Temat: Różnice w prędkości Wifi

Plus odpalił u mnie 20 Mhz, więc dawaj testować. Wifi z Huawei b525 zestawiona z AC7260 daje 130 Mbps, natomiast wdr3600 z gargoyle, oraz wndr 4300 z lede tylko połowę tego. Nawet mniej. To wina standardu N, czy gargoyle/lede?

2

Odp: Różnice w prędkości Wifi

Raczej tego że nie włączyłeś ht40 w konfiguracji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mar_w 2018-02-23 21:20:46)

@seba
albo masz agregację pasm na B525 i dlatego tak dużo, a na wdr3600 tylko pewnie zwykły modem...
rozumiem że piszesz o speedtest z neta, bo nie napisałeś czy wdr3600 podłączyłeś do tego B525 z LAN do WAN wdr3600.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4

W każdym scenariuszu modemem jest B525, więc kwestia agregacji nie jest problemem, zresztą jej nie ma, to 20 Mhz na aero LTE1800.

Po zmianie pasma na ht40 poprawiło się, ale i tak B525 był najszybszy. WDR3600 na gargoyle działał dużo wolniej, niż na Lede, które wgrałem potem.

Oba routery na LEDE połączone z B525 działją teraz tak samo jako samo B525 pod warunkiem, że robia, jako AP, czyli połączone są LAN-LAN.  Z dodatkowym NATem LAN-WAN są wolniejsze, nawet w trybie mostu.

Moim zamierzeniem jest używać jednego z nich połączonego z B525 w trybie mostu, ale mieć te same prędkości, co na samym B525. To możliwe? Co trzeba by zrobić?

5

Zainstalować moduły od fastpath, choć to nie są szybkości z którymi wdr3600 sobie by nie poradził.

6

A pod względem ogólnej wydajności, to WNDR4300, czy WDR3600 (z flashem16mb)? Z którym się bawić?

7

Raczej jeden pies.

8

A ile masz na lapku czy stacjonarce za LAN1,LAN2, itd. B525?

9

Odpaliłem WNDR4300 na LEDE połączony mostem z B525, 40MHz i gra gitara. Czy po LANie, czy wifi mam chyba maxa dla mojej lokalizacji. Nawet w godzinach szczytu dochodzi do 140Mbps, za co płącę 20 zł netto (zobaczymy , czy obetną po 100GB) Zamówiłem słynne xiaomi 3g, zobaczymy, jak dojdzie.

Te "moduły od fastpath", to mnie zaciekawiło. Co to?

10

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128&p=3