1

Temat: Domowy serwer

Witam,

Od dłuższego czasu planuje postawienie domowego serwera. MR3420 z 250GB dyskiem chodzi dobrze, ale w pewnych momentach brakuje mocy.

Przeszukując allegro natknąłem się na taką ofertę:

http://allegro.pl/mini-serwer-atom-nm10 … 67992.html

Co myślicie o postawieniu na tym ubuntu/debiana i wykorzystaniu jako serwer domowy. Postawiłbym na tym serwer www i udostępnił jedną partycję w sieci domowej.

PS.
Piszę tutaj, ponieważ nie znalazłem odpowiedniego działu.

2

Odp: Domowy serwer

Będziesz miał wtedy normalny serwer linuksowy, czemu nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zastanawiam się dlaczego QNAP TS-239 II Pro, który oferuje bardzo podobne możliwości (ma dodatkowo porty e-Sata) kosztuje 4 razy tyle.

Pobór energii elektrycznej powinien być na podobnym poziomie, ponieważ oparte są o ten sam procesor. W sumie to co podałem ma dodatkowo kartę graficzną zintegrowaną, więc będzie więcej pobierać prądu.

Myślałem nad tym, aby to skonfigurować i "zamknąć w szafie". Potem zdalnie bym się tylko logował. Dobrze to przemyślałem, czy są jakieś złe strony tego rozwiązania?

4

Za soft płacisz też...

5

1,5 tys? Ładnie się cenią.

Ale ponownie chciałbym się dowiedzieć ile to może brać prądu?

6

Atom z taką płytką? Nie mniej niż 30-40W. O 30 za dużo smile

7

Wolałbym mniej, a tak w ogóle to jak myślisz? Spełni to zadanie domowego serwera?

8

Nie będzie mniej. Poczytaj recenzje różnych nettopów na atomie - właśnie tyle pobierają.

Zadanie swoje spełni.

9

Ok, rozumiem. Chyba się na niego skusze i postawię Ubuntu. Włączę, ustawię i zapomnę.

10

A nie lepiej http://allegro.pl/asus-eee-boz-b202-ato … 22513.html smile?

11

ma płytę BLKD945GSEJT dysk 500GB WD500BEVT na nim Archlinux wszysko ciągnie ok 22W w trybie stan-by ok 3W można go odpalić zdalnie komendą WOL na  openwrt