1

Temat: Relayd problem z dostępem po WIFI

Na świeżej instalacji obrazu z Lede na Linksys EA4500 skonfigurowałem bezprzewodowy most wg opisu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta
Wszystko ładnie działa po kablu do momentu dodania rozgłaszania bezprzewodowo, po skonfigurowaniu bezprzewodowego router przestaje przydzielać adresy IP zarówno po LAN jak i WIFI.
Wyłączenie AP powoduje, że przy połączeniu kablowym znów działa.
Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Walczę z tym już chyba 3 wieczór wg różnych poradników robiłem i zawsze mam tak samo, po kablu działa po dodaniu WIFI nie.

2

Odp: Relayd problem z dostępem po WIFI

Sterownik może nie pozwalać na taką pracę, jeżeli tak jest to tego nie przeskoczysz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jak mogę stwierdzić na 100%, że to wina sterownika?

4

Chyba właśnie stwierdziłeś. Ustawiłeś AP, nie działa, nie masz ap - działa..

5

Miałem ten sam problem... Jak ustawiłem samo STA to działa, a dodanie AP zabijało całe WiFi. Usunięcie AP i od razu STA działa. Nie da się tego za bardzo przeskoczyć.

6

No cóż, tego się nie spodziewałem. Myślałem, że coś źle robię. Przynajmniej sprawa się wyjaśniła. Dzięki za pomoc.
A możecie polecić jakiś router z 5GHz i AC który będzie działał w trybie mostu bezprzewodowego? Może Xiaomi 3g ?

7

Jak chcesz ten most zrobić? Ma się łączyć po 2.4 a rozgłaszać 2.4 i 5GHz?

8

Mój główny router to właśnie Xiaomi 3G i chciałem zrobić wzmocnienie sygnału, bo w drugim końcu mieszkania czasem zanika.

W założeniu miało to wyglądać tak, że obydwa routery są spięte po 2,4 Ghz i 5 GHz i ten rozszerzający zasięg rozsyła 2,4 i 5 GHz (tak samo jak główny).

9 (edytowany przez Cezary 2018-03-02 10:10:22)

Kup za grosze repeater, ale to OT.

Sprawdzę później wieczorem czy to AC w xiaomi potrafi pracować jako klient, bo nawet nie wiem. Ale będziesz miał problem ideologiczny żeby go połączyć jako dwa różne klienty do tej samej sieci i adresacji. A już na pewno będziesz miał problem żeby uzyskać w ten sposób większą przepustowość.

10

Zapomniałem o dość istotnej kwestii. Na "wzmacniaczu" ma być jeszcze print server do którego podpięta będzie drukarka.

W takim razie czekam na informacje czy Xiaomi da rade, bo chyba taniej będzie z Xiaomi smile

11

Zrób repeater normalnie na 2.4GHz a później zrób rozgłaszanie na 2.4GHz i 5GHz.