326

Odp: huawei hg553 / vodafone /

Mam pytanie router HG553 z softem OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49474 / LuCI for-15.05 branch (git-16.313.39362-9047456) Coś nie działa czasem wifi, dioda z przodu świeci i jak wejdę w ustawienia wifi to pokazuje że jest aktywne ale komputery go nie wykrywają. Dzieje się to co któreś włączenie, mogę właczać i wyłączac wifi przyciskiem z tyłu ale i tak nic nie znajduje. Muszę z panelu wyłączyc i włączyć albo np. zmienić kanał to się pojawi. A czasem działa przez kilka dni bez problemu: https://i.imgur.com/XSgAIN6.png a czasem jest jak na screenie tyle że system nie wykrywa tej sieci, telefony też... Miał ktoś taki przypadek? Dzięki.

327 (edytowany przez adch12 2018-02-23 12:19:05)

Witam. Czy na routerze Huawei HG 553 z OpenWRT (OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-15.258.28302-30f6fe8) ) można ustawić połączenie przez proxy, żeby adres IP nie był widoczny? Jeżeli tak to jak to zrobić? Chodzi o to, żeby urządzenia łączące się z tym routerem po WiFi nie były (IP) widoczne w sieci, oczywiście poza roueterem w necie. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

328

Adresy IP urządzeń podłączonych do wifi nie są widoczne w internecie o ile router robi normalnie za router.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

329

Rozumiem, ale chyba router z modemem GSM, kiedy urządzenie (połączone z nim po WiFi) jest połączone z jakąś stroną jest widoczny w sieci ze swoim IP?

330

W internecie jest widoczny jeden adres z jakim wychodzi router, tak. W przypadku połączenia przez modem jest on nawet dość często zmieniany, najczęściej co połączenie to masz inne ip.

331

Czy można zupełnie ukryć nawet tak często zmieniające się w tym przypadku IP routera w jakiś prosty sposób?

332

Nie wiem o co właściwie pytasz. IP jest zawsze i nie możesz go "ukryć". Zawsze jakieś będzie. Chcesz inne to wykup usługę vpn w jakmś kraju i zrób sobie vpna. Wtedy będziesz widoczny pod ip vpna, ale zawsze to jakieś ip będzie.

333

Czy konfiguracja VPN na tym routerze jest możliwa?

334

To już zależy jakiego vpn. Zawsze sobie możesz zrobić upgrade softu i zainstalować co chcesz.

335

Nie za bardzo się na ty znam. Podałem jaki mam obecnie soft OpenWRT w routerze.

336

A ja napisałem dokładnie odpowiedź - zależy jaki vpn. Napisz jaki typ vpn znalazłeś i chcesz kupić to Ci napiszę czy możesz go zrobić na routerze.

337

Pytanie o LEDE i Sprzęt HG553
Dziś ściągnąłem i zainstalowałem: lede-17.01-snapshot-r3847-dfe620c-brcm63xx-generic-HG553-squashfs-cfe
Włączyłem WiFi i ustawiłem jako klient, podłączyłem HG do mojego neta domowego po WiFi, pobrał sobie adres 192.168.32.174, interfejs jest ustawiony jako "WWAN" czyli na czerwono.
Lan jest na standardowej adresacji 192.168.1.1
Podłączyłem kompa po kablu do HG553 dostałem adres z puli LAN i teraz ciekawostka.
Na tym kompie, po wpisaniu adresu 192.168.1.1 i 192.168.32.174 mam dostęp do interfejsu Luci. Czy to normalne?
Jedyne co, to widzę w ustawieniach Interfaces - LAN zaznaczone "creates a bridge over specified interface(s) ", ale poniżej jest zahaczony tylko: "Switch VLAN: "eth0.1" (lan) ", reszta nie.

338

Ma dwa interfejsy - lan i wifi, oba mają swoje adresy, luci słucha na wszystkim. Więc tak.

339

poho napisał/a:

...
Na tym kompie, po wpisaniu adresu 192.168.1.1 i 192.168.32.174 mam dostęp do interfejsu Luci. Czy to normalne?
...

To jeszcze spróbuj klientem, który jest w głównej sieci domowej i posiada adres 192.168.32.X  wbić się na adres 192.168.32.174.
Jeżeli się nie uda tzn, że zapora działa prawidłowo (domyślnie) i nie wpuszcza do LUCI od strony WAN.
Bo chyba tego oczekiwałeś, że Cię odrzuci po adresie WANu-Wifi 192.168.32.174.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

340

Odrzuciło z WAN, dzięki bo myślałem, że coś jest niezabezpieczone.
Jeszcze dwa pytanka, w CC miałem działkę "Serwisy" w Luci, w LEDE tego nie ma, a chciałem uruchomić print server, czy wystarczy doinstalować kmod-usb-printer? Czy opcja menu się pojawi sama, czy to kwestia zmiany firmware?

341

Nie, luci-app-p910nd i kmod-usb-printer. Dopiero wtedy się pojawi.

342

Dziękuję, wygląda, że działa.
Może jeszcze raz podpowiecie jak i co ustawić żeby:
HG jako klient łączy się po wifi do mojego domowego internetu - to mi działa
Do HG podłączam drukarkę po USB - dziś sprawdzę, czy dogada się z drukarką Samsung 2070
Chcę, żeby kompy z mojej sieci domowej, za pośrednictwem WiFi w HG łączyły się po sieci z ww. Samsungiem.

Kombinowałem z przekliknięciem sieci WiFi do strefy LAN, ale jak tak naklikałem kilka rzeczy to później nic mi nie chciało działać i musiałem zresetować ustawienia, także może podacie kilka podstawowych kroków, które trzeba zrobić, żeby ta funkcjonalność działała.

343

Jeżeli podłączyłeś ją jako klient ap to zrobiłeś wan z wifi. Więc odblokuj sobie odpowiednie porty na wanie (9100...) a w komputerach podajesz ip jakie ma router na wanie właśnie.

344

Dziękuję, to rozumiem.
Chyba źle opisałem efekt, jaki chciałem osiągnąć.
Chcę połączyć WiFi HG (ustawione jako klient i połączone z routerem dającym internet) ze switchem HG, tak, że jak wepnę kompa kabelkiem do HG to komp połączy się z serwerem DHCP routera dającego internet i dostanie adresację tego pierwszego routera.
Czyli wszystkie kompy podłączone do routera dającego internet i wszystkie podłączone kabelkiem do HG będą pracowały w jednej sieci LAN i będą się na wzajem widziały.
Jeśli się tak da to chętnie posłucham rad, co i jak ustawić smile
Dziękuję.

345

Czyli to: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy

346

Działa smile
W instrukcji brakuje mi informacji o konieczności doinstalowania: luci-proto-relay u mnie trzeba było.
Pojawiło się kolejne pytanie, czy w tym trybie da się udostępnić drukarkę po sieci? Nie wiem jak ją zlokalizować przez inne komputery?

347

To jest potrzebne tylko do luci żeby się właściwie proto wyświetlało. Nic w poradniku o luci nic nie ma.

Drukarka na usb jest widoczna pod adresem routera, czyli takim jak dostał na wifi.

348 (edytowany przez poho 2018-03-07 00:00:23)

Problemów ciąg dalszy.
HG na interfejsie WiFi dostał adres .32.174 od routera nadrzędnego .

Widzę ten adres z komputera podłączonego bezpośrednio do routera nadrzędnego, ale nie widzę go z komputera podłączonego kablem do LAN w HG(ten komp dostał adres .32.138). Z LAN HG widzę router nadrzędny, widzę z wzajemnością komputer podłączony bezpośrednio do routera nadrzędnego(.32.120), ale nie widzę interfejsu WiFi HG(.32.174), a co za tym idzie nie mogę nim zarządzać i pewnie nie będę mógł podłączyć drukarki sieciowej do kompa podłączonego kablem do LAN w HG.

Jak ustawię adresację LAN HG(np .0.106) to wtedy mogę nim zarządzać wpisując .0.1 czyli jego adres przypisany do LAN.

Gdzie może leżeć błąd?

349

Zdefinuj "nie widzę". Ping nie działa, ssh nie działa, www nie działa?

Host dostał adres IP z nadrzędnego więc jest ok. Powinieneś móc się z niego także dostać do bezpośrednio do hg.

350

Cezary napisał/a:

Zdefinuj "nie widzę". Ping nie działa, ssh nie działa, www nie działa?
...

Wszystko ww. działa od strony WiFi HG, a nic z ww. nie działa od strony LAN HG.