1

Temat: 1043ND + bridge 5GHz

Witam,

Zrobiłem most wg: http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy
i wszystko działa OK, ale to leci po 2.4GHz. Chciałbym zamiast 2.4 użyć 5GHz tzn. żeby most szedł tylko po 5GHz. Radio "2.4" najlepiej, żeby pozostało wyłączone. Mimo wielu poszukiwań i prób modyfikacji konfiguracji nie udało mi się tego osiągnąć.

Pasmo 5GHz działa z tym routerem i w tej sieci, bo w ten sposób było jeszcze wczoraj (tylko nie jako bridge). Wgrałem najnowsze LEDE i od razu ustawiłem w ten sposób, więc w teorii na tej wersji nie sprawdzałem, czy działa, ale zdziwiłbym się, gdyby tak było.

Zapewne to kwestia kilku prostych zmian w tych poleceniach dotyczących sekcji wireless, ale jakoś nic z tego co próbuję nie działa. W ogóle mam wrażenie, że radio 5GHz jest wyłączone, ale nie ma wpisu 'disable' w konfiguracji.

Pozdrawiam,
QmQ

2

Odp: 1043ND + bridge 5GHz

Ale przecież 1043 nie ma radia 5GHz...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Yyy, to by wiele wyjaśniało...
Sorry, chyba coś mi się pomyliło smile Byłem pewien, że ma, ale faktycznie - nie ma. Jakimś cudem zmiksowałem w głowie 1043ND i Linksysa EA7600 hmm

To może użyję Linksysa... Czy wystarczy, że podam dane sieci 5GHz i już? Nie trzeba specjalnych ustawień?

Pozdrawiam,
QmQ

4

Jak tworzysz most to tam podajesz "radio0" - to wybiera na którym interfejsie to ma być. Poradnik zakłada że jest jedno radio, stąd też radio0. Jak masz kilka to możesz sobie wybrać na którym sam zrobisz konfigurację.

5

Kur**, zrobiłem upgrade do LEDE na E4200 bez sprawdzenia wsparcia "żeby mieć najnowsze" i okazuje się, że w LEDE nie działa 5GHz, ze względu na brak wsparcia driverów od Broadcoma... neutral (akurat tego się nie spodziewałem)

Wracam do stock, a potem zobaczymy...

@Cezary: Czy jak wgram CC to 5GHz będzie działać? Nie mogę się doszukać tej informacji nigdzie, a jednak wolałbym pozostać przy OpenWRT, nawet starszym.

Pozdrawiam,
QmQ

6

E4200 v1 nigdy nie działało radio 5GHz  - bo nie ma sterowników jak pisałeś. To drugie radio jest dwubandowe, widoczne jest też jako 2.4GHz. Ale 5GHz nie zobaczysz, czy to pod lede czy pod CC.

7

Mhm, miałem nadzieję, że to może kwestia brak sterowników dla nowszego kernela czy coś.
No cóż, wgrałem Tomato, którego interfejsu ni w ząb nie rozumiem, ale działa jak trzeba. Potem wrzucę może jakieś testy, dla potomnych wink

Pozdrawiam,
QmQ

8

To na openrouter.info zapraszam.