1 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-12-28 03:43:41)

Temat: DGN3500 - niski transfer WAN

Witam,
na Routerze Netgear DGN3500(LEDE Reboot 17.01.4) w konfiguracji zamieniłem jeden port LAN na WAN(eth0.2) ponieważ fabrycznie Router go nie posiada.
Wszystko udało mi się skonfigurować zgodnie z założeniami, OpenVPN, DDNS, itp i wszystko działa dobrze, jednak na speedtest.net osiągane prędkości wynoszą około 25-30Mbps Download'u.

Spodziewałem się około 450-500Mbps i aby wykluczyć problem na łączu, podłączyłem W9980 z fabrycznym softem, na którym osiągam około 480Mbps.

Zastanawiam się w czym tkwi problem, co prawda DGN3500 nowy nie jest ale na fabrycznym sofcie osiągał większe transfery. Nie wiem też jaki byłby w stanie obsłużyć ze względu na swoje parametry.

Mam nadzieję, że to kwestia konfiguracji, a nie zbyt słabego hardware'u.

Pozdrawiam,
Wojtek

2

Odp: DGN3500 - niski transfer WAN

Ja bym stawiał jednak na słaby sprzęt. A co do większej przepustowości - cóż, musiał byś sobie łatkę do fastpatha skompilować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-12-28 13:07:15)

Cezary mógłbyś mnie nakierować na jakieś materiały na temat tej "łatki"?
Przed chwilą trochę o niej poczytałem i długa droga przede mną aby ją dodać... Najpierw postaram się sprawdzić czy DGN3500 w ogóle może ją obsłużyć, czy architektura jest zgodna itp.

Prędkość LAN<>LAN jest ok.
WAN>LAN, bardzo niskie. 30Mbps bez SQM to na prawdę mało.

Temat chyba zostawię, wątpię abym jakąkolwiek łatką mógł osiągnąć przepustowość, która obsłuży moje łącze.
Chyba, że to łatka doda obsługę HNAT(lub jakieś inne czary), bo to chyba właśnie NAT powoduje takie obciążenie procesora i niskie transfery("gdzieś coś mi mignęło mi na ten temat").

4

Akurat to nie jest "sprzętowe" ale programowe: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128

Linki do łatek znajdziesz w/w poście.

5 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-12-28 13:56:57)

Także teoretycznie aby wgrać i sprawdzić łatki "wystarczy"

# opkg update 
# opkg install kmod-fast-classifier kmod-shortcut-fe

Nie muszę kompilować ich z obrazem.

Tych pakietów nie ma w źródłach mojego obrazu, czy mogę je pobrać i wgrać offline bezpośrednio na routerze?
A jeśli tak to gdzie/jakich szukać, trochę się nie mogę połapać w ilości plików/opinii/wersji.

6

Nie. To są pakiety u mnie w repo bo ja to skompilowałem dla swoich obrazów. Nie możesz tego pobrać i zainstalować u siebie, nie ta wersja kernela i nie ta architektura. Ja nie kompiluję lantiq, więc u mnie modułów dla dgn3500 nie znajdziesz.

Pobierasz źródła systemu, pobierasz łatkę, nakładasz i kompilujesz całość dla swojego urządzenia. Więc to skok od razu na głęboką wodę.

Kwestia zebrania informacji i poznania procedur, ROMY na androida gotowałem to i tu mam nadzieję się odnajdę;)

Cezary przepraszam za OF, jednak prawdopodobnie nie wykorzystam WAN'a DGN3500 w mojej sieci, dlatego poproszę Cię o jedną informację.
Na DGN3500 postawiłem serwer OpenWPN zgodnie z >>Twoją instrukcją<<
Gdy DGN3500 jest bramą mam dostęp do sieci lokalnej za serwerem, dlatego starałem się jego WAN "przyśpieszyć" aby mógł być głównym routerem.
Gdy DGN3500 jest hostem w sieci nie mam już dostępu do sieci lokalnej, podejrzewam że to kwestia firewall'a.

Walczę z tą kwestią w tym wątku.

8

Nie mam pojęcia. Nigdy nie miałem potrzeby stawiania serwera openvpn wewnątrz lanu.

Dzięki.
Będę walczył, jak coś wywalczę to napiszę:)

Pozdrawiam