51

Odp: Router HG553 + Hauwei E3276

A z komputera ping 8.8.8.8 działa? Jeżeli tak to ustaw sobie dnsy na komputerze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Podany ping działa - pakiety wysłane 4 odebrane 4 straty 0, szacunkowy czas błądzenia 78-89ms.
Mogę prosić o rozwinięcie? DNSy w ustawieniach karty sieciowej? I jakie to miałyby być adresy? Sieć to nju czyli orange.

53

Chociaż by własnie wspomniane 8.8.8.8, tak w  ustawieniach ipv4 karty sieciowej.

54

Ustawiałem w opcjach  "użyj następujących adresów serwerów dns" na 8.8.8.8 niestety bez zmian. Wgranie nowego softa może pomóc?

55

W sensie windowsa? smile Skoro z windowsa działa ping 8.8.8.8 to ustawienie W NIM dnsów 8.8.8.8 też musi działać.

56

Chodziło mi bardziej o zmianę softa w ruterze. Ustawiałem ten ping i bez zmian - internetu na komputerze dalej brak. W oknie cmd przy poleceniu ping 8.8.8.8 pokazuje komunikat  "odpowiedź z 192.168.1.1 : Port dolecowy jest nieosiągalny. i tak 4 razy a potem statystyka badania ping dla 8.8.8.8 L Pakiety wysłane 4, Odebrane 4, Utracone 0 .

57

A ping 192.168.1.1 działa?

58

Czas 1 ms, ttl = 64, wysłane 4, odebrane 4.

59

Zresetowałem po raz n-ty ruter i od nowa ustawiłem wszystkie parametry i wszystko ruszyło. Dziękuje za pomoc.

60

Witam. W zasadzie od samego początku a ostatnio, po miesiącu użytkowania, co raz częściej ruter zawiesza się - brak jest dostępu do internetu mimo prawidłowej sygnalizacji ze strony rutera i modemu. Czym może być to spowodowane? Czasami pomaga restart, czasami ponowne włączenie rutera, ewentualnie wypięcie i wpięcie ponowne modemu. Czy hub usb z zewnętrznym zasilaniem będzie rozwiązaniem?

61

Za mało danych żeby powiedzieć dlaczego. Spróbuj tego huba usb na początk.

62

Dzień dobry. 4 lata temu przy pomocy Cezarego udało mi się skonfigurować ten ruter do pracy z tym modemem. Ale postanowiłem zmienić go na wydajniejszy (też Huawei, B593-22). A z tego HG553 zrobić wzmacniacz sygnału na piętrze, korzystający z B593 jako dostawcy sygnału. I teraz pytanie, czy to możliwe pod Openwrt? Podjąłem dziś kilka prób zakończonych niepowodzeniem. Jedyne co osiągnąłem, to pseudomożliwość ustanowienia HG553 jako Klient, czyli zbieram sygnał po wifi z B593 i po kablu dostarczam go do komputera. Ale transfery są dramatycznie niskie, mogę co prawda otworzyć stronę w przeglądarce, ale już speedtest nie wychodzi, zawiesza się, stąd nazywam to pseudomożliwością. Próba skonfigurowania HG553 jako Punktu Dostępowego, czyli zbieram sygnał po wifi z B593 i rozsyłania po wifi dalej nie przynosi rezultatu. Łączę się po wifi z B593, tworząc nowy tak zwany wwan, uruchamiam Punkt Dostępowy i koniec - dalej już Openwrt pokazuje że nie mam zasięgu i nie mam transferów. Co robię nie tak? Czy też może cała koncepcja takiego zbudowania rypitera z HG553 pod Openwrt jest błędna? W sumie od biedy to nawet może wystarczyłby mi on jako Klient, bo ma 4 porty i podłączę tam dwa laptopy, ale nie przy tych transferach. Access Point Netgeara który mam jako Klient działa i z B593 i HG553 bez zarzutu (ale bez Openwrt). Tyle że ma jedno wyjście i mogę podłączyć tylko jednego laptopa, a potrzebuję 2 naraz. Jako rypiter i Netgear nie działa z żadnym z obu Huawei. Gdyby ktoś miał jakąś wiedzę dlaczego tak jest i jak to ewentualnie naprawić, to będę bardzo wdzięczny. Aha, HG553 w Openwrt ma też opcje Punkt Dostępowy WND i Klient WND - one też nie działają. Ma Adhoc, ma 802.cośtam, a faktem jest że nie ma czegoś takiego jak Rypiter. Na moją logikę jednak powinien chodzić w ustawieniu Punkt Dostępowy, albo chociaż poprawnie jako Klient. A nie chodzi :-(

63

Ustawić pewnie się da, opisy masz u mnie (konsola) lub na wiki openwrt (z obrazami).

Ale to bez sensu - hg553 ma radio b/g, jak zrobisz repeater to będziesz miał pasmo dzielone na pół. Więc jak będziesz miał 1MB/s to pewnie to wszystko. Zapomnij o tym routerze obecnie.

64

Ok rozumiem. Poczytałem zdziebko jeszcze i faktycznie wychodzi, że jak chcę mieć rypiter to najlepiej jak sobie rypiter kupię, a nie walczę z hg553. Ale może dałoby go radę skonfigurować jako klienta, który brałby sygnał z wifi i dawał po kablu? To by wystarczyło, da się to jakoś łatwo w openwrt z luci ustawić? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

65

Ustaw sobie. W sieciach zmień tryb z ap na ap clienta, podaj klienta, podłącz go do wan a nie lan.  Z konsoli robi się to tak: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#klientap

66

Upewnie się zanim zrobię, bom nie-biegły w ruterach. Mam się zalogować do hg553 przez ssh i powklikiwać mu te komendy z linka, zmieniając hasła i nazwy na moje? Mogę to zrobić w terminalu pod linuxem (bo chyba tak by było najwygodniej i bez tego putty co to go już zapomniałem jak obsłużyć)? I jeżeli tak to (wstyd przyznać, przepraszam) co tam kliknąc w tym terminalu żeby się zalogować? No kurcze nie rozumiem co ludzie w necie piszą na ten temat, żeby tak ktoś łopatą to wyłożył na beton to bym dał radę pewnie ...

67

Tak/tak/tak. W zwykłym linuksie wpisujesz po prostu ssh root@192.168.1.1 i już (chyba że masz inny adres ip to sobie zmień).

To wszystko możesz wyklikać sobie w luci, pewnie na yt znajdziesz filmiki jak to zrobić. Ale serio, daruj sobie już ten router.

68

Niestety coś popsułem. Przy próbach zrobienia z hg553 access pointa coś pozmieniałem w ustawieniach i teraz nie mogę wrócić do niego jak routera. Tak wiem że jest to nic nie warte urządzenie. Ale przydałby mi się  może na działce. A tu klops. Żadne resety guzikiem z tyłu nie pomagają. Urządzenie  nie widzi modemu, nie uruchamia go, lampka w e3726 mryga zamiast świecić się na niebiesko. Sam modem w usb komputera odpala bez problemu. Co robię nie tak, jak ten router uruchomić jako router?

69

Wgraj soft jeszcze raz, on ma przeciez recovery. Domyślnie on działa jako router, jeżeli wan chcesz przez modem to robisz to tak: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g

70

Dziękuję Czarku. Ponownie. Co prawda nie udało mi się wgrać systemu od nowa. Ale spod ubuntu zalogowałem się do ssh i wybrawszy opcję ncm dla modemu ustawiłem podstawowe parametry (bo auto nie zadziałało). I router ożył. Naprawdę nie wiem jak to robisz, nie rozumiem tego, ale szczerze podziwiam. Wystarczy wiedzieć jak się tam włamać i po kolei można poustawiać. Pierun wie po co zmieniłem w wan ncm na niewiemco, chyba dhcp klient. Teraz jest git i jeszcze mi ta zabawka z Vodafone pogardzana czasem podziała. Dziękuję.