Temat: Modem LTE pod Linuxa

Dzień dobry wszystkim smile

Poszukuję jakiegoś modemu LTE, który byłby w pełni kompatybilny z Linuxem. Mam w domu mały serwer z debianem, z którego chciał bym zrobić router. Za pomocą modemu lte przydzielić mu zewnętrzny adres IP, i dalej natować to iptables i rozsyłać po domu za pomocą switcha i jakiegoś AP. Pytanie właśnie tylko o jakiś w miarę sensowny modem, który były w pełni kompatybilny z linuxem. Raczej nie chciał bym wchodzić tutaj w jakiś router do LTE, bo wolał bym mieć zarządzanie wszystkim w 1 miejscu (już mam trochę usług na tym debianie).
Dostałem też taką oto antenę https://archiwum.allegro.pl/oferta/ante … 87098.html i fajnie było by ją podłączyć do tego modemu smile
Wiem, że pytanie nie jest do końca tematyczne dla tego forum, bo nie będę tutaj korzystał z openwrt/lede, ale ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie i mógł by mnie wspomóc dobrą radą?

Pozdrawiam serdecznie.

2

Odp: Modem LTE pod Linuxa

Akurat nie to forum. Kup huawei e3372, najlepiej w hilinku lub przeflaszuj go i będzie chodzi wszędzie i ze wszystkim.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, dzięki wielkie za odpowiedź i nakierowanie mnie gdzie szukać tongue
Z tego co na szybko wygooglowałem, to wersja modemów z hilink umożliwia konfigurację, przez przeglądarkę tak?  Czyli jak go podłącze do serwera to modem przydzieli mojemu routerowi jakieś prywatne ip, pod którym będzie dostępny ten modem, czy jak to działa? Czy zostaną przydzielone dwa ip publiczny na internet i prywatny na konfigurację modemu? Sorry za głupie pytania, ale nigdy w życiu nie korzystałem z modemu LTE.

4

W przypadku hilinka tak to działa. Wtykasz go, system widzi następny interfejs sieciowy na który możesz kierować ruch. A konfiguracja jest przez przeglądarkę. Nie bawisz sie w skrypty nawiązujące połączenie, w pilnowanie połączenia itd. Wszystko sam robi modem.

5 (edytowany przez kzn1990 2018-03-09 13:58:42)

Czyli de facto nie otrzymam zewnętrznego ip na debianie, tylko będę natowany przez modem z adresem prywatnym?

6

Przy hilinku nie. Za to możesz dmz zrobić, forward portów itd. Ale i tak pamiętaj że musisz u operatora wykupić odpowiednią usługę publicznego adresu ip. Niezależnie od tego jaki masz modem.

7

Ok super to mi wystarczy. Dzięki wielkie za pomoc.