Temat: HW NAT oraz Fast Path w LEDE.

Witam,

Dzisiaj natknąłem się na nowe informacje dotyczące implementacji HW NAT oraz Fast Path w LEDE.
Odnośnie HW NAT.
Blogic z forum.lede-project.org posiada działające HW NAT na urządzeniach ze switchem QCA8337N, czyli np.: WR1043NDv4. Teraz będzie pracował na wprowadzeniu poprawek do urządzeń ze switchem QCA8327N czyli WR1043ND v2 i v3 oraz popularny Archer C7. Autor twierdzi, że w tym momencie działa "ipv4/6 routing, ipv4 nat and multicast offloading work fine. hw QoS support is also functional." HW QoS działa (cokolwiek to jest), natomiast SQM zapewne nie. Dopytałem i czekam na odpowiedź.

Co najciekawsze blogic również sugeruję, że jego poprawki trafią "wkrótce" do oficjalnego LEDE. Poprawki te działają tylko na urządzeniach z chipsetami Qualcomma. Wskazuje to, że proponowanego przez niego rozwiązanie jest jest dojrzałe i stabilne na tyle by go wprowadzić oficjalnie do LEDE.

Natomiast Fast Path (które zostało również oryginalnie opracowane przez Qualcomma) robi podobno magię podobną do HW NAT, jednak działa niezależnie od platformy i jest kompatybilne z SQM. Co prawda aktualnie pojawiają się mniejsze problemy przy wykorzystaniu SQM ale przed integracją z LEDE powinny one zostać rozwiązane. Fast Path to nie HW NAT. HW NAT używa osobnego chipu bo offloadingu, natomiast Fast Path nadal wykorzystuje główny CPU, jednak odciąża go znacząco pozostawiając więcej mocy na inne zadania. Autor (gwlim) twierdzi, że Fast Patch jest już teraz w stanie osiągnąć Gigabitowe prędkości na procesorach MIPS74kc. Gotowe są już obrazy do pobrania i instalacji. Jeżeli ktoś chce to może przetestować to rozwiązanie.

Autor również wspomina na integracji swojego rozwiązania z oficjalnym LEDE ale w mojej opinii jeszcze trochę czasu mini zanim tak się stanie.

Rozwiązanie to jest wspierane na nawet starszych urządzeniach jak WR1043NDv1. Ktoś wspomina, że z Fast Patch był w stanie osiągnąc 600 Mb/s. Do działania wymagany jest jednak 64MB RAM MOD.

Autor sprawdził działania SQM z Fast Patch. Z wyłączonym SQM autor jest w stanie osiągnąć prędkości rzędu 900 Mb/s.
On WDR4300v1 OC@730MHZ
cake+layer_cake = 571 Mbits/sec
fq_codel+simple.qos = 663 Mbits/sec

@Cezary - Zakładam, że jesteś świadom istnienia obu projektów. Miałeś może okazję coś przetestować? Nie ukrywam, że Fast Patch bym chętnie zobaczył w twoich obrazach.

2

Odp: HW NAT oraz Fast Path w LEDE.

Od dawna jestem świadom ich istnienia smile Inna sprawa że bardzo się ociągają żeby to włączyć oficjalnie do źródeł. Co do włączenia - ja sobię buduję, ale nie wiem czy oficjalnie chce je dawać a później bawić się debugowania bo ktoś zaraz będzie krzyczał że to lub tamto nie chodzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Xemidra 2017-07-29 18:53:20)

A testowałeś może jak to wszystko działa w praktyce?
Może w końcu będzie można polecić ludziom WR1043ND v4 oraz Archer C7 do łączy powyżej 120/10 Mb/s. Procesor w tych routerach powinien dać sobie radę obsłużyć łącza do 900 Mb/s. Alternatywą dla Fast Path jest HW NAT, które oferuje podobny efekt przy znacznie niższym użyciu CPU. Nie wiesz może czy Fast Path działa z Chaos Calmer na WR1043ND v1? Widziałem komuś udało się to włączyć na Barrier Breaker.

Mam okazję zakupić D-Link 860L za ok. 55$ ale chyba zrezygnuje na rzecz WR1043ND v4. W D-Linku sieć 2.4Ghz jest praktycznie nieużywalna a samo Fast Path nie jest tam za bardzo wspierane.

Rozważyłbyś budowę oddzielnych obrazów (testowych) z Fast Path dla wybranych modeli? Myślę, że znalazło by się parę osób, chętnych to przetestować. Ja sam chyba zbuduję obrazy i zaopatrzę się w jakiś router do testów.

4

Tylko po co to robić na BB i CC jak to nie jest już rozwijane. Dla sportu? Jest szybciej, o wiele szybciej. Ile konkretnie potrafi nie mierzyłem.

5

LEDE na WR1043NDv1 bez 64MB RAM MODa jest praktycznie nieużywalne.
Ty niedawno robiłeś aktualizację OpenWRT. Naprawili te problemy ze źródłami? Pamiętam, że jak próbowałem zbudować to pojawił się spory problem z niedostępnymi źródłami kernela.

6

Jaki problem ze źródłami? Wszystko działa...

7 (edytowany przez Xemidra 2017-07-29 22:29:34)

Jaki problem ze źródłami? Wszystko działa...

Teraz może już działa.
Jak próbowałem zbudować Chaos Calmer ze źródeł na GitHubie to był problem z niedostępnością źródeł kernela. Nawet ktoś otworzył issue na GitHubie: https://github.com/openwrt/openwrt/issues/410

---

Doczytałem do końca temat na forum.lede-project.org i wygląda na to, że powinno się używać:

kmod-fast-classifier i kmod-shortcut-fe
albo kmod-shortcut-fe-cm

ale nie trzech na raz.
Dodatkowo kmod-fast-classifier psuje SQM dla pobierania, natomiast  kmod-shortcut-fe-cm nie. W ogóle to straciłem już rachubę i nie wiem gdzie są źródła i kto się tym zajmuje. Na początku projekt prowadził gwlim. Potem się posprzeczał z dessent1, gdzie ten pierwszy zarzucił mu niekompetencję i nieumiejętność czytania kodu... z czego wyszło na to, że to gwlim czytać nie umie i był w błędzie. Po tym jak zrobił z siebie błazna, zniknął z wątku i pałeczkę przejął dissent1.

Niestety teraz nie wiem skąd brać źródła do budowy własnych obrazów.
@Cezary pomożesz?

8

Pierwszy post tego wątku: https://forum.lede-project.org/t/qualco … -lede/4582

Gotowe obrazy + łatki dla poszczególnych architektur (a nawet więcej, bo gość utrzymuje swoje różne mody który uważa za przydatne).

9

To pierwsze widziałem.
dissent1 podobno posiada swoje oddzielne źródła, które zawierają jego autorskie poprawki.

10

Xemidra napisał/a:

Witam,

Rozwiązanie to jest wspierane na nawet starszych urządzeniach jak WR1043NDv1. Ktoś wspomina, że z Fast Patch był w stanie osiągnąc 600 Mb/s. Do działania wymagany jest jednak 64MB RAM MOD.

Nie jest w żadnym wypadku wymagane 64MB ram na 1043NDv1.
Są 2 buildy na 32 i 64MB, ja uzywam wersji 32 już kilka tygodni i póki co wszystko działa bezproblemowo przy kilkudziesięciu urządzeniach na WiFi oraz kilkunastu na LAN.

11

Czy takie coś jest też dostępne na x86 ??

I kiedy widać faktycznie różnice w działaniu smile ?

Wytłumaczcie proszę laikowi

12

spamsool napisał/a:
Xemidra napisał/a:

Witam,

Nie jest w żadnym wypadku wymagane 64MB ram na 1043NDv1.
Są 2 buildy na 32 i 64MB, ja uzywam wersji 32 już kilka tygodni i póki co wszystko działa bezproblemowo przy kilkudziesięciu urządzeniach na WiFi oraz kilkunastu na LAN.

Ja próbowałem swojego czasu LEDE bez Fast Path na WR1043NDv1 na 32MB RAM i było nieużywalne.
Jakich dodatkowych pakietów używasz?

13 (edytowany przez Xemidra 2017-07-30 12:23:22)

onken napisał/a:

Czy takie coś jest też dostępne na x86 ??

I kiedy widać faktycznie różnice w działaniu smile ?

Wytłumaczcie proszę laikowi

Różnicę widać praktycznie na każdym (wspieranym) urządzeniu na łączu 250/20 Mb/s lub większym (bez SQM) oraz 120/10 Mb/s (z SQM). W tym momencie bardzo popularne WR1043ND v2, v3, v4 oraz Archer C5v1 i C7 v2, v3, v4 osiągają prędkości jak wyżej. Z Fast Path jesteś w stanie wykorzystać łączę 1 GB/s (realnie 900 Mb/s) i ok 500-600 Mb/s z SQM.

Więc nie trzeba będzie kupować routera za 800-1200zł a wystarczy taki za 160zł - 340zł by obsłużyć szybkie łącze. Niestety na x86 chyba to jeszcze nie działa.

14

A to szkoda, moje łącze jest na x86, i w multiwanie z trzech LTE, osiągam pod 230/85 Mb/s

15 (edytowany przez spamsool 2017-07-30 23:01:23)

Xemidra napisał/a:

Ja próbowałem swojego czasu LEDE bez Fast Path na WR1043NDv1 na 32MB RAM i było nieużywalne.
Jakich dodatkowych pakietów używasz?

Ja też kiedyś probowalem lede na 32MB ram i bylo nieużywalne smile Sypalo sie jak choinka po 3 królach wink Niestety dotyczy to obecnie również  wersji od eko.one.pl z dodatkowymi pakietami od Obsy. Jednak najnowsze oficjalne stabilne LEDE z oficjalnej strony projektu w wersji  17.01.02 dziala bardzo stabilnie (używałem od dnia wydania az do czasu pojawienia sie lipcowego buildu z fast path i ta wersja na 32MB tez jest OK (ponoć poprzednie tak dobre nie byly). Także na 1043v1 nie polecam buildu z eko tylko mniejszy oficjalny lub ten z fast path build z lipca.

PS
Nie polecam buildu od eko tylko na ten model, na innych routerach (np w WD n750) używam luci lede od Cezarego z powodzeniem i bardzo chwalę.

16

Podobno na WR1043NDv1 z 32MB RAM trzeba budować obrazy z włączonymi optymalizacjami -Os, domyślnie są chyba -O2.

17

cos ktos na WNDR3700v2 kompliowal ?
nie czuje sie na silach zrobic to samemu a mam 300/30 lacze i musze leciec na oryginale zeby to obsluzyc sad

18

Nie wiem czy ktoś kompilował na to urządzenie ale powinno działać. Architektura jest wspierana.

19

Xemidra napisał/a:

Witam,

Dzisiaj natknąłem się na nowe informacje dotyczące implementacji HW NAT oraz Fast Path w LEDE.
Odnośnie HW NAT.
Blogic z forum.lede-project.org posiada działające HW NAT na urządzeniach ze switchem QCA8337N, czyli np.: WR1043NDv4.

Czytałem ten wątek i poboczne. Czasami nie jest tak, że to działa tylko na combo  "ipq806x + qca8337N"? czyli np. Netgear R7800 i pochodne (tylko to śledzę).

Ogólnie pisząc na dzień dzisiejszy jest z tym bałagan bo blogic, gwlim, dissent1 czy hnyman mają różne wizje jak to ma wyglądać. Aktualnie wygląda to tak, że musisz sam sobie to posklejać w całość, aby osiągnąć pożądany efekt.

20

Faktycznie Blogic napisał coś takiego "currently this only works on the ipq806x + qca8337N combo"
Czyli jest niby tak jak mówisz. Byłem o tym świadom, gdy pisałem ten fragment i postanowiłem to zignorować ponieważ w późniejszych wypowiedziach pojawia się to:

"i'll try to find time to rebase the code ontop of the swconfig 8337 driver the next week. i have the netgear nand ar71xx router here which has a builtin 8337n chip"

Także nie wydaje się to być ograniczenie w ramach samej platformy. Tak naprawdę jego wypowiedź jest dość chaotyczna i mało w niej konkretów. Może być będzie tak, że jego rozwiązanie będzie działało na platformie ipq806x i być może IPQ401x wyłącznie. Póki co jego ostatni post w wątku ma prawie miesiąc. Zobaczymy jak to będzie dalej wyglądało.

Na razie mnie się wydaje, że większą szansę ma implementację ma Fast Path ale nie od gwlima a od dessent1. Oba projekty wydają się podążać trochę innymi ścieżkami. Gwlim nie boi się psuć, wyłączać i zmieniać domyślną konfigurację LEDE, by osiągnąć jak najwyższą wydajność. Dodatkowo jego wersja "patcha" zakłada proces zbudować > skasować > rozpocząć wszystko od nowa. Natomiast dessent1 faktycznie wydaje się chcieć włączyć swoje rozwiązanie do fabrycznych obrazów LEDE. Może Cezary ma inną interpretację sytuacji.

21

Dla wyjaśnienia: Projekt Fast Path został rozpoczęty przez użytkownika gwlim. Jego wersja zakłada osiągnięcie najlepszej możliwej wydajności na urządzeniach z LEDE modyfikując wszystkie ustawienia, które według niego podnoszą wydajność. Jego patch opiera się na zasadzie sklonuj > zainstaluj patch > zbuduj > skasuj i rozpocznij na nowo. Patch od gwlima jest również zależny od architektury.

Natomiast dissent1 przejął projekt jakiś czas temu po krótkiej kłótni obu panów. Jego wersja jest niezależna od architektury i pozwala na łatwiejszą instalację patcha na LEDE. Właśnie jego wersja otrzymała oficjalny PR do źródeł LEDE.
https://github.com/lede-project/source/pull/1269

Wygląda na to, że już niedługo wszyscy będziemy mogli się cieszyć z posiadania Fast Path.

22

Już nie mogę się doczekać buildów od Cezarego z fast-path smile

23

Może Cezary w formie testowej coś w wolnej chwili wypuści , chętnie bym przetestował na mikrotiku RB2011 .
Mam dwa stabilne i piekielnie szybkie łączą : Vectra 150/120 z zewnętrznym IP i lokalnego operatora na światłowodzie 400/400  . Myślę ,że łącza wystarczą do testów

Pozdrawiam

Piotr

24

Podpowiedzcie proszę jak zainstalować ten patch na wdr4300? Jest na mim wersja LEDE Reboot 17.01.4 r3560-79f57e422d / LuCI lede-17.01 branch (git-17.290.79498-d3f0685) Niestety w dostępnych pakietach mi tego nie wyszukuje. Jeśli dobrze rozumiem nie ma tego w pakietach i muszę wgrać cały soft np. stąd

https://github.com/gwlim/Fast-Path-LEDE … h/Dec-2017

i wówczas powinno działać. Dobrze pojmuje?

25

Nie ma tego w wydaniu 17.01.4. jest tylko w moich obrazach lub gwlima (lub kilku innych). Oficjalnie tego nie włączyli do lede.

Czytaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128