1

Temat: OpenVPN

Witam,

Mam pewien problem z odpaleniem openvpn na routerze tplink'a mam zainstalowane najnowszy firmware ze strony gargoyle, vpn konfiguruje zgodnie z opisem zawartym tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn#openvpn
Pare tygodni temu robilem to samo na tym samym routerze, tylko firmware byl lekko starszy i wszystko poszlo bez problemu. Teraz natomiast po odpaleniu /etc/init.d/openvpn start dostaje w logu coś takiego:

Apr 10 18:28:25 Gargoyle daemon.warn openvpn(myvpn)[8452]: Note: Cannot open TUN/TAP dev /dev/net/tun: No such file or directory (errno=2)
Apr 10 18:28:25 Gargoyle daemon.notice openvpn(myvpn)[8452]: Note: Attempting fallback to kernel 2.2 TUN/TAP interface
Apr 10 18:28:25 Gargoyle daemon.err openvpn(myvpn)[8452]: Cannot allocate TUN/TAP dev dynamically
Apr 10 18:28:25 Gargoyle daemon.notice openvpn(myvpn)[8452]: Exiting

nie wydaje mi się abym gdzieś popełnił jakiś błąd.

2

Odp: OpenVPN

kmod-tun Ci się nie załadował. Jak używasz Gargoyle z oryginała to ono ma nowszą wersję kernela, która jest niezgodna z rc4. Wiec nie masz skąd zainstalować modułu kmod-tun. Ten co masz jest zapewne niewłaściwy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

nie mam załadowanego modułu kmod-tun. Gargoyle mam w wersji 1.3.13. Tak więc mam zainstalować wersję wcześniejszą czy jest opcja aby doposażyć  to co mam w ten nieistniejący moduł??

pozdr.
kuba

4

Po prostu musisz znaleźć dopasowaną wersję gargoyle kmod-tun. Moje możesz używasz.

5

Cezary napisał/a:

Po prostu musisz znaleźć dopasowaną wersję gargoyle kmod-tun. Moje możesz używasz.

Miałem wcześniej polską wesję, 2tyg wszystko ladnie smigało, az zaczeły się dziać dziwne rzeczy z routerem. albo sie sam w kołko resetował, albo rozłączał sesję ppp i nie mogł się już połaczyć. Myślałem, że moze wina providera, podmieniłem na weekend router na ten sam ale z oryginalnym softem i problem zniknął. Dlatego postanowiłem zapakować najnowszy soft w wersji eng. ale muszę mieć openvpn'a sad( tak więc nie wiem co zrobić.. czy zapakować ten soft co wcześniej ponownie a może będzie dobrze czy moze jakiś dd-wrt..

6

Możesz dd-wrt, są wersje z wbudowanym vpn już.

7

Cezary napisał/a:

Możesz dd-wrt, są wersje z wbudowanym vpn już.

czy przez stronę powinien mi się wgrać firmware od dd-wrt?
bo sciagnalem dd-wrt pod TP-Link TL-WR1043ND i gdy chce przez stronę zaktualizować oprogramowanie, niby aktualizuje ale nic się nie dzieje..

biorę ten tl-wr1043nd-webflash.bin

8

Raczej nie. Weź to drugie i normalnie przez sysupgrade zobacz.

9

Cezary napisał/a:

Raczej nie. Weź to drugie i normalnie przez sysupgrade zobacz.

masz na mysli to:

TP-Link WR1043ND v1.1/v1.4 Firmware: Special image for initial flashing    factory-to-ddwrt.bin

10

Mhm, sprawdź.

11

Cezary napisał/a:

Mhm, sprawdź.

spoko działa, dzięki:))