Temat: Xiaomi Router Mi 3, przywracanie oryginalnego firmware.

Witajcie. Jestem szczęśliwym posiadaczem modemu Xiaomi Router Mi 3, ale niestety zachciało mi się zmiany firmware. Jako, że jestem laikiem to zapewne go ucegliłem... hmm Zacznijmy od początku. Postanowiłem zmienić oprogramowanie na inne - wypadło na LEDE, bo znalazłem gotowe paczki do zainstalowania przez SSH. Ale niestety, po zainstalowaniu i zrobieniu reboot'a modem nie działa - ciągle mruga pomarańczowa lampka. Próbowałem wgrać na pendrive oryginalny firmware i włączyć go z przytrzymanym resetem (tak mówi większość poradników w internecie), ale niestety to nie pomaga. Znacie jakieś lekarstwo na tego typu usterkę? Byłbym wdzięczny, pozdrawiam.

2

Odp: Xiaomi Router Mi 3, przywracanie oryginalnego firmware.

Gdzie znalazłeś lede dla 3? Konkretnie podaj adres.

Jeżeli ucegliłeś go to teraz kup sobie na allegro konwerter szeregowy na cp2102, rozbierz urządzenie, przylutuj konwerter do uarta na płytce i wgraj ponownie soft przez bootloader. O ile bootloader w 3 ma taką opcję...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ups... hmm Znalazłem jakieś niesprawdzone pliki i je wgrałem. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zakup nowego i nie grzebanie już w urzadzeniu. Bo jak bym komuś dał do naprawy modem to koszt przerośnie chyba jego wartość - czy nie koniecznie?

4

No ale napisz co wgrałeś.

To zależy jak bardzo go rozwaliłeś i co trzeba będzie z nim zrobić. Na razie to wróżymy z fusów.

5

Najpierw z podpiętego pendrive do urządzenia wgrałem developerski firmware xiaomi z ich strony i miwifi_ssh. Potem przez te SSH wgrałem coś takiego:
https://drive.google.com/drive/folders/ … 1VOXzdTdlU

Pobrałem pliki:

lede-ramips-mt7620-miwifi-r3-squashfs-rootfs0.bin
lede-ramips-mt7620-miwifi-r3-squashfs-kernel1.bin

Wrzuciłem to na pendrive i przez SSH użyłem komend:

mtd write lede-ramips-mt7620-miwifi-r3-squashfs-kernel1.bin kernel1

mtd write lede-ramips-mt7620-miwifi-r3-squashfs-rootfs0.bin.bin rootfs0

mtd erase kernel0

reboot

No i od tamtej pory router tylko mruga pomarańczowym światełkiem.

6

Nazwa sugeruje że to do niego. Jak uwaliłeś to uwaliłeś, napisałem już co ew musisz zrobić.

7

Okej, dzięki wielkie za informacje. Kupię nowy modem, a przy tym coś może pogrzebię kiedyś albo dam komuś do naprawy.

8

Zmieniłeś nazwę na miwifi.bin ?
USB powinno mieć mniej niż 16GB i FAT/FAT32