1

Temat: TL-MR3420 v2 od kilku tyg.zapycha wi-fi

Witam. Mam dziwny objaw od kilku tyg. Po kablu internet jest ok, a na wi-fi działa, nagle zrywa internet, nie można się zalogować do panelu gargoyla, a sygnał sieci jest bez zmian.
Gdzie może leżeć problem?
Przywracałem do ustawień fabrycznych, pozbyłem się wszelkich dodatków z gargoyla 1.6.2.2.
Często przy "większym" stałym obciążeniu ok 5Mbps (stream tv 1-2Mbps) + WoT. Dostępne łącze 40/3Mbps. Teraz bez obciążenia 17/3Mbps. Pomaga tylko restart routera, ale na chwilę.
Kończy się radio?

2

Odp: TL-MR3420 v2 od kilku tyg.zapycha wi-fi

Ciekawe, bo od jakiegoś czasy takie pytania powtarzają się ostatnio. Wgraj oryginalny soft i zobacz jak się będzie zachowywał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Ciekawe, bo od jakiegoś czasy takie pytania powtarzają się ostatnio. Wgraj oryginalny soft i zobacz jak się będzie zachowywał.

Gdzieś "wycieka" i kończy się RAM? A w tym modelu i tak go za dużo nie ma.

4 (edytowany przez jazeck 2018-01-14 05:15:26)

Wgrałem. Wi-Fi na szerokości (40MHz), prędkości i sygnał na max. Router metr od laptopa. Net ze spółdzielni (koncentryk).
Po kablu z routera wynik o tej godzinie: 10ms ping / 96Mbps D / 1,7Mbps U.
Po wypięciu wtyczki 14ms / 18Mb / 3Mb to max co uzyskałem.
Test z pokoju 5m dalej 13 / 10 / 3.
Zazwyczaj w ciągu dnia ping nie schodzi poniżej 20 / U do 20 / D do 2.
No i oczywiście resety które ratują sytuacje na kilka chwil. Połączenie powtórne też trwa kilka minut. Po 2-3 próbach łączę się przez telefon bo pomimo mało stabilnego łącza (jak to przy gsm) działa dużo stabilniej jak z routera.
A dodam, że zmieniłem ponad pół roku temu antenki tp-linka na te mocniejsze za ok 30pln/szt.
Zmiana kanałów na inne najmniej zaśmiecone nic nie zmienia.
Telefon HTC10 ma podobne wyniki przy laptopie.

5 (edytowany przez jazeck 2018-01-15 18:04:16)

Panowie jakiś pomysł? 15 ping / 20Up. / 2 Down.
Chyba sygnał zmalał po zmianie softu na oryginalny.
Jak padaka to ten Xiaomi dostępny tylko na gearbest z usb 3.0 + LEDE?

6 (edytowany przez jazeck 2018-01-20 23:32:18)

Sobota 3-4 rano odległość 4m od AP Niesamowite: prędkość prawie 11 ping / 90 Dwn / 3Up.
Zazwyczaj jak wyżej max 20Dwn / 2-3 Up

7

Czyli raczej masz coś w powietrzu co zakłóca?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8 (edytowany przez jazeck 2018-09-24 23:08:08)

Przy okazji - antena sektorowa 21dB w mieszkaniu (odległość 5-7m przez ścianę działową i akwarium) pomogło w miarę... Patologia trochę, ale pomogła... Obecnie Xiaomi 3G na starcie działało OK, ale zacząłem ustawiać tak jak w poprzednim (auto, auto) i stała się ta sama rzecz (problem z prędkością).
Sąsiedzi: ja na 0p.
po bokach za dwoma podwójnymi żelbetami (blok łamaniec)
sąsiad 2p. (1p. nikogo nie ma), a sygnały mam na maxa od sąsiada z 2p. i od kogoś z za okna - 50m.
Jest jakiś program na androida, który wykryje zasyfienie 2,4GHz (ogólnie, nie wi-fi) ? Może mam coś w okolicy co świni powietrze...