1

Temat: TP-Link WR702N jakaś masakra

Najprościej rzecz ujmując te firmware jakie by nie było czy to Luci Lede Gargoyle to jakaś masakra nie dla zwykłego Kowalskiego. Przerobienie tego routera czyli wymiana flash i pamięci to jest pryszcz w stosunku do konfiguracji. Wybrałem te routery bo są małe i nie będą kolejnymi routerami w domu tylko mają leżeć za tunerami sat i tworzyć sieć przez OpenVPN.
Jak już znalazłem gotowy obraz Gargoyle 1.6.2.2 (r42647) która ma już dograny OpenVPN to jest problem z FTP który potrzebuje żeby dodać plik z nazwą użytkownika i hasłem (wymaga tego serwer OpenVPN postawiony na oryginalnym oprogramowaniu Asusa). Oczywiście kilka dni można powiedzieć mam w głębokiej du.... bo nawet jak przeszedłem na OpenWRT to co z tego ,że tam bez problemu można było łączyć się przez FTP jak konfiguracja OpenVPN jest jakąś porażką.
Czemu zwykła usługa FTP nie może być po instalacji dostępna tylko trzeba kombinować jak koń pod górę.

Bardzo proszę o instrukcje łopatologiczną co mam robić w tym Gargoyle żeby te FTP było dostępne. Z z tego co widziałem w zakładce usługi są załączone: fstab, nfsd, openvpn, p910nd, vsftpd

2

Odp: TP-Link WR702N jakaś masakra

Ale co?
Serwer? Podłącz nośnik, udostępnij do w zakładce nośniki usb, zaklikaj ftp przy udostępnianiu.
Klient? Nie ma, doinstaluj sobie coś (np. ncftp).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Plik z poświadczeniami do OpenVPN? Po co FTP? Zaloguj się po ssh i po prostu go utwórz, masz vi. Przez te kilka dni spokojnie mógłbyś to zrobić włącznie z nauką obsługi vi. Ale po co, lepiej narzekać i kombinować. Bo przecież jak "małpka" nauczyła się wrzucać konfigurację na router przez FTP, to nie może być żadnej innej, prostszej metody.
Przepraszam za ostrzejsze słowa, ale kiedyś też zaczynałem przygodę z OpenWRT i jakoś zamiast narzekać wolałem się uczyć i pytać (zresztą cały czas się uczę). Ale to kwestia postawy nie-roszczeniowej.

Wally

4

Ale po co zaraz serwer FTP. Jak działa SSH to zawsze można użyć programu "WinSCP" i wrzucać pliki normalnie przez "SCP".

5

steel_rat napisał/a:

Ale po co zaraz serwer FTP. Jak działa SSH to zawsze można użyć programu "WinSCP" i wrzucać pliki normalnie przez "SCP".

Dziękuje bardzo za pomoc. Nie wiedziałem ,że w taki sposób mogę dostać się do folderów routera.

6

faq na górze tej strony...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Wally napisał/a:

Plik z poświadczeniami do OpenVPN? Po co FTP? Zaloguj się po ssh i po prostu go utwórz, masz vi. Przez te kilka dni spokojnie mógłbyś to zrobić włącznie z nauką obsługi vi. Ale po co, lepiej narzekać i kombinować. Bo przecież jak "małpka" nauczyła się wrzucać konfigurację na router przez FTP, to nie może być żadnej innej, prostszej metody.
Przepraszam za ostrzejsze słowa, ale kiedyś też zaczynałem przygodę z OpenWRT i jakoś zamiast narzekać wolałem się uczyć i pytać (zresztą cały czas się uczę). Ale to kwestia postawy nie-roszczeniowej.

Prawdę mówiąc czy to wszystko mi się przyda? Nie będę tych routerów ani sprzedawał ani naprawiał chce je ustawić do pracy z serwerem który mam już postawiony na nie przerabianym routerze który sprawuje się świetnie. Prostszej metody od utworzenia pliku txt (z nazwą użytkownika i jego hasłem) bezpośrednio w folderze OpenVPN raczej niema. Informacja ,że do routera można dostać się używając protokołu SCP powinna być ogólnie dostępna choćby wpisując frazę "połączenie FTP".

8

artrem napisał/a:
Wally napisał/a:

Prawdę mówiąc czy to wszystko mi się przyda? Nie będę tych routerów ani sprzedawał ani naprawiał chce je ustawić do pracy z serwerem który mam już postawiony na nie przerabianym routerze który sprawuje się świetnie. Prostszej metody od utworzenia pliku txt (z nazwą użytkownika i jego hasłem) bezpośrednio w folderze OpenVPN raczej niema. Informacja ,że do routera można dostać się używając protokołu SCP powinna być ogólnie dostępna choćby wpisując frazę "połączenie FTP".

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12021
Punkt: "Jak się dostać do routera z zainstalowanym OpenWrt?"

Link do FAQ jest na górze.

9

artrem napisał/a:
Wally napisał/a:

A myślisz, że tu są sami sprzedawcy i serwisanci? Pobudka! Pierwsza rzecz jak nie wiesz, to zwykle FAQ lub "jak zacząć" - każde szanujące się forum ma coś takiego. Jak dalej nie rozumiesz, przeczytaj jeszcze raz (zwykle jest napisane łopatologicznie...). Dalej nie łapiesz? Zapytaj. Nie rozumiesz odpowiedzi? Daj sobie spokój i poproś kogoś, aby to zrobił lub wytłumaczł, ale to raczej nie na forum: tu jest szukajka smile

Wally

10

Metodą prób i błędów zestawiłem połączenie między tym TP-Linkiem a serwerem na Asusie. Pozostał tylko jeszcze jakiś problem bo w zakładce interface (OpenWRT Luci) widzę ,że nie przypisuje mi żadnego ip przez co nie mogę łączyć się z urządzeniami w zestawionej sieci. Może chociaż tu koledzy podpowiedzą co mam zrobić żeby temat tej całej konfiguracji zamknąć.