Temat: Wykrywanie obecności smartfona w sieci LAN po MAC adresie.
Chcę sobie zrobić wykrywanie obecności mnie w domu czyli de facto mojego smartfona zalogowanego do LANu.
Samo arp nie do końca działa tak jak bym chciał, bo tablica arp nie jest na bieżąco odświeżana. Za to pakiet arp-scan dostarcza fajnego narzędzia. I tak oto polecenie:
arp-scan -xql -I br-lan pokaże nam co dokładnie w tej chwili jest zalogowane do naszej sieci. Teraz tylko pozostało oskryptować i puścić do crona co minutę. No i właśnie tu jest problem, bo ja chciałbym nie czekać na odpowiedź po odpaleniu skryptu crona tylko dostać takie info natychmiast po zalogowaniu się danego urządzenia do sieci.
Czy w takim razie da jakoś się wyłuskać taką informację może z hotpluga lub z dhcp, lub jeszcze jakoś inaczej? Bo mnie nic nie przychodzi do głowy.
Moje wszystkie urządzenia po wlanie mają przypisany MAC do IP zawsze więc występuje ta sama para MAC-IP
Pewnie idzie to jakoś wyłapać choćby z logów, ale to też chyba wymusza użycie crona do przeglądania logu?
Kiedyś tu na forum był podobny temat, ale sobie go nie zapisałem i teraz nie mogę go namierzyć.