1

Temat: Spalone USB

Witam
Próbowałem podłączyć pod huba USB zasilanie w TL-WR1043ND coś poszło nie tak i najprawdopodobniej USB się spaliło
Moje pytanie czy można to jakoś naprawić we własnym zakresie serwis na gwarancji odpada

2 (edytowany przez karaczan 2011-04-01 23:56:21)

Odp: Spalone USB

Rozumiem ze samo USB w routerze sie spalilo i nawet bez huba nie dziala?
Jak miales szczescie to spalila sie zwora prowadzaca do masy.
Sprawdz miernikiem przejscie przez element oznaczony jako R463. Fabrycznie powinien miec pelne zwarcie.
Ew rezystory R460 i R461. Wszystkie te elementy sa w okolicy gniazda USB. Jesli wierzyc oznaczeniom to R460 i 461 sa dodatkowo opisane jako F12, F czyli Fuse, czyli bezpiecznik wink
Sprawdz czy sie nie spalily.
Na jakie wartosci wymienic to nie wiem. Zeby dzialalo jesli sa spalone, i nic wiecej sie nie uszkodzilo to wystarczy im zewrzec (zalutowac) oba konce. Ale kazdego z osobna, by przypadkiem nie polaczyc obu tych bezpiecznikow razem!
Tylko wiesz, pozniej zabezpieczenie juz w razie awarii raczej nie zadziala. W koncu "drutujesz" bezpiecznik wink

3

Bezpieczniki takie możesz odzyskać np. z karty PCI-USB lub płyty głównej peceta.

4

Czyli jesli dobrze rozumiem to nie mogę podłączyć HUB'a USB do WR1043ND bo spali się wejscie?

Pytam się dlatego bo wlasnie uruchamiam rutera, a potrzebuje podpiąć HUBa pod niego.

5

Vintearis napisał/a:

Czyli jesli dobrze rozumiem to nie mogę podłączyć HUB'a USB do WR1043ND bo spali się wejscie?

Pytam się dlatego bo wlasnie uruchamiam rutera, a potrzebuje podpiąć HUBa pod niego.

Mozna podlaczac, dlaczegoz by nie, sam tak uzywam.
Kolega Herigo cos majstrowal najprawdopodobniej z niestandardowym dodatkowym zasilaniem, dlatego spotkala go taka przykrosc;)

6

macka napisał/a:

[
Mozna podlaczac, dlaczegoz by nie, sam tak uzywam.
Kolega Herigo cos majstrowal najprawdopodobniej z niestandardowym dodatkowym zasilaniem, dlatego spotkala go taka przykrosc;)

Dzięki smile.

7

karaczan napisał/a:

Rozumiem ze samo USB w routerze sie spalilo i nawet bez huba nie dziala?
Jak miales szczescie to spalila sie zwora prowadzaca do masy.
Sprawdz miernikiem przejscie przez element oznaczony jako R463. Fabrycznie powinien miec pelne zwarcie.
Ew rezystory R460 i R461. Wszystkie te elementy sa w okolicy gniazda USB. Jesli wierzyc oznaczeniom to R460 i 461 sa dodatkowo opisane jako F12, F czyli Fuse, czyli bezpiecznik wink
Sprawdz czy sie nie spalily.
Na jakie wartosci wymienic to nie wiem. Zeby dzialalo jesli sa spalone, i nic wiecej sie nie uszkodzilo to wystarczy im zewrzec (zalutowac) oba konce. Ale kazdego z osobna, by przypadkiem nie polaczyc obu tych bezpiecznikow razem!
Tylko wiesz, pozniej zabezpieczenie juz w razie awarii raczej nie zadziala. W koncu "drutujesz" bezpiecznik wink

Po otwarciu widać że spalony jest element oznaczony jako U25 co to jest i czy można to jakoś wymienić lub obejść

8

to jest zdaje się mosfet sterujący zasilaniem portu USB. nawet jak go po prostu zewrzesz to powinno działać