Temat: Jak poprawić tragiczną prędkość LTE?

Witam.
W skrócie: mam Internet LTE w Play na modemie ZTE MF823, zasięg 2/5, test prędkości sprzed kilku minut:
PING 31 ms POBIERANIE 3.28 Mbps PRZESYŁANIE 1.55 Mbps
Podobne wyniki mam również na telefonie.

Wg BTSearch jestem dosłownie otoczony czterema nadajnikami LTE od 550m do 1.2km.
Po kilku oddaleniach mapy, w promieniu 8km mam 33 nadajniki LTE.

Co najlepiej zrobić dla uzyskania najlepszej możliwej prędkości Playa i/lub Red Bulla?

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale w bezpośredniej okolicy wszyscy korzystają z LTE, bo po prostu nie ma kablówki, ani światłowodów, a w dalszej powiedzmy 1.5km są geste 10-piętrowe blokowiska, ale tam akurat wszyscy raczej mają Toyę, albo inny "normalny" Internet, więc z jednej strony czy wszystkie nadajniki mogą być przeciążone !? albo czy beton ma nadzwyczajne właściwości w ograniczaniu sygnału LTE?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

2

Odp: Jak poprawić tragiczną prędkość LTE?

Poziom 2/5 jest taki sobie. Ja kiedyś na wyjeździe miałem lepsze osiągi na 3G niż LTE (W Zakopanem i to nie był Play). Nadajniki które są oddalone o 8km to nawet nie patrz. Sygnał od nich nie dociera. Beton bardzo dobrze tłumi sygnał, szczególnie ten zbrojony. Możesz po próbować z jakąś antena zewnętrzną. Po za tym nie wiesz jakie masz LTE w okolicy , na jakim paśmie (800, 1800, 2600) najdalej dolatuje pasmo 800 ale ma tez nie za duże osiągi.

3

Odp: Jak poprawić tragiczną prędkość LTE?

werwaok napisał/a:

Witam.
W skrócie: mam Internet LTE w Play ...
...
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale w bezpośredniej okolicy wszyscy korzystają z LTE, ...

Ale być może nie wszyscy siedzą na PLAY-u i nie muszą "blokować" nadajników PLAY. Pewnie niektórzy mają pakiety telewizyjne SAT + LTE i wtedy lecą np. na Plusie skoro nie ma kablówki w okolicy.

Pożycz od kogoś sprzęt, który nie ma simlocka oraz posiada możliwość wyboru częstotliwości oraz odczyt Cell ID np E3372 z modowanym softem.
Dowiesz się jakie częstotliwości łapiesz oraz z jakiego nadajnika.
Być może jesteś w zasięgu 1800, 2100, 2600 MHz z jednego nadajnika, a wtedy modem z agregacją pasm być może przyspieszyłby transfer.
Antena też może poprawić co nieco, ale jak widzisz nawet operatorzy używają magicznego słowa "prędkość do.... Mbps" zamiast "prędkość od ... Mbps" i tu jest cały myk smile i nikt Ci nie zagwarantuje, że z anteną to będziesz miał minimum 20 Mbps.
Pożycz antenę na testy od dobrego sąsiada, skoro wszyscy siedzą na LTE i zobaczysz.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *