GUI mi nie działa, nie będę się rozpisywał.
Jakiś czas temu udało mi się skonfigurować i korzystać z mwan3. Teraz chciałem do tego wrócić, ale każde podpięcie drugiego modemu do huba, kończy się firstbootem. Nie rozumiem, w czym problem. Ktoś ma pojęcie?

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

2

Odp: Firstboot gdy dwa modemy w hubie

Zasilacz nie wyrabia?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hub zasilany.

4

Zasilacze są różne. Bez obciążenia może być 5V ale po podłączeniu odbiornika, na niektórych można zauważyć znaczący spadek napięcia i wtedy może rozłączyć.
Sprawdziłeś zasilacz pod obciążeniem np. odbiornika 5V 10W lub z rezystorem(ami)?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5

Sebastian napisał/a:

Uszanowanie.
Właśnie zaktualizowałem router do 1.10.03, aby sprawdzić mwan3. O tym, że aktualizacja obrazu i instalacja dodatków z poziomu GUI mi nie działa, nie będę się rozpisywał.
Jakiś czas temu udało mi się skonfigurować i korzystać z mwan3. Teraz chciałem do tego wrócić, ale każde podpięcie drugiego modemu do huba, kończy się firstbootem. Nie rozumiem, w czym problem. Ktoś ma pojęcie?

Masz extroota na SD w modemie lub pendrive?

6

Mar_w, takie zadania przekraczają moje możliwości. Młotek@kowadło to moja domena.
Pepe2k, pen wpięty jest, ale nie używam go do tego celu.

Skoro sugerujecie, że mimo zasilanego huba, zasilacz routera może mieć problemy z dwoma modemami, to wezmę w weekend i zamienię zasilacze miejscami. Mam dwa wrt160nl, to nie problem. Na razie dziękuję.
P.S.
Bardzo nie lubię kupować nowych rzeczy i wywalać starych. Czy zasilacz można regenerować?

7

Jak zamienisz zasilacze? Masz hub zasilany z 12V a nie 5V?

8

Mówiłem o zasilaczu routera.
Hub ma własny zasilacz podłączony do sieci elektrycznej w domu. Nie pamiętam, czy mam drugi hub. Może też mam.

9

Właśnie mówimy o zasilaniu huba nie routera. Jeżeli zasilanie huba nie wyrabia to powoduje spadek napięcia, a jeżeli hub jest dość prymitywny to 5v przechodzi na usb od strony router no i masz wtedy różnicę potencjałów.