1

Temat: śmierć dysku USB :(

Witam,
Niestety dzisiaj do kresu swoich dni dotarł mój dysk USB (WD Elements SE 750GB USB 3.0 External Hard Drive), który przez kilka lat był podpięty pod mój ruter z openWRT.

Dysk z systemem plików EXT3, mimo że fizycznie pracuje (czuję jak kręcą się talerze) nie pozwala na sprawdzenie swojej zawartości, ani nie daje info o zajętym miejscu.

Pod ruterkiem po podpięciu dysku bezpośrednio, w katalogu dev\ pojawiają się dwa katalogi: sda i sda1 - do żadnego nie da się wejść (zastanawiam się skąd dwa katalogi, skoro pamiętam, że tworzyłem na nim tylko jedną partycję). OpenWRT wyświetla mi komunikat "-ash: cd: Can't cd to sda", z sda1 mam to samo.

Pod windą, przy użyciu programu EXt2FSD nadaję dyskowi literę, pojawia się w "moim komputerze", ale bez info o zajętości, nie da się na niego wejść.

Czy są jakieś sposoby by go jeszcze chociaż na chwilę reanimować? Było tam sporo istotnych dla mnie danych sad

2

Odp: śmierć dysku USB :(

Możesz przeskanować dysk. Najważniejsze by nie był zamontowany w systemie. Potem wydaj   polecenie "fsck.ext3 /dev/sda1"

3

wydaje mi się, że dysk nie jest zamontowany.
katalog /mnt jest pusty

jedynie w katalogu /dev widnieją dwa foldery: sda i sda1 które znikają po odłączeniu dysku

4

fsck.ext3 /dev/sda1
e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014)
/dev/sda1: recovering journal
Error reading block 91275575 (Input/output error).  Ignore error<y>? yes
Force rewrite<y>? yes
Error reading block 91275546 (Input/output error).  Ignore error<y>? yes
Force rewrite<y>? yes
Signal (10) SIGBUS si_code=SI_KERNEL fault addr=(nil)

5

byc może poleciała tablica partycji  -  najprosciej to odzyskać przez TestDisk  z linuxa  livcd  - ALE PAMIETAJ WSZYSTKO CO ROBISZ ROBISZ NA WŁASNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ  - dobrze poszukaj  jak  uzyc tego programu  ( generalnie zaleca sie zrobienie najpierw kopi posektorowej dysku )

6

I zrób to na komputerze który ma dużo ramu.

PS - sda to dysk. sda1 to pierwsza partycja na dysku. I nie mozesz tam "wejść" bo to tylko reprezentacja urządzenia w systemie. Żebyś mógł "wejść" musisz najpierw go zamontować i wejść do katalogu w którym zamontowałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez siutek 2018-01-07 17:13:46)

po wykonaniu polecenia fsck (powyżej) udało mi się z poziomu konsoli zamontować dysk w innym miejscu i przejrzeć jego zawartość.  wygląda że jest ok, teraz spróbuję go udostępnić przez sambę w otoczeniu, by skopiować co ważniejsze.