1

Temat: Pakiet multiwan wifi?

Czy możliwe jest użycie pakietu multiwan do przełączania interfejsu wan pomiedzy sieciami wifi, jeżeli jedna ma za slaby zasieg? Jak to ugryźć? Mam duży magazyn i router podłączony przy wózku widłowym. W hangarze dostępne są cztery routery rozsyłające neta, niestety słabej mocy. Chciałbym, żeby router przemieszczając się nie tracił połączenia jeśli wyjdzie z zasięgu jednego routera, tylko podłączyć się automatycznie do kolejnego. Fajnie też by było, kiedy jest w zasięgu dwóch sieci wybierał tą z lepszym połączeniem.
Proszę o wskazówki.

2

Odp: Pakiet multiwan wifi?

Jeżeli na wszystkich zrobisz ten sam ssid to klient sam się przełączy jeżeli znajdzie sieć. Nie ma potrzeby tu kombinowania. Identycznie jak to smartfon robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Niestety nie moge zmienic ssid na poszczególnych routerach, bo są do nich podłączone maszyny do których nie mam dostępów.

4

W repo jest pakiet travelmate który służy do podłączania się do znanych sieci.

5

Cezary napisał/a:

W repo jest pakiet travelmate który służy do podłączania się do znanych sieci.

Jest coś czego nie wiesz o openwrt? wink heh
Na jakiej zasadzie pakiet wybiera połączenie gdy w zasięgu są dwa? I czy sprawdza czy router ma dostępne połączenie do neta?

6

Nie używam go, więc za wiele ci o nim nie powiem. Możesz poczytać: https://forum.lede-project.org/t/travel … hread/5155

7

Dzięki, biorę się za czytanie, a jutro w pracy jak będzie troche luźniej to spróbuje to skonfigurować.

8

A jest opcja, aby router był podłączony do dwóch sieci na raz jako klient? W celu przyspieszenia transferu?

9

1. Potrzebujesz dwa oddzielne interfejsy radiowe. Drugi może być np. na usb
2. Samo z siebie to tak nie zadziała, ale możesz użyć mwan3 żeby zrobić loadbalancing. Żeby zrobić pełny bonding potrzebujesz mieć też coś po stronie serwerów co rozłoży ruch na łącza.

10

MPTCP: https://spyff.github.io/mptcp/2017/08/2 … tcp-proxy/

11

To już chyba cięższy temat dla mnie. Na razie spróbuje pierwszego rozwiązania, a później może się pobawie. Są w ogólnodostępnych repo sterowniki do kart z chipsetem ralink RTL8188EUS? Bo mam takie nieużywane. Ostatecznie mam jedną na atherosie AR9002U z którą pewnie poszło by łatwiej, ale przydaje mi się ona do innych rzecy smile

12

Trochę skomplikowanie to wygląda, ale nikt nie mówił, że będzie lekko wink Na jakim systemie kombilujesz takie rzeczy? VM z debian mini będzie ok?

13

KevinG napisał/a:

Trochę skomplikowanie to wygląda, ale nikt nie mówił, że będzie lekko wink Na jakim systemie kombilujesz takie rzeczy? VM z debian mini będzie ok?

Poczytaj sobie: https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

14

Robiłem kiedyś podejście do stworzenia własnego obrazu, ale coś mi nie szło i się zniechęciłem. Teraz mam troszke większą wiedzę to może zrobie drugie podejście big_smile
(a tak przy okazji, chce ktoś zrzut całego flasha z asus rt-n10e? Wpadło mi takie coś w ręce (strasznie biedna wersja 4MB flash 16MB ramu) i patrzyłem czy dałoby się wrzucić tam openwrt lub ddwrt, mógłbym wymienić ram i flash, bo parę kości mi zalega. Tylko czy coś się z tego wyciągnie, bo jest tam raczej słabo wspierany procek RTL8196C)

15

RTL8196C nie jest wspierany. Możesz zrobić szeroki zamach i wywalić go za okno.