1

Temat: Jaki wydajny Router z ADSL/VDSL z mocnym wifi do małej szkoły?

Obsługuję kilka szkół i w większości Internet to Neostrada. W szkole zwykle wygląda to tak, że jest podłączone całkiem sporo użytkowników np 50 jednocześnie ale zużycie pasma stosunkowo małe. Przydałoby się więc coś wydajnego z mocnym WiFi. Obecnie wszystkie z "moich" szkół mają ADSL ale niedługo pewnie przejdą na VDSL i takie routerki chciałbym kupować.

W szkole standardowo kiepsko jest z finansami, więc w grę wchodzą urządzenia za max 400-500zł. Obecnie skłaniałem się na TP-linka TD-W9980 ale może jest coś lepszego? Sam mam W8970 z OpenWRT i na potrzeby małej firmy jest spoko ale na sprzedaż to raczej model który fabrycznie ma to czego oczekuję.

WiFi najlepiej mocne, choć zwykle kilka AP jest już zamontowanych. 5ghz nie potrzebna bo i tak tłumienie robi za duże straty. Zależy mi aby nic się nie wieszało i 50 klientów nie robiło na routerze wrażenia (połowa po kablu, reszta po wifi). W ostatnim czasie szkoły się mocno obkupiły w laptopy i nie chcę żeby przy 100 podłączonych kompach coś się wieszało. Ostatnio na zamianę zamontowałem jakiś tani Routerek i już zawiesił się ze 2x bez powodu więc myślę o czymś lepszym.

Żadnych dodatkowych usług nie potrzebuję, nawet qos nie ustawiam bo nie narzekają.

2

Odp: Jaki wydajny Router z ADSL/VDSL z mocnym wifi do małej szkoły?

Czy polecicie coś w zamian za kilkuletni TP-Link TD-W8961ND....
Max 50 użytkowników.
Dobre WiFi wskazane chodź wystarczy żeby było... 5 GHz nie koniecznie.

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play