276 (edytowany przez maryjan1 2017-09-29 18:24:59)

Odp: Prawidłowa konfiguracja OpenVPN

Czyli pomimo, że gui zaznacza na czerwono, że brak wystarczającego miejsca, to z konsoli pójdzie? Druga sprawa, że próbowałem zainstalować tylko wifi schedule w wersji 19.2, bo miejsca było w sam raz, ale z gui i tak instalacja nie poszła. Dlatego wróciłem do 18.1. Szczerze mówiąc wrzuciłbym nawet wersję 16-tą, bo od paru lat śmiga ładnie na 703N, ale do tego repeatera najniższa stabilna to właśnie 18-ta.

Edit
Po ponownej instalacji wersji 19.2. Brakuje jeszcze więcej plików i nie da się zainstalować nawet banalnego harmonogramu wifi.

root@Gargoyle:~# opkg update

root@Gargoyle:~# opkg install plugin-gargoyle-openvpn
ERROR: Dependency openvpn-easy-rsa of package plugin-gargoyle-openvpn cannot be found, try updating your package lists

root@Gargoyle:~# opkg install plugin-gargoyle-wifi-schedule
ERROR: Dependency ip of package plugin-gargoyle-wifi-schedule cannot be found, try updating your package lists

277

To są tylko skrypty. Możesz rozpakować i wrzucić do filesystemu.

openvpn-easy-rsa musisz zainstalować, to zależność openvpn i tego pluginu. Z repo gargoyle, nie openwrt, bo gargoyle ma zmienione skrypty startowe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

278 (edytowany przez maryjan1 2017-09-29 18:37:39)

root@Gargoyle:~# opkg install openvpn-easy-rsa
ERROR: Dependency zlib of package openvpn-easy-rsa cannot be found, try updating your package lists

root@Gargoyle:~# root@Gargoyle:~# opkg install zlib
-ash: root@Gargoyle:~#: not found

Trzeba dodać jakieś inne repozytoria, niż te poniżej?

chaos_calmer_base
http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … kages/base    Preset
chaos_calmer_management
http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … management    Preset
chaos_calmer_packages
http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … s/packages    Preset
chaos_calmer_routing
http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … es/routing    Preset
chaos_calmer_telephony
http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … /telephony    Preset
gargoyle
http://www.gargoyle-router.com/packages … xx/default

279

"opkg install zlib" a nie "root@Gargoyle:~# opkg install zlib"

Za dużo myszą kopiujesz.

280 (edytowany przez maryjan1 2017-09-29 19:01:31)

Polecenie było właściwe, tyle że tutaj wkleiłem podwójnie. Zauważ, że odpowiedź systemu była następująca:

root@Gargoyle:~# ERROR: Dependency zlib of package openvpn-easy-rsa cannot be fo
und, try updating your package lists

a gdybym wkleił całość z root, to byłaby taka:
root@Gargoyle:~#: not found

Brak tego pliku w repo i nie mam pojęcia gdzie go szukać.

281

W pierwszym repo który podałeś jest...

282

skoro więc tam jest a repo jest aktywne, to skąd ten błąd?

283

Po prostu instaluj ręcznie wszystko co potrzeba. Pisałem już na początku że są tam zwalone zależności.

284

otwieram konsolę i w putty wpisuję:
opkg update a następnie
opkg install zlib

dostaję komunikat
ERROR: Dependency libc of package zlib cannot be found, try updating your package lists

robię coś źle?

285

Zainstaluj z --nodeps

286

Widocznie usunięto tę opcję, bo w odpowiedzi wywala listę dostępnych poleceń i nie ma na niej takiego przełącznika jak --nodeps. Tak czy inaczej bez tego pliku i tak by ten plugin nie działał. No dobra, skoro guru nie da rady to z moimi umiejętnościami nawet za to się nie biorę. Kiedyś nie było takich problemów (vide 16xx). Widać, że nowsze nie zawsze lepsze.

287

Zainstaluj normalne opkg to będziesz miał nodeps.

288 (edytowany przez maryjan1 2017-09-29 19:55:11)

ERROR: Dependency libc of package opkg cannot be found, try updating your package lists

przecież tego nie da się używać jak się jest na poziomie niższym niż "ekspert" a może i nawet to nie wystarczy

Próbowałem jeszcze kilka innych pakietów, ale tym razem przez gui - ŻADEN nie da się zainstalować. Ta 19-ka jest MOCNO eksperymentalna. I to nie jest raczej udany eksperyment.

edit

Na 18-ce nie ma problemów z instalacją i plikami zależnymi, ale brakuje właściwego openvpn

Preparing to install package libopenssl...
        Downloading...
        Downloaded libopenssl successfully.
        Installing libopenssl...
        Successfully installed libopenssl.
Preparing to install package openssl-util...
        Downloading...
        Downloaded openssl-util successfully.
        Installing openssl-util...
        Successfully installed openssl-util.
Preparing to install package openvpn-easy-rsa...
        Downloading...
        Downloaded openvpn-easy-rsa successfully.
        Installing openvpn-easy-rsa...
        Successfully installed openvpn-easy-rsa.
Installation of packages successful.

opkg install openvpn
ERROR: No package named openvpn found, try updating your package lists

289

Udało mi się skonfigurować openvpn po stronie routera. Wszystko działa pod warunkiem ( mogę pingować urządzenia w sieci, strony pokazują ip isp pod który podłaczony jest router) że łącze się z mac os używając tunnelblick. Pod Windows openvpn nie łączy się z serwerem. W obu przypadka pliki wygenerowałem spod gargoyle gui. Mogę liczyć na pomoc?

290

Praktycznie bezobsługowe - włącz serwer openvpn, zapisz, dodaj klienta, zapisz, pobierz konfig, skopiuj go do openvpn na windows. Uruchom openvpn koniecznie jako administrator. Działa, sprawdzane wielokrotnie.

291

Męczę się z tym routerem (wr702n) już kilka dni. Udało mi się wymienić flash i pamięć na większy ,wgrać wszystko żeby w ogóle uruchomił się. po kombinacji z różnymi wersjami firmware w końcu znalazłem taki który miał już OpenVPN niestety pojawił się kolejny problem gdy ustawiam w routerze tryb klienta po wpisaniu certyfikatów nie łączy się z serwerem (postawiony na routerze Asusa) bo nie mam pojęcia gdzie mam wpisać użytkownika i hasło.

292

Do pliku wskazanego w opcji auth-user-pass. Dlaczego nie czytasz manuali?

293

Niebywałe, jak się ten wątek rozrósł, a założyłem go prawie 5 lat temu. Cóż, sprawę mam.

Kupiłem Xiaomi 3G, no i jestem wybitnie zadowolony, na wszelki wypadek zamówiłem jeszcze jeden. Nie zdążyłem jeszcze ogranąć na nim lede, bo brakło czasu, dojechałem do tego podavana i mam problem z vpn. Kiedy net jest podawany z b525 "normalnie", czyli Xiaomi ma wew IP192.168, to po zrobieniu przekierowania portu 1194 wszystko działa doskonale. Akurat jestem 700 km od domu i testuję - doskonale.
Lecz kiedy zapodam w trybie mostu, to za nic w świecie nie mam dostępu z zewnątrz. Nie pytam o padavana, nie to forum, tylko o ogólną wiedzę, czy jest coś na rzeczy? Ciężko coś wygoglować, a nie wiem już gdzie szukać. Czy na lede byłoby tak samo?

294 (edytowany przez mar_w 2018-03-11 22:29:47)

słabo szukasz na tym forum. Miesiąc temu był temat o Openvpn schowanym w sieci LAN gdzie router nie miał WAN-u.
EDIT: Mój błąd. 2,5 miesiąca temu. tu jest serwer schowany w LAN ale podobnie będzie z klientem: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16630

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

295

Przeczytałem, ale trochę inny temat. Ja mam teraz openvpn w lanie, net przekierowany z drugiego routera, gdzie jest wan. Wszystko mi działa doskonale.
Pytam o scenariusz, gdzie router z wanem przełączę w tryb mostu. wtedy router, który teraz jest w lanie przejmuje IP zewn i sam z siebie działa, jak trzeba. Tylko w tej konfiguracji nie widać vpn z zewnątrz.

296

Otwórz port na firewallu na wanie?

297

Wziąłem 3600 z Lede, środowisko jest mi bardziej znane. I testuję.
Jest tak

B525(IP 192.168.8.1) - most - WDR3600 (192.168.1.1). WDR3600 dostaje zewnętrzne IP, Brama WAN ustawia się na 192.168.8.1. I w tej konfiguracji otwieranie portów nie skutkuje ich otwarciem. Kiedy do WDR3600 podłączę kabel z netem stacjonarnym to oczywiście otwarty port jest otwarty, vpn chodzi.

Wszystko jest tez dobrze w scenariuszu, gdzie WDR3600 jest w LAN za B525, na którym jest forwarding. Co może być z tym trybem bridge, że nieby jest na zewnątrz a nie jest? Coś jakby stało na przeszkodzie.

298

Jaki tam masz bridge? B525 robi Ci za normalny router i nata, na nim musisz najpierw ustawić DMZ lub przekierowanie portów. I oczywiście musisz mieć wykupioną usługę publicznego adresu IP u operatora.

299

Mam bridge, jest mod firmware na bezkabli, który to uaktywnia. Mam oczywiście wykupione stałe, zewnętrzne ip.  Teraz mam podwójny nat, porty przekierowane i wszystko jest ok, mam dostęp ze świata.
Tylko drążę, co z tym bridge. IP przeskakuje, net działa, a porty zamknięte. Wystarczy odłączyć B525 i otwarte. Mam jeszcze netgeara 810s, w wolnej chwili sprawdzę na nim bridge.

300 (edytowany przez artrem 2018-03-24 10:41:31)

Router na którym postawiony jest serwer OpenVPN ma ip 192.168.1.1
Router na którym postawiony jest klient OpenVPN ma  ip 192.168.2.1

Router na którym jest klient OpenVPN wchodząc w interface jest informacja że otrzymuje adres np.192.168.1.143

komputer który jest podłączony pod router z klientem OpenVPN po wejściu we właściwości karty sieciowej ma ip 192.168.2.2

Co jeszcze muszę zrobić żeby urządzenia po stronie routera klienta otrzymywały ip z sieci serwera?