Temat: Lede jako WISP client router
Mam Lede zainstalowane na Linksys WRT1900ACS. Internet dostaję w tej chwili po kablu Ethernet z dekodera Horizon kablówki UPC. Jednak ten kabel często jest przypadkowo odłączany przez osoby po drugiej stronie kabla. W związku z tym mam pytanie czy na Lede można zrobić co następuje na tym ruterze Linksys:
- WAN z połączenia WiFi z siecią stworzoną przez dekoder Horizon (mam naturalnie parametry SSID/hasła z tego dekodera). Jestem w zasięgu tego dekodera Horizon (DHCP z Horizona podaje: 192.168.1...)
- LAN - porty ethernet oraz WiFi 2.4 oraz 5GHz dla urządzeń w mojej sieci (DHCP na moim Linksys: 192.168.4...)
Chcę odseparować moją sieć LAN stworzoną przez mój router od urządzeń podpiętych do dekodera Horizon - stąd nie chcę łaczyć laptopów, drukarek, NASa bezpośrednio do dekodera Horizon.
Czy Lede może jednocześnie dostawać internet-WAN przez Wifi najlepiej 5GHz AC i udostępniać w LAN/WiFI 2.4 i 5GHz dla mojej sieci? Jest szansa że taka konfiguracja się uda czy lepiej odpuścić i kupić osobne urządzenie WISP Client Router (sprawdziłem że działa na urządzeniu TL-WR710N_V1 - takie mam, ale anteny ma kiepskie)? Nie chcę AP Client mode tylko WISP client router.
Da się to ustawić przez LUCI? Co mniej więcej trzeba zrobić w LUCI?