Temat: Xiaomi 3G - stery MTK do LEDE

Dość nowa sprawa, są sterowniki MTK pod LEDE  https://github.com/Nossiac/mtk-openwrt-feeds

Ktoś coś? Cezary spróbujesz kompilacji z tym patchem?

2

Odp: Xiaomi 3G - stery MTK do LEDE

To nie jest patch smile To są prekompilowane binarne sterowniki od mediateka, do określonej wersji kernela (obecnie to co jest w snapschocie 17.01 - 4.4.107) Możesz po prostu ściągnąć i sprawdzić jak działają, o ile uzywasz systemu z kernelem 4.4.107

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez sty 2017-12-29 18:35:28)

Obecnie to chyba nie działa: https://github.com/Nossiac/mtk-openwrt-feeds/issues/8 i to na więcej, niż jednym urządzeniu.
Nie wiem czy działa na X 3G bo niestety już go nie posiadam, ale ogólnie temat jest chyba rozwojowy...chyba - wszystko chyba zależy od determinacji autora źródeł, a że bywa z tym różnie, to zbyt wiele osobiście nie oczekuję od tego "ożenku" sterowników.

4 (edytowany przez c#Hunter 2017-12-29 21:55:30)

Z X3G nadziałem się na problem, że te stery są pod jądro ze stabilnego snapshota (4.4) a wsparcie dla X3G jest w rozwojowym więc sobie nie skompilowałem sad

Edit: ogólnie to nie czaje tej koncepcji by zawsze być na najnowszym jądrze. Powinni siedzieć na lts bo z tych ciągłych upgredów same problemy...

5

Przecież 4.4.x i 4.9 to są logterm. I to nie są najnowsze jądra.

6 (edytowany przez sty 2017-12-30 21:48:31)

c#Hunter napisał/a:

Z X3G nadziałem się na problem, że te stery są pod jądro ze stabilnego snapshota (4.4) a wsparcie dla X3G jest w rozwojowym więc sobie nie skompilowałem sad

Edit: ogólnie to nie czaje tej koncepcji by zawsze być na najnowszym jądrze. Powinni siedzieć na lts bo z tych ciągłych upgredów same problemy...

Patrzeć tylko jak ktoś sportuje X3G na 4.4 i 17.01-SNAPSHOT, chociażby dla zabawy jak z tymi sterami. Poza tym sam autor obiecuje z tego gita-a od tych sterów, że będzie dążył do sportowania tych sterów na obecny trunk OpenWRT/LEDE, a więc na 4.9.
Chcesz mieć pewność na szybkie, niezawodne i wydajne stery - zainstaluj Padavan i po problemie.
big_smile

7

sty napisał/a:
c#Hunter napisał/a:

Patrzeć tylko jak ktoś sportuje X3G na 4.4 i 17.01-SNAPSHOT, chociażby dla zabawy jak z tymi sterami. Poza tym sam autor obiecuje z tego gita-a od tych sterów, że będzie dążył do sportowania tych sterów na obecny trunk OpenWRT/LEDE, a więc na 4.9.
Chcesz mieć pewność na szybkie, niezawodne i wydajne stery - zainstaluj Padavan i po problemie.
big_smile

Już przestań tego padavana reklamować wink Mam go teraz i pomijając lepsze sterowniki WiFi to do LEDE nie ma startu. Gdyby nie to, że obecny routerek robi za typowy AP to bym na PAdavana nie spojrzał. Wsparcie czy community jest tam symboliczne. Do tego sterowniki WiFi są tam zdaje się dość stare i dziurawe jak i cały Padavan (np. krytyczne dziury w samba).

No ale idzie ku lepszemu skoro sam Mediatek podsyła prekompilowane sterowniki do community. Przynajmniej tak zrozumiałem wyjaśnienie skąd te stery są. Biorąc pod uwagę trudności z rozwojem MT76 to jest to jedyna nadzieja.

8 (edytowany przez sty 2017-12-31 03:09:57)

c#Hunter napisał/a:

(...)

Już przestań tego padavana reklamować wink Mam go teraz i pomijając lepsze sterowniki WiFi (...)

Tu nie ma czego reklamować - fakty mówią same za siebie - sam zresztą, w tej istotnej kwestii, z niechęcią ale to przyznajesz - akurat stery od wifi są nowsze i lepiej połatane niż w ofw. Tak w ogóle używanie chińskiego ofw już samo w sobie z założenia jest mocno kontrowersyjne...z wiadomych powodów.
Poza tym nie każdemu musi zależeć na lepszej bazie programów i bezpieczeństwie jakie oferuje Lede/OpenWrt (zdecydowana większość userów) - oczekują po prostu żeby wifi śmigało na maxa. Jak ktoś ma przed oczami chińskie esy-floresy to odruchowo szuka jakiejś alternatywy, którą da się łatwo i zrozumiale używać, ale niekoniecznie aż tak bardzo tracić tej podstawowej wydajności (np. wifi) - a póki co, dzięki słabemu mt76 w Lede/OpenWrt, wybór innego systemu na chwilę obecną jest niejako oczywisty (np. Padavan).
big_smile

9 (edytowany przez Cezary 2017-12-31 08:40:56)

c#Hunter napisał/a:

No ale idzie ku lepszemu skoro sam Mediatek podsyła prekompilowane sterowniki do community. Przynajmniej tak zrozumiałem wyjaśnienie skąd te stery są. Biorąc pod uwagę trudności z rozwojem MT76 to jest to jedyna nadzieja.

Nie, to chyba nie tak. Sądząc po wypowiedziach osób na różnych forach te sterowniki chyba gdzieś wypłynęły (przypadkiem wink), niektóre osobny twierdzą że mają je od miediateka ale NDA nie pozwala im publikować kodów źródłowych. Np. człowiek który robi VoCore  sam je przerabia pod swoje urządzenia i twierdzi że działają dobrze. Niejaki nossiac z forum lede stara się utrzymywać je dla wersji stabilnej lede (z różnymi skutkami). Niektóre urządzenia takie jak OnionOmega czy LinkIt mają właśnie sterowniki mediateka, mimo że reszta jest oparta openwrt. Więc to nie sprawka Mediateka tylko raczej ludzi z chin którzy po prostu kompilują sterowniki.

Nie wiem także jak wyglądają kwestie licencyjne tych driverów - czy można je rozpowszechniać, udostępniać w formie binarnej, w gotowym produkcje itd.

10

Jest szansa, że sterowniki z tego wątku jakkolwiek wpłyną na stabilność działania WiFi w np. Nexxie WT3020?

11

Możliwe. O ile zadziałają smile

12

Niby Nossiac obiecał wrzucić kompilacje dla 4.9 i niby nad tym pracuje. Bez tego to sobie możemy dumać. Ja się bardziej zastanawiam co tam poinstalować z tych jego paczek bo oprócz sterów jest kilka dodatków a co robić by te stery odpalić na LEDE to już ciężej coś znaleźć...

13

Najbardziej przydatny to uci2dat, który konwertuje to co zapisane w /etc/config/network (uci) na plik .dat z którego korzysta sterownik mikrotika. Reszta to np dodatek do luci do ustawienia opcji specyficznych dla ralinka czy tool pozwalający na bezpośrednie grzebanie po nvram (jak router to ma w ogóle).

14

Na tej stronie Nossiaca jest info, że przygotował też wersję pod trunk, czy to ma znaczyć że da się to wykorzystać do snapshota Lede dla mi-r3g ?

15

przy próbie kompilacji lede wywala błąd z powodu braku danego modułu - o ile dobrze to rozumiem

rm -rf /home/mrvc/lede/build_dir/target-mipsel_24kc_musl/mt7610/.pkgdir/mt7610.installed /home/mrvc/lede/build_dir/target-mipsel_24kc_musl/mt7610/.pkgdir/mt7610
mkdir -p /home/mrvc/lede/build_dir/target-mipsel_24kc_musl/mt7610/.pkgdir/mt7610
install -d -m0755 /home/mrvc/lede/build_dir/target-mipsel_24kc_musl/mt7610/.pkgdir/mt7610/lib/modules/4.9.73
cp -fpR ./modules/mt7610-linux-4.9.73.ko /home/mrvc/lede/build_dir/target-mipsel_24kc_musl/mt7610/.pkgdir/mt7610/lib/modules/4.9.73/mt7610.ko
cp: cannot stat './modules/mt7610-linux-4.9.73.ko': No such file or directory
Makefile:40: recipe for target '/home/mrvc/lede/build_dir/target-mipsel_24kc_musl/mt7610/.pkgdir/mt7610.installed' failed
make[3]: *** [/home/mrvc/lede/build_dir/target-mipsel_24kc_musl/mt7610/.pkgdir/mt7610.installed] Error 1
make[3]: Leaving directory '/home/mrvc/lede/feeds/mtk/drivers/mt7610'
package/Makefile:109: recipe for target 'package/feeds/mtk/mt7610/compile' failed
make[2]: *** [package/feeds/mtk/mt7610/compile] Error 2
make[2]: Leaving directory '/home/mrvc/lede'
package/Makefile:105: recipe for target '/home/mrvc/lede/staging_dir/target-mipsel_24kc_musl/stamp/.package_compile' failed
make[1]: *** [/home/mrvc/lede/staging_dir/target-mipsel_24kc_musl/stamp/.package_compile] Error 2
make[1]: Leaving directory '/home/mrvc/lede'
/home/mrvc/lede/include/toplevel.mk:216: recipe for target 'world' failed
make: *** [world] Error 2

16

Kernel .73 włożyli dziś. A gość buduje moduły tak raz na tydzień jak dobrze pójdzie.
Tak, nie ma jeszcze tych modułów.

17

A mogę w jakiś sposób wymusić przy kompilacji użycie starszego kernela?

18

Możesz pobrać źródła i cofnąć się ileś tam rewizji wstecz żeby mieć określony kernel. https://stackoverflow.com/questions/753 … r-revision

19

Też próbuje to skompilować z tymi repo master ale... Wie ktos jak sprawdzić dla jakiego karnela są te sterowniki w repozytorium master? Bo to taka zabawa w zgaduj zgadula.

20

Nie ma listingu katalogu, więc zostaje ręcznie pobieranie z określonymi wersjami i sprawdzanie co się da pobrać.

21 (edytowany przez mrvc 2018-01-02 15:30:10)

c#Hunter napisał/a:

Też próbuje to skompilować z tymi repo master ale... Wie ktos jak sprawdzić dla jakiego karnela są te sterowniki w repozytorium master? Bo to taka zabawa w zgaduj zgadula.

Skompilowały mi się dla 4.9.72, ale potem wywaliło mi błąd dla ip6 coś tam. Budowałem na konfigu Cezarego.

22

mrvc napisał/a:
c#Hunter napisał/a:

Skompilowały mi się dla 4.9.72, ale potem wywaliło mi błąd dla ip6 coś tam. Budowałem na konfigu Cezarego.

W sensie już po wrzuceniu softu do routerka?

23

Nie, w trakcie kompilacji

24 (edytowany przez sty 2018-01-02 16:17:35)

mrvc napisał/a:

A mogę w jakiś sposób wymusić przy kompilacji użycie starszego kernela?

mrvc napisał/a:
c#Hunter napisał/a:

Ostatnia (dobra ???) rewizja z kernelem .72 to chyba

scripts/getver.sh
r5648-ab703bf

Co do ipv6 to możesz po prostu kombinować bez kompilacji z odhcp i dodatkami (moduły jajca poodznaczać i/lub cokolwiek z programów domyślnie wskazujących na ipv6, ogólnie całych źródeł, itd.), wyłączając tym samym wsparcie dla ipv6 (chociaż sam nie wiem, czy to faktycznie tak do końca przy kompilacji nie będzie chciało jakoś odwoływać się do reszty źródeł z np. toolchain odnośnie ipv6).
Jak na konfigu Cezarego nie idzie to spróbuj na źródłowym konfigu, o ile wspiera to Twój router.

25

W poniedziałek rano jeszcze się obrazy dla xiaomi skompilowały.