1

Temat: Dwa routery połączone po wifi

Dzień dobry,

Chcę połączyć router TP-Link TP-WR1043ND V4 z LEDE z drugim routerem po wifi. Znalazłem opis tutaj: https://lede-project.org/docs/user-guid … figuration żeby to zrobić, ale jest małe ale i spróbuję wytłumaczyć o co mi chodzi smile

Mamy sieć jak rysunku w linku. Router, do którego chcę się podłączyć i który ma internet smile to ten z adresem 192.168.1.1. Mój TP-Link to ten co z jednej strony ma adres 192.168.1.30 a z drugiej 192.168.2.1.

Jak teraz zrobić, żeby  wszystkie komputery i urządzenia, które podłączają się do niego miały adresy z puli 192.168.2.x  (czy to po LANie czy po WIFI)? Czy jak tak zrobię to skanując sieć z adresu 192.168.1.x będę widział te komputery czy tylko, że jest sobie TP-Link? Czy takie rozwiązaniema jakieś złe strony (np.: siedem razy translacja adresu, pingi po 10 sekund itp)?

Dzięki za pomoc

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2 (edytowany przez mar_w 2017-11-09 02:22:43)

Odp: Dwa routery połączone po wifi

Jak chcesz żeby urządzenia po Lanie czy Wifi z Twojego routera miały adres z puli .2.x to ustaw go jako AP-clienta Wifi, żeby dostał na WAN-ie adres z puli pierwszego routera .1.x. a na LAN robił NAT do .2.x
Komputery z sieci 2.x będą od strzała widziały sieć .1.x bo zapytanie wyjdzie WAN-em Twojego routera.
Nie zapomnij o skrypcie, który sprawdzi dostępność sieci Wifi routera nr 1, bo gdy go nie będzie to w ogóle nie wstanie radio, nawet dla własnej sieci Wifi Lan .2.x

Natomiast żeby komputery z sieci 1.x widziały kompy z sieci 2.x to router nr 1 musi mieć dodatkową trasę do sieci .2.x bo on nic o niej nie wie.
Pytanie o 10 Natów jest dziwne bo albo chcesz mieć inną pulę dla swojego routera i swojego Lan, albo nie...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

Odp: Dwa routery połączone po wifi

Ale relayd jest po to, żeby kompy podpięte pod Client były w sieci .1.x Jeśli druga sieć ma być w podsieci .2.x, za NATem, to relayd jest przecież zbędny...

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200