Temat: VPN przy użyciu OpenWRT na drugim routerze
Mam problem związany z projektem sieci VPN, który chcę wykonać.
W tej chwili posiadam już skonfigurowany serwer OpenVPN na Tp-link 841N, który działa, łącze się z nim bez problemu i mam dostęp do komputerów nawzajem.
Chciałbym jednak dołączyć do mojego VPN całą sieć LAN, którą mam w domu rodzinnym.
Sieć do dołączenia składa się z Routera Huawei EchoLife HG8245H/HG8247H, który jest urządzeniem od dostawcy i nie mogę zmodyfikować tam oprogramowania (posiadam normalny dostęp do menu konfiguracyjnego).
Do tego mam router TP-LINK MR3420.
Routery są połączone ze sobą kablem, Tp-link gra rolę switcha (są one na 2 różnych piętrach, a zależy mi na tym, by urządzenia z dwóch pięter widziały się nawzajem).
Teraz pojawia się problem - jeżeli na MR3420 zainstaluje OpenWRT i Tp-link będzie tylko switchem (swoją drogą znów będę powtarzał zabawę z instalacją w RAM), to czy jestem w stanie osiągnąć efekt aby cała sieć była dołączona do VPN?
Na jednym z forów zaproponowano mi konfigurację odwrotną tj. Huawei jako switch, a DHCP na tp-linku. Czy jest to w ogóle możliwe? W tym wypadku rozumiem, że konfiguracja spełnia moje założenia, tj. cała sieć zostanie dołączona do VPN.
I czy do drugiej konfiguracji jestem w stanie dołożyć pomiędzy ruterami kolejnego switcha (typowego, gigabitowego switcha), bez utraty założonego efektu?