1

Temat: Wtyczka AdBlock w Gargoyle 1.10.0.1 (r49577)

Witam.
Włączyłem na WD My Net N750 wtyczkę AdBlock. Ponieważ na jedym z komputerów w LAN chciałbym nie korzystać z AdBlocka sądziłem, że wystarczy właczyć opcję "Ignorowanie blokad dla klientów" i wpisać owe IP w zakres Początek / Koniec zakresu IP. Niestety taka konfiguracja nie działa poprawnie. Dopiero po dodaniu wybranego adresu do tabeli "Adresy dozwolone" nie następuje blokada adresu dla tego i innych hostów. Próbowałem też w tabelkę wpisać zakres kilku adresów - również bez oczekiwanego rezultatu.
Czy ja źle rozumiem działanie tej opcji "Ignorowanie blokad dla klientów" czy coś nie działa poprawnie. Jak to sprawdzić? Nie jestem "linuxowcem", ale mogę przez putty wykonać wskazane komendy i przekleić tutaj do analizy. Liczę na Waszą pomoc.

2

Odp: Wtyczka AdBlock w Gargoyle 1.10.0.1 (r49577)

Masz zainstalowane pakiety  iptables-mod-iprange i kmod-ipt-range?

Ta opcja tak naprawdę wymusza używanie routera jako serwera dns, więc po prostu wprowadź zakres tego klienta i ustaw na nim inne dnsy (nie 192.168.1.1)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tohm 2017-11-06 20:09:39)

Cezary napisał/a:

Masz zainstalowane pakiety  iptables-mod-iprange i kmod-ipt-range?

Tak, mam: iptables-mod-iprange - 1.4.21-1, kmod-ipt-iprange - 3.18.75-1.

Już myslałem, że działa. Niestety przedwcześnie się ucieszyłem. Jeśli wymuszam w ustawieniach karty sieciowej inny DNS niż adres routera, to działa. Ale gdy ustawię na automat i z routera dostanie adres DNS tożsamy z jego adresem, to działać przestaje. Potwierdza się to, co napisałeś, ale wpisanie DNS "na sztywno" jest w takim wypadku tylko półśrodkiem.... Jakie zastosowanie ma opcja "Ignorowanie blokad dla klientów" ?

4

A ja mam pytanie jak dodać jakąś domenę jako dozwolone np: stronę https://player.pl bo przy oglądaniu jakiegoś programu wyskakuje błąd z blokady reklamy. jak wpisuję w/w domenę w Wynik wyszukiwania z listy blokad w pole i daję na wyszukaj to nic się pokazuje jak dodam do listy zablokowanych to nie ma opcji aby przenieść do dozwolonych. Proszę o instrukcję.

5

Bo pewnie nie jest blokowana player.pl tylko jakiś adserver z którego player korzysta. Poszukaj z czego korzysta player.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Dzięki za info a więc dla potomnych tvn player ma tvn.adocean.pl i już się wyświetla materiał poprawnie.