1

Temat: Najnowszy gargoyle , openvpn brak dostępu do internetu jako klient

Hej, ustawiłem tak serwer i nie mam dostępu do internetu z poziomu klienta, w czym może być problem?

https://i.imgur.com/u3YQOtQ.png

2

Odp: Najnowszy gargoyle , openvpn brak dostępu do internetu jako klient

Nie napisałeś, czy posiadasz publiczne IP (ewentualnie przekierowany port 1194 udp na router z serwerem openvpn), czy klient przypadkiem znajduje się w tej samej sieci lokalnej?

Nie zaszkodzi w konfiguracji serwera dopisać informacji o dns. W konsoli przy lokalizacji /etc/openvpn/server.conf warto dopisać linijkę:
push "dhcp-option DNS x.x.x.x", gdzie x.x.x.x to IP serwera dns, który serwer openvpn wskazuje klientowi.

3

mode                  server
port                  1194
proto                 udp
tls-server
ifconfig              10.8.0.1 255.255.255.0
topology              subnet
client-config-dir     /etc/openvpn/ccd
client-to-client

cipher                BF-CBC
keysize               128

dev                   tun
keepalive             25 180
status                /var/run/openvpn_status
verb                  3

dh                    /etc/openvpn/dh1024.pem
ca                    /etc/openvpn/ca.crt
cert                  /etc/openvpn/server.crt
key                   /etc/openvpn/server.key
tls-auth              /etc/openvpn/ta.key 0

persist-key
persist-tun
comp-lzo

push "topology subnet"
push "route-gateway 10.8.0.1"
push "redirect-gateway def1"
push "dhcp-option DNS 8.8.8.8"

Wpisałem ale nic nie dało. Tak posiadam publiczny adres ip,  w sensie router jest polaczony przez pppoe z dostawcą internetu.

Dopisałem, ale nadal to samo, łączę się i nie mam dostępu do internetu z poziomu klienta.

4

Jakimś cudem, zaczęło teraz działać , ale mam problem z pingami, strasznie rwie, a na serwerze mam normalnie pingi z internetem stabilne, tak samo na kliencie, ale przez openvpn strasznie rwie pingi.

5

Z szybkością połączenia to pewnie loteria będzie.
Właśnie sprawdziłem u siebie i przy połączeniu klienta (tel z androidem) do urządzenia sieciowego za serwerem openvpn, czasy odpowiedzi icmp w przedziale 50-100 ms, natomiast telefon wpięty do sieci domowej otrzymywał odpowiedzi w przedziale 1-300 ms, więc różnie to bywa. Oczywiście badanie wyłącznie poglądowe (różna zajętość w czasie urządzenia do którego pingowałem).

6 (edytowany przez khain 2017-12-16 22:18:23)

Jeśli w logu serwera masz "ping-restart" to zwiększ wartości przy keepalive i zrestartuj openvpn (nie przez GUI Gargoyle, bo napiszesz ustawienia)

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

7 (edytowany przez hh543 2017-12-17 11:23:55)

Nie wiem co się dzieje, bo teraz znów mi internet nie działa na kliencie, coś dziwnie to chodzi hmm

(Ustawiłem szyfrowanie na AES 256 bit), jaka jest różnica między blowfishem?

8

Aes jest nowszy po prostu. Jak działają masz chociażby w wikipedii opisane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Blowfish (BF-CBC) jest podatny na atak Sweet32 https://community.openvpn.net/openvpn/wiki/SWEET32

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7