1

Temat: brak klienta telnet w obrazach LEDE

wrzuciłem sobie LEDE i zonk nie ma klienta telnet, a przydaje się do zalogowania na inne sprzęty co ssh nie umieją.
Można się posiłkować nc, ale mało wygodnie.

coś tu piszą, że wyłączyli w busybox ;(
https://forum.lede-project.org/t/where- … client/361

Cezary mógłbyś przywrócić w swoich obrazach applet telent ?

2

Odp: brak klienta telnet w obrazach LEDE

Lede jest już dwa lata na rynku, sam telnet wyłączono 2,5roku temu. I dopiero teraz to odkryłeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Lede jest już dwa lata na rynku, sam telnet wyłączono 2,5roku temu. I dopiero teraz to odkryłeś?

tak wink
upgradowałem zapomniany router który służy między innymi jako stacja przesiadkowa na inne urządzenia z dostępnym tylko telnetem.
nie wiem o ile puchnie binarka busybox z telnet, jak niewiele to imho warto mieć by default
albo chociaż w osobnej paczce by móc sobie doinstalować

4 (edytowany przez c#Hunter 2018-01-23 22:30:59)

areq napisał/a:
Cezary napisał/a:

tak wink
upgradowałem zapomniany router który służy między innymi jako stacja przesiadkowa na inne urządzenia z dostępnym tylko telnetem.
nie wiem o ile puchnie binarka busybox z telnet, jak niewiele to imho warto mieć by default
albo chociaż w osobnej paczce by móc sobie doinstalować

Że niby ta akurat paczka jest wyjątkowo nie zaznaczone w obrazach Cezarego jako [M]? Na Twoim miejscu po prostu sam bym skompilował. Najlepiej ściągnij config od Cezarego i dodaj do niego paczke z telnetem. To proste i dokładnie opisane.

5

poradziłem sobie, imho fajnie było by mieć telnet by default dostępne, ale skoro nikomu poza mną to nie potrzebne - nie ma tematu

6

Do takich 'stacji przesiadkowych' fajnie nadaje się jakieś OrangePI zero czy inna malinka. :-)

7 (edytowany przez geno 2018-01-25 13:17:07)

Da sie jakos wgrac LEDE bez bawienia w telnety/ssh ? bo nie powiem troche sie tego obawiam:) chyba ze mi ktos pomoze online:)

glownie mi chodzi oczywiscie zeby wszystko bylo z interfejsem graficznym:) Ktoru lepszy? zeby bylo wiecej opcji konfiguracji... LEDE/LuCI

I czy w ktorejs wersji jest opcja stworzenia sieci dla gosci?

8

Na jakie urządzenie? Generalnie w większości przypadków wgrywasz właśnie przez gui.

Sieć gościnna jest i gargoyle i w luci. Choć w luci musisz się naklikać.

9

A to się nie zrozumieliśmy, bo ja sugerowałem płytkę za 7USD na której można wrzucić normalnego ARMbiana (klon Debiana) i mieć wszystko z apt-get'a, z telnetem włącznie, do takich właśnie zadań. :-) Bez interfejsu graficznego.

10 (edytowany przez geno 2018-01-25 16:37:41)

Cezary napisał/a:

Na jakie urządzenie? Generalnie w większości przypadków wgrywasz właśnie przez gui.

Sieć gościnna jest i gargoyle i w luci. Choć w luci musisz się naklikać.

gargyole wgralem ale tam niby jest siec goscinna ale niestety nie da sie ustawic limitow....

luci wgrywamy tak samom jak Gargoyle?

11

Przez gui, obraz sysupgrade, bez zachowania konfiguracji, tak.

12

ktore to pliki? bo ja widze ich pincet jak szukam po googlach

13

teraz to juz wogole nic nie wgra:) co by nie chcial to nie idzie normalnie proces tylko powolutku na dolnym pasku niby wgrywa:) na speedtesc tez uploadu nie chce spradzic:) ale normalnie dziala

14

geno napisał/a:

ktore to pliki? bo ja widze ich pincet jak szukam po googlach

Nadal nie napisałeś jakie urządzenie. I nie wiem czemu szukasz po googlach zamiast w dziale download.

15 (edytowany przez geno 2018-01-25 18:19:42)

TL-WR1043ND v3

Ale teraz to juz chyba nic nie wgram... bo masakra z 2h by wgrywalo. I tak jak napisalem pokazuje Na dolnej belce po lewej stronie. Chyba juz lepiej nic nie wgrywac dopoki dziala;) chyba ze skonczyl mu sie limit na dzisiejsze psucie;)