Temat: Błąd w grywaniu oprogramowania do routera TL-WR740N

Witam!

Parę lat temu wgrałem na mojego routera TL-WR740N Ver. 1.9, oprogramowanie Gargoyle gdyż jak dobrze pamiętam potrzebowałem AP z niego zrobić. Stał tak parę lat bezczynnie no i teraz chciałem, go przywrócić na poprzednią wersję (oryginalną). Działałem wg. instrukcji, pobrałem oprogramowanie do niego i wgrałem. I tu się zaczyna problem, okazało się że wgrałem wersję V7, nie było to zamierzone. Głównie to też nie widzę supportu dla tego mojego routera, bo pokazuje się wszędzie tylko nowsza wersja jego, ale pomińmy to. No i teraz biedny router, po włączeniu PWR się świeci cały czas ale co jakieś 3-4 sekundy zapalają się diody SYS i QSS na 2 sekundy i tak cały czas. Próbowałem resetować guzikiem, wchodzić do failsafe mode ale ni daje rady. sad

Czy ma ktoś jakiś pomysł, by PONOWNIE "wejść" w niego, jak to wtedy zrobiłem przez SCP i Terminala? Jak podłączam go do PC LANem to dioda się nawet nie zapala a Komputer pokazuje jako "odłączony".

Z góry dziękuję i każda pomoc jest mile widziana. smile

2

Odp: Błąd w grywaniu oprogramowania do routera TL-WR740N

Jeżeli nie masz w uboocie trybu awaryjnego (https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519) to zostaje tylko wgranie softu przez bootloader przy pomocy konwertera szeregowego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Technik122 2017-11-10 22:09:26)

Jak go tylko włączę to sama kłódka nawet miga. Wykonałem to co w instrukcji i teraz pali się tylko PWR i LAN1, poza tym router też lekko piszczy. Nie rozumiem do końca co to może oznaczać. Na TFTP nie jest raczej pokazane, jakby coś się miało wgrać lub się wgrało. Co to może oznaczać?

Poza tym wie Pan może skąd mogę wziąć oprogramowanie do właśnie tego routera z 2010, szukałem i nie mogłem znaleźć. Mam tylko wersję V2, podobno NIBY ma działać, a nie chcę znowu wywalić błędu. hmm

4

Jest w http://downloads.lede-project.org/relea … x/generic/

v2 to to samo co v1 w innej obudowie, to same obrazy się stosuje.

5

Dzięki bardzo za pliki, lecz problem w tym że nie jestem w stanie zreprodukować do tego samego stanu tego routera hmm. Charakterystyczne jest to, że on wydaje lekki pisk co każde wyświetlenie obu diód SYS i kłódki.  Cały czas to samo, próbowałem już wszystkiego, znaczy ze już tylko została opcja z bootloaderem? Jeżeli tak, to można prosić o całkowitą instrukcję tego? Wiem, że to podobno niebezpieczne, bo trzeba uważać na zakres prądu pomiędzy tym wszystkim, bo może się spalić router. Wystarczy, że tylko kupię pierwszy lepszy USB UART oraz wtyczkę + kable?

6

Kup cp2102.  teraz zastanów się czy w ogóle warto go reanimować, bo koszt konwertera i przesyłki jest pewnie taki sam jak koszt tego routera. Ludzie za 20zł na olx go oddają, więc czy masz sens zabawa z  nim?

7

Okay zrezygnuję, bardzo dziękuję za pomoc a router jak widać dozna spokojnej starości. big_smile Szkoda, że nie da się go inaczej uratować. ;c

8 (edytowany przez Technik122 2017-11-11 11:19:31)

Teraz tak otworzyłem ten router i wie pan co... On nawet wejścia szeregowego nie ma, czyli może jednak da się go jakoś uratować? sad

9

Oczywiście że ma: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr740n#serial

10

Tak tak, znalazlem tyle ze nie wiedzialem ze to ma być zalutowane. Ale jak diody działają i próbują w jakiś sposób pokazać stan tego routera to już znaczy, że on na nic nie zareaguje i trzeba konwerter kupować? Troszke bez sensu.. hmm

11

To że diody się zapalają znaczy tylko tyle że zasilanie jest, bo cześć z nich jest sterowana sprzętowo. A niekoniecznie  to że tam jeszcze coś żyje i światełkami błaga o pomoc.

12

Cezary napisał/a:

To że diody się zapalają znaczy tylko tyle że zasilanie jest, bo cześć z nich jest sterowana sprzętowo. A niekoniecznie  to że tam jeszcze coś żyje i światełkami błaga o pomoc.

Mialem podobne objawy w TL-WR740N  v4.23
Zabawy trochę z tym było ponieważ konieczne było dolutowanie na płycie wyprowadzeń UART, po czym okazało się, że router ma bootlopa i kernel panic zaraz po starcie. Na szczęście konsola szeregowa i tftp uratowały ten zabytek.
Oczywiście przy cenach na rynku wtórnym jest to trochę sztuka dla sztuki, ale to moim zdaniem takie przyjemne doświadczenie przywrócić jakiś zabytek do działania i dać mu drugie życie z LEDE. Obecnie z buildem Cezarego i fast path działa jak złoto - takie podłącz i zapomnij smile

13

Dobrze, wykonam ten proces, lecz znacie jakiś bardzo dobry i szczegółowy poradnik jak to zrobić? I też jaki dokładnie kabel muszę kupić, bo przecież jak kupię usb uart za 5zł niż te cp2102 za 15zł to większa będzie różnica? Jestem zielony w tych sprawach konwerterowych i na prawdę będzie mi bardzo miło, jeżeli podacie jakiś dobry poradnik. smile

14

Jak znalazłeś za 15zł to szukaj dalej. W chinach być ze 3 kup za 15zł. 
W linku który otrzymałeś jest info jak się wgrywa soft, przczytaj np. to: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#i … bootloader będzie bardzo podobnie.

15

Ok dzięki. Poiwedzcie mi jeszcze, czy jest możliwość zrobienia punktu AP tylko, ze oba routery będą mialy inne SSID'y? Albo jak podać internet drugiemu routerowi przez lan?

16

http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … doportulan

Tak, ssid możesz sobie ustawić jakie chcesz.

17

Jak już go uratujesz to wgrywaj najnowsze LEDE od cezarego i nawet na gargoyle się nie oglądaj. Jest poradnik jak to do pracy AP skonfigurować a LEDE jest stabilniejsze od tego starego Gargoyla.

18

ok dziekuję, router dziala. :> Mam pytanie, jak podłącze router ktory ma internet do drugiego routera na gorze do LANu i wylacze DHCP, to powinien dzialac prawda? A czy są jakies opoznienia internetowe? Jezeli teraz z dolu mam 50mb/s i 10mb/s wysylu to to się mzoe pogorszyc jak bede bral neta z tego drugiego?

19

Jeżeli nie będzie zakłóceń wifi to nie powinieneś widzieć jakiś większych opóźnień.

20

Ok dzieki bardzo, chodzi bardziej o PC ktory bedzie lanem podlaczony do tego routera drugiego co dostanie neta przez lan od pierwszego.

21 (edytowany przez Technik122 2017-11-17 14:55:46)

Czyli jak podlacze PC lanem do tego drugiego routera ktory ma internet Lanem z pierwszego to nie powinno byc opoznien, prawda?

22

Jak podłączysz pc lan to żadnego opóźnienia nie będzie bo router będzie za switch robił.

23

Mój TL-WR740N miał uwalony soft z kernel panic po burzy, dodatkowo spaliły się port WAN i 2 port LAN. Ale dolutowanie UART i wgranie LEDE postawiło sprzęt na nogi, teraz dzielnie działa jako AP na najnowszym obrazie Cezarego, RAMu nie brakuje, są 2 porty LAN, wolnego miejsca na flaszu trochę tak ale zawsze można dolutować USB mod i zrobić extroot. big_smile

Linux wr740n 4.4.102 #0 Fri Dec 8 13:17:38 2017 mips GNU/Linux

Wydajność bardzo dobra, naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Router jak marzenie! Atheros na najnowszych buildach LEDE działa naprawdę stabilnie (kiedyś na OpenWRT był dramat).

Także polecam reanimację takich zabytków w chłodne zimowe wieczory.