1

Temat: zarządzanie dostępem do sieci wewnątrz LANu

witam,
przeglądałem przed chwilą poradniki podpięte na górze tego forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

na czym on polega? mianowicie mam dwójkę dzieci. Z jednym mam problem, gdyż bardzo ciężko odciągnąć mi go od kompa, a nie specjalnie lubię się wydzierać tongue

Stąd moja koncepcja by utworzyć sobie jakiś panel zarządzania dostępem do internetu w czasie rzeczywistym. Inaczej mówiąc, chciałbym jednym przyciskiem w LUCi (a jak się nie da to komendą w terminalu)  móc odciąć dostęp do internetu konkretnemu hostowi (ewentualnie adresowi IP) - adresy mam na routerze poprzypisywane na stałe. Tak samo łatwo chciałbym móc ten dostęp przywrócić i sprawdzić stan.

jest na to jakiś gotowy program? Obstawiam, że nie jestem pierwszą osobą o takich potrzebach tongue

2

Odp: zarządzanie dostępem do sieci wewnątrz LANu

Żaden problem przecież. Masz w luci "własne polecenia", robisz guzik a pod nim akcje:
na wyłączenie
iptables -I FORWARD -s 192.168.x.x.x -j REJECT
na włączenie
iptables -D FORWARD -s 192.168.x.x.x -j REJECT

I masz to co trzeba.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez steel_rat 2017-11-24 19:58:14)

Takie rzeczy przez firewall się załatwia w lede. Chociaż ja korzystam z tego rozwiązania. Tylko, że trzeba samemu skompilować.
http://thumbs2.imagebam.com/23/2a/b7/67bf38667276293.jpg

4

steel_rat, dobre, ale kompilowanie to jeszcze nie moja liga, tymbardziej że działam na OpenWRT CC z LUCi, na chwilę obecną nie mam pojęcia co to jest lede i z czym to się je wink nie miałem czasu się w to zagłębić.

Zrobiłem sposobem Cezarego, muszę to jeszcze jutro przetestować jak młody usiądzie do kompa wink

5

Znalazłem paczki już utworzone.
https://github.com/k-szuster/luci-acces … l/releases
Powinny się zainstalować, bo to są tylko skrypty.