1

Temat: Gargoyle

Witam wszystkich.
Mam pytanie. Mam dwa routery TP-Link. Obydwa na Gargoyle. Chciałem na jednym routerze zrobić kopię drugiego, jednak z zastrzeżeniem by ten drugi odbierał tylko to co puszczam po sieci, ale nie miał dostępu do internetu. Dokładnie chciałem by tablet widział tylko obraz z kamerki internetowej.
Muszę na pierwszym urządzeniu chyba nadać mu stałe IP, a na drugim urządzeniu ustawić Repeater.

Jak coś pominąłem to proszę o poprawę.

2

Odp: Gargoyle

Ogranicz/zablokuj na pierwszym cały ruch z drugiego po prostu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A podpowiesz jak ?

4

W zakładce ograniczenia: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=976

5

Mam problem. Brama jest nieaktywna. Czyżby nie wszystkie routery obsługiwały ?

6

Co to znaczy "brama jest nieaktywna"? Ograniczenia robią odpowiednie regułki z iptables, nie mieszają nic z bramą domyślną.

7

Znaczy funkcja " Most bezprzewodowy/przekaźnik" jest nieaktywna...

8

Na pierwszym miałeś to zrobić. On też robi za most bezprzewodowy?

9

Po kolei bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
1 Router mam jako domyślny. Modem USB i działa jako matka. Funckja " Most bezprzewodowy/przekaźnik"  jest w nim aktywna
2 Router chciałem ustawić jako wzmocnienie zasięgu tego pierwszego, ale funkcja " Most bezprzewodowy/przekaźnik"  jest w nim nieaktywna.

10

Jaki ten drugi router masz, co wgrałeś i jakiej wersji?

11

1. TP-Link TL-WR1043N/ND v2 (1.9.1.2 (r49474))
2. TP-Link TL-MR3420 v1 (1.6.2.2 (r42647))

12

2. W mr3420 w 1.6.2.2 nie ma dostępnej tej opcji. Dawno została wyrzucona bo nie mieściła się w obrazie. Albo zainstaluj wersję z gargoyle-router.com albo wgraj czysty obraz bez gui i skonfiguruj wszystko ręcznie.

To że tej opcji nie ma jest w changelogu w gargoyle. Nie przeczytałeś tego.

13

Czyli mogę wgrać jedno z poniższych ?

1. gargoyle_1.10.0-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin    7f43296776ff7388a492821da1f31307
2. gargoyle_1.10.0-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin    4b7e04ab0787c7fa8f74e64019ade355

Tego nie rozumiem "wgraj czysty obraz bez gui"

14

To drugie. Tyle że będziesz miał problem żeby dograć cokolwiek, łącznie z obsługą polskiego.

Czyste openwrt/lede, bez żadnego gui, konfigurowalne przez konsolę. Tam zostaje siłą rzeczy trochę więcej wolnego miejsca. Znajdziesz te obrazy u mnie na eko.one.pl

15

Teraz chwilę mnie nie będzie, ale będę próbował, a proszę powiedz co wgrać do TL-MR3220 v2.0 by był most ?

16

To samo - gargoyle z gargoyle-router.com lub lede i konfiguracja ręczna.

17

Cześć,
nie chcę tworzyć nowego tematu, więc skorzystam z tego (pytanie  również dotyczy Gargoyle i mostu bezprzewodowego).

WDR3600 z gargoyle 1.10.0.1 jest klientem mostu bezprzewodowego (przekaźnik wyłączony). Łączy się z siecią autoryzowaną psk2, jednak chciałbym, aby była autoryzowana przez freeradius.
  Na Xiaomi Mi Router 3G z Lede/Luci działa serwer radius dla sieci 5GHz, a sieć 2,4 GHz jest autoryzowana przez psk2, aby działał most.

Rozumiem, że aby uzyskać autoryzację i połączenie  z siecią WPA2 enterprise muszę zmodyfikować plik /etc/config/wireless na wdr3600 (pakiet wpad jest już zainstalowany):

config wifi-iface 'cfg2'
        option device 'radio0'
        option network 'wwan'
        option mode 'sta'
        option client_bridge '1'
        option ssid 'Netbuster2'
        option encryption 'psk2'
        option key 'Secret key'

zmieniając opcje: 'encryption' (wpa2) oraz usuwając 'key' i dopisując 'eap_type', 'auth', 'identity', 'password' ?

18

Oraz zainstalować pakiet wpad (a odinstalować pakiet wpad-mini - bo ten jest uproszczony  nie wspiera wpa enterprise).

19

Tak, wpad jest już zainstalowany.
Dziękuję za odpowiedź.

20

Ja bym prosił  o niezamykanie tamtu. Czekam na drugi router. Ten po wprowadzeniu zmian przestał odpowiadać po kabli ani po wifi. Restart dał radę, jednak wiele nie zmienił, bo znowu zawieszony.

21

Urządzenie, które jest klientem mostu bezprzewodowego ma z założenia wyłączoną usługę serwer dhcp i powinno otrzymywać IP z puli adresów udostępnianych przez router nadrzędny. Warunek ten jest spełniany, gdy dany most jest poprawnie zestawiany. Jeżeli usługa relayd nie działa prawidłowo, wtedy dostęp do urządzenia jest możliwy na trochę innych warunkach.
Przy konfigurowaniu routera do funkcji 'most bezprzewodowy/przekaźnik' nadaje mu się adres IP z innej puli adresowej, niż ta na routerze nadrzędnym, np. 192.168.2.0/24 i przy niedziałającym moście trzeba w karcie sieciowej klienta próbującego podłączyć się do urządzenia ustawić na sztywno IP z tej samej klasy np. 192.168.2.10/24. Spełniając ten warunek podłączysz się do routerka, którym próbowałeś utworzyć most i masz możliwość poprawy ustawień.

P.S. Dzisiaj na witrynie eko.one.pl pojawił się opis, jak podłączyć router do sieci wifi, więc info o moście bezprzewodowym.

22

Jest możliwość zastosowania różnego hasła na obydwu routerach?

23

Gui jest ograniczone do jego widzimiesie. Ręcznie w konsoli możesz zrobić co chcesz i jak chcesz (tylko później nie możesz nic robić w gui bo nadpisze wszystko po swojemu).

24

Czyli jak zrobię nawet ograniczenie do sieci wewnętrznej, to ktoś może na tablecie podpatrzyć hasło i korzystać z drugiego routera. pozostaje filtracja MAC ?

25

Jak Ci podpatrzy hasło? W sensie ma dostęp do routera i widzi to co jest wpisane? No pewnie że widzi, bo przecież te dane musisz podać do połączenia.