26

Odp: tym razem problem z edytowaniem vsftpd.conf

no no a jakos da sie przypuśćmy serwer www który także mam odpalony tak zrobić zeby wrzucać pliki i żeby mieć podgląd na to co juz tam jest? taka stronka z plikami do sciagania i uplodowania?

27

No to postaw serwer www (lighttp + php) , a projektów takich portali udostępniających pliki masz całą masę na sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

zrobilem firstboot i konfiguruje od nowa i zrobiłem wszystko to co pomogło poprzednio vsftp zainstalowany w pamieci rutera  config twoj z twojego howto i oto co otrzymuje przy probie wywolania programu

root@OpenWrt:~# /etc/init.d/vsftpd start
500 OOPS: missing value in config file for:                                     
root@OpenWrt:~#

dlaczego to openwrt jest tak zbugowane?

29

Sam zmieniłeś plik konfiguracyjny więc tam szukaj problemu. Gdzieś nie masz podanej wartości w opcji.

30

wiesz co bylo nie tak ? bylo za duzo spacji w ostatniej linijce i wykasowalem wszystko az do ostatniej literki i poszlo ale to sie ciezko konfiguruje..

31

To niestety takie widzimisie vsftpd - czasami tez się na to nacinam.

32

Wybaczcie za odgrzewanego kotleta, ale dokładnie to mi się przydarzyło.

dimitri napisał/a:

1. zainstalowalem vsftpd z repo sprobowalem sie zalogowac na ruter i wszystko pieknie. Chciałem zabrać sie za konfiguracje pliku vsftpd.conf i oto co otrzymuje

root@OpenWrt:~# vi /etc/vsftpd.conf
... [ciach]
~
vi: can't read user input
root@OpenWrt:~#

...

Na routerze świeci się jedynie dioda z lewej (MR3220v2.3). Świeżutki system LEDE z 10/02/2018 by Cezary. Jedynie wgrany LAMP, podmontowany usb dla storage www. 3 dni łączyłem się zdalnie i lokalnie po ssh, dzisiaj po ftp i potem chciałem wyedytować "ficzer" śmigania po wszystkich katalogach po zdalnym ftp.

No i wyskoczył babol z vi... czy to nalezy traktowac jako wypadek przy pracy, ze sie system plikow wykrzaczyl? :[
@Cezary wspomianłeś o tym we wcześniejszym poście.

Tylko Failsafe i jazda na nowo?
Który obraz pod MR3220v2.3 jest najstabilniejszy? Jesteś w stanie jakiś zarekomendować?

Pozdrawiam Michu7

33 (edytowany przez Cezary 2018-02-28 09:47:46)

Ten błąd pojawia się czasami jak coś robiłeś w putty, resize okna itp, i próbujesz uruchamiać vi. Wyłącz putty, włącz jeszcze raz, nie ruszaj rozmiaru i zobacz czy vi działa.
Obraz jak obraz, z powodu putty chcesz system zmieniać?

34 (edytowany przez Michu7 2018-02-28 09:38:29)

Nie wiedziałem, że putty sabotuje zdalną pracę.
A jednak restart prądowy pomógł. Czasami dobrze jak Żona pracuje z domu i może kliknąć guzior Power. smile

Dzięki za info o puttym.

Pozdrawiam Michu7