1 (edytowany przez marekt81 2018-01-12 21:31:46)

Temat: Gargoyle z OpenVPN - klient się łączy ale nie pinguje

Witam
SIEĆ LAN 1<->Gargoyle z openVPN<-> <----LAN---->Router UPC<--->Router UPC<--->Klient

Mam tak stworzoną sieć, za server robi TP-Link TL-WDR3600 v1 z gargoyle robi jako AP Swich, skonfigurowałem server i dane dla klienta. Klient podłącza się do servera i  dostaje IP 10.8.0.2 ale nie mogę pingowa komputera (192.168.0.10) w sieci LAN, ani z sieci LAN nie można pingować Klienta, co może być tego przyczyną ? Jeśli na kopie po stronie LAN1 odpale OpenVPN  i podłącze się do servera to klient może pingować ten komputer po IP 10.8.0.x
Dostęp do urządzeń w sieci lan dopuszczony. Może podsieć za klientem muszę ustawić?

2

Odp: Gargoyle z OpenVPN - klient się łączy ale nie pinguje

Przede wszystkim przeczytać poradnik Cezarego i poustawiać odpowiednio reguły firewalla oraz trasy w plikach ccd.

3

xury napisał/a:

Przede wszystkim przeczytać poradnik Cezarego i poustawiać odpowiednio reguły firewalla oraz trasy w plikach ccd.

Jeśli mowa o firewallu w kompach to na czas testów zapora została wyłączona, nic to nie dało, porty w routerze przekierowane. Nie wiem natomiast gdzie te pliki ccd i co mam tam zmienic, wcześniej nie korzystałem z routera UPC tylko z 1043ND z Gargoyle i nie było problemu teraz musze używać routera UPC a moj router robi jako server VPN, ale nie wiem jak to ugryźć. Czytałem poradnik o Tunelowaniu ale jakoś specjalnie mi się nie rozjaśniło.

4

Jeżeli serwer VPN masz w LAN-ie to z poziomu Gargoyle tego nie zrobisz. Tylko konsola. Był temat niedawno założony przez @adalbert.dudziak.
szukaj na forum do tygodnia wstecz.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *