351

Odp: huawei hg553 / vodafone /

Dwa posty wyżej napisałeś że "nie widzę interfejsu WiFi HG(.32.174)" tu piszesz że działa. Więc?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

352

Napisałem, że "Widzę ten adres" (adres interfejsu WiFi HG) "z komputera podłączonego bezpośrednio do routera nadrzędnego, ale nie widzę go z komputera podłączonego kablem do LAN w HG" i zapytałem czy nie powinno być tak, że skoro komp podłączony do portu LAN HG ma adresację sieci nadrzędnej HG i widzi kompy w sieci nadrzędnej, to czy powinien też móc widzieć interfejs WiFi HG, który ma również adresację sieci nadrzędnej.
Reasumując, komp podłączony do LAN HG (mający adresację sieci nadrzędnej) nie może zarządzać HG w żaden sposób.

353

Powinieneś. Ustawiłeś na stałe adres ip na interfejsie wifi w hg553?

354

Nie, ale póki co ma przydzielany ten sam, przez router nadrzędny.

355

Dostałeś w poradniku konkretne wytyczne. Masz ustawić adres na interfejsie i nie ważne że ten sam adres ip cały czas przydziela router nadrzędny.

356

W poradniku dostałem taką informację: "uci set network.wwan.proto=dhcp" i chyba tak mam ustawione, czyli na interfejsie WiFi jest "Klient DHCP"?
Generalnie wykonałem wszystkie polecenia z poradnika dotyczące mostu.

357

Czasami mam wrażenie że czytacie poradniki wyrywkowo i staracie się dosłownie cytować coś wyrwanego z kontekstu żeby powiedzieć "a ja mam inaczej". Czytałeś http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#dostpdoroutera ? Zaledwie drugi akapit od tego co zacytowałeś.

358

To nie tak, że robiłem coś wyrywkowo, tylko w momencie końca opisu o moście, przestałem czytać dalej.
Dziękuję Ci za cierpliwość i przepraszam za zawracanie gitary.
Wszystko już działa, pozdrawiam.

359

Witam. Myślę o zakupie modemu LTE Huawei E3372h w wersji Hilink . Czy będzie bez problemu działał z tym routerem Huawei HG 553 z OpenWRT (OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-15.258.28302-30f6fe8) ) ? Pozdrawiam.

360

Nie powinno być problemów.

361

Cezary napisał/a:

Nie powinno być problemów.

Czy jest to modem, który może sprawiać jak najmniej problemów w użytkowaniu zarówno w laptopie jak i przede wszystkim w routerze dla modemów GSM?

362

Tak. On sam wszystko robi, więc generalnie wkładasz i ma działać.

363

Zakupiłem w/w modem i na lapku ładnie działa w LTE. Nie mogę jednak ustanowić połączenia po włożeniu modemu do routera huawei hg553. Przypuszczam, że muszę coś zmienić w ustawieniach routera lub modemu. Tylko co? Będę wdzięczny za pomoc.

364

Zmienić interfejs na wanie na następny jaki się pojawi (eth1 np.). Zmienić adres ip routera jeżeli jest taka potrzebna np. na 192.168.2.1. Zapisać, zresetować i to wszystko.

365

Nie wiem czy to o to chodzi, bo po połączeniu się z tym routerem wygląda na to, że internet jest, ale nie wyświetlają się strony. To co mogę zmienić to w "Interfejsy WAN6" i tu "Ustawienia sprzętowe" i cała lista. W chwili obecnej jest "Interfejs VLAN: "eth0.2" (wan6)". Czy to o to chodzi?

366

Nie, nie o to chodzi. W interfejsie wan a nie wan6. Widzisz różnicę?

367

Wchodzę w: Sieć - Interfejsy - zakładka WAN - Ustawienia podstawowe - i co dalej? bo nie ma TU wyboru zmiany interfejsu WAN, chyba, że to nie TU?

368

No jak nie masz? Musisz mieć listę interfejsów. Pokaż screenshota z tego co masz na ekranie.

369

Czy ten modem Huawei E3372h może nie być obsługiwanym przez ten router z w/w softem OpenWRT?

370

Wynik polecenia

cat /sys/kernel/debug/usb/devices

pokaż to ci powiem.

371

Cezary napisał/a:

Wynik polecenia

cat /sys/kernel/debug/usb/devices

pokaż to ci powiem.

Nie za bardzo znam się na tych wpisach chyba w konsoli. Gdzie to wpisać?

372

Zrzuty:

1. https://images83.fotosik.pl/1021/2953d99e1d5e41a6.jpg

2. https://images82.fotosik.pl/1023/c0c099bbb4fc828b.jpg

373

Przeczytaj faq na górze tej strony.

374

Jeszcze się okaże że sam nie wiesz czego używasz i nie jest to hilink jak pisałeś tylko zwykły modem.

375 (edytowany przez adch12 2018-03-20 07:45:14)

Modem to na pewno Hilink. Jest to napisane na opakowaniu i można zalogować się do niego przez przeglądarkę.
Tę komendę trzeba wysłać przez putty lub  WinSCP.