Temat: Problemy z Wireless Bridge Client via Client z repeater
Posiadam dwa routery. Jeden stary dobry wrt54gl z 64MB Ramu oraz 16MB flash. Na nim stoi stabilnie Atitude Adjustment.
Dawno temu kupiłem NEXX WT3020 i tam mam CC. Ruter kupiłem dla zabawy, jest za mały aby był widoczny w całym mieszkaniu (choć muszę przyznać ze działa wyjątkowo wydajnie jak na takiego malca)
Chce aby NEXX wzmocnił mi sygnał WRT54GL w jednym pokoju.
Chce dodatkowo aby w tym pokoju służył mi za radio (czyli muszę mieć do niego dostep po ssh)
Tutaj potrzebuje malej pomocy. Wiem że maly NEXX musi dzialać w trybie wirelessbridge.
Problem polega na tym iz po zastosowaniu sie do wskazówek nie widzę żadnych efektów. Zapewne coś robię źle ![]()
Mam kilka pytań.
Czy pliki /etc/config/network oraz /etc/config/wireless powinny zostać wyczyszczone do zera przed zastosowaniem się do poradnika ?
Niezbyt rozumiem jeden z warunków brzegowych podanych na początku poradnika "Serwer ISP dostarczał adres z klasy 10.0.0.0/8 i miał adres 10.0.0.1," Jak to mam odnieść do mojego zestawu ? Czy router client powinien byc dostepny pod adresem 10.0.0.2 (konfiguracja z poradnika), czy pod adresem przyznanym mu w sieci przez Mastera ?
Jestem kiepski w UCI, na podstawie poradnika sam próbowałem wykminic jak powinny wyglądać komendy. Czy są one poprawne ?
Nazwy interfejsów:
- port WAN: eth0.2
- porty LAN (switch): eth0.1
- interfejs radiowy: radio0
Ruter ma adres 192.168.1.1, ustawienia wifi to: kanał 1, SSID: moja_siec, zabezpieczenia: WPA2/PSK z hasłem supertajnehaslo
uci del network.lan
uci set network.lan=interface
uci set network.lan.type=bridge
uci set network.lan.ifname=eth0.1
uci set network.lan.proto=static
uci set network.lan.netmask=255.255.255.0
uci set network.lan.ipaddr=10.0.0.2
uci set network.lan.gateway=10.0.0.1
uci set network.lan.dns=10.0.0.1
uci commit network
uci del wireless.radio0
uci del wireless.@wifi-iface[]