Temat: Czy Gargole blokuje mozliwość logowania do kilku AP o tym samym SSID ?

Witam,

Mam 2 routery Netgear R6100, jeden w domu drugi w pracy. Obydwa mają ustawione takie same SSID
Wcześniej, gdy pracowały na fabrycznym oprogramowaniu nie miałem problemu z automatycznym logowaniem się do sieci. Po zmianie na Gargoyle wersja 1.9.2.5. żeby zalogować się do sieci muszę najpierw "zapomnieć sieć", a potem jeszcze raz ręcznie wpisać hasło WPA2-AES.
Czy ktoś zauważył podobne zachowanie routerów z Gargoylem na pokładzie ?

O ile wpisywanie od nowa hasła na PC i czy smartfonie nie jest problem, to w przypadku urządzeń IoT (np. Sonoff) jest to uciążliwe.

Pozdrawiam

2

Odp: Czy Gargole blokuje mozliwość logowania do kilku AP o tym samym SSID ?

Nie, nie blokuje i nigdy takiego problemu nie miałem. Każde urządzenie o ile miało zapamiętaną daną sieć/nazwę po prostu się łączyło. Co więcej - często w domu mam wymieniany router ale rozstawiam ssid to samo bo nie chce mi się zmieniać na wszystkim.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zmieniałem numer kanału, szerokość pasma, typ szyfrowania (WPA, WPA2), niestety problem cały czas występuje i nie rozumiem dlaczego. Urządzenia klienckie, które nie rozpoznają powtórzonego SSID to: iPhone 6s, 5s, 2 laptopy z Win10, Sonoff (ESP).
Co ciekawe te same urządzenia bez żadnej zmiany SSID łączą się z Routerem Wifi (włączonym na Samsungu S5).

Przy okazji pytanie o działanie trybu failsafe na routerze R6100 z  Gargoyle w wersji 1.9.2.5.
Zgodnie z opisem: "W starszych wydaniach OpenWrt/Gargoyle (wydania po październiku 2017r): logujemy się ssh (w putty: protokół ssh, ip: 192.168.1.1, brak hasła).."  nie powinno być zapytania o login. a na moim routerze takie zapytanie się pojawia. Dalej,  nie działa poprawnie komenda  # firstboot -y (wyświetlany jest komunikat o błędzie dostępu).
Czy nastąpiła jakaś zmiana, która nie jest opisana w poradniku ?

Pozdrawiam

4

Na r6100 masz ubifs pewnie a nie squashfs, więc fisrtboot nie zadziała - masz cały system zapisywalny, jak C: w komuterze.

Gargoyle zawsze pyta się o hasło bo ma je na stałe ustawione. Wyprostowałem artykuł.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.