1

Temat: Router Arris Touchstone TG2492 Multimedia

Witam,

Koledze podłączyli internet z multimedia, dostał router Arris Touchstone TG2492 https://www.speedguide.net/routers/arri … teway-3940   czyli jest w tym wifi oraz switch 4xLan.

Jednak kolega ma swój router z Gargoyle i jego dobrodziejstwem, ftp, dynamiczny dns itp.
Multimednia ma publiczne / dynamiczne ip. Chciałem ustawić router Arris Touchstone jako przeźroczysty, lub ustawić na nim DMZ i do niego podłączyć po UTP router z Gargoyle. Na Arris Touchstone nie musi być wif ani switch.

Po odrobinie kombinacji udało się zalogować na router Arris Touchstone, zmieniłem ustawienia np. ustawiłem Bridge, a kolejnym razem without nat, lecz co wyłączę i włączę router Arris ponownie to i tak jedyne urządzenie - komputer który podłączony jest bezpośrednio kablem utp z Arris nie dostaje Publicznego Ip tylko 10.7.252.163 i internet działa.

Pytanie, czy możliwe jest że router Arris jak się zaloguje w sieci Multimdenia pobiera własną konfigurację, czy coś w tym stylu?.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Router Arris Touchstone TG2492 Multimedia

Oczywiście. Przecież to multimedia na nad nim kontrolę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie wiem po co te kombinacje - podłącz swój router za routerem z multimedii i skonfiguruj to co Ci potrzeba.
Pytanie tylko czy kolega załatwił sobie publiczne IP? czy dostaje tylko z puli 10.x - bo jeżeli to drugie to wg. FAQ z MM https://www.multimedia.pl/Strefa-produk … ternet/FAQ kolega musi iść do BOKa i złożyć odpowiedni wniosek.

4

ciesiel napisał/a:

Nie wiem po co te kombinacje - podłącz swój router za routerem z multimedii i skonfiguruj to co Ci potrzeba.
Pytanie tylko czy kolega załatwił sobie publiczne IP? czy dostaje tylko z puli 10.x - bo jeżeli to drugie to wg. FAQ z MM https://www.multimedia.pl/Strefa-produk … ternet/FAQ kolega musi iść do BOKa i złożyć odpowiedni wniosek.

Podłączenie routera prywatnego do routera multimedia nic nie da. Ponieważ to będzie połączenie za NAT-em. Nie będziesz miał dostępu z zewnątrz np. do ftp, czy serwera www na swoim prywatnym routerze. Trzeba by zrobić DMZ lub przekierowania portów na routerze multimedia lecz i to nie jest możliwe z poziomu odbiorcy.

Z adresem IP myślę że się mylisz. Moim zdaniem każdy użytkownik internetu stacjonarnego multimedia ma publiczny dynamiczny IP, a natomiast adresy z puli 10.X wynikają z konfiguracji routera i są przydzielane lokalnie przez router, który ma 4 portowy switch.

Siostra ma internet z multimedia z modemem Motorola, bez wifi i switch, czyli sam modem i każde urządzenie podłączone bezpośrednio do modemu dostaje publiczne dynamiczne Ip, bez jakichkolwiek wniosków w BOK.

Wykupić można stałe IP ale to inna usługa.

Jeśli się mylę to mnie wyprostuj, może się coś pozmieniało.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

5

Kablówki domyślnie nie dają żadnych adresów publicznych - każdy klient jest NATowany - stąd adres 10.x.x.x - tak jest po prostu najłatwiej i dla 99% użytkowników sieci to wystarcza.

Sam osobiście jestem w podobnej sytuacji - tylko w TOYA - tam po wypełnieniu wniosku o zewn. IP  (nie trzeba było chodzić do BOK i nic za to nie płaciłem) trzeba podać MAC urządzenia sieciowego, który ma obsługiwać zewn. IP i WAN tego urządzenia widzi już zewn. adres.
Dalej już tak jak piszesz - robisz sobie jakiś serwerek i na jego wewn. adres z Twojej puli LAN robisz DMZ z routera obsługującego WAN.

6

Powyższy temat wyjaśniony. Podzielę się wiedzą.

1. Obecnie Multimedia w standardzie domyślnie przydziela IP z rzędu 10.X lub 192.168.0.X lub inne ale NIE publiczne.

2. Użytkownicy, którzy mają internet z mm już dłuższy czas (na starych zasadach), nadal mają dynamiczne publiczne IP. Jednak jest wysoce prawdopodobne że podczas przedłużania umowy, zostanie im przydzielone NIE publiczne IP.

3. Obecnie żeby w mm mieć publiczne dynamiczne IP należy zgłosić to w biurze obsługi, a całkowity koszt wynosi 4,99 zł z VAT za cały okres trwania umowy.

4. Ciekawie wygląda sytuacja ze sprzętem. Mają kilka rodzai urządzeń (tylko modemy, oraz modem / router z WiFi + Lan w jednym). Jeśli chcemy mieć publiczne IP i zarazem mieć modem / router z WiFi + 4 x Lan, spełniającym standard docsis 3.0 to na chwilę obecną jedynym urządzeniem jakim dysponują jest Cisco EPC3928AD.
- przy czym, publiczne IP jest tylko na porcie Lan nr 4, a na pozostałych portach przydziela 192.168.0.X (podoba mi się to rozwiązanie)
- natomiast po WiFi przydziela 192.168.0.X

5. Router Arris Touchstone TG249 musiał zostać wymieniony na powyższy, ponieważ nie miał możliwości, przydzielenia Ip publicznego, to jest informacja ze strony IT multimedia.

6. Wprawdzie logując się domowym sposobem na Router Arris Touchstone TG249, widziałem opcje całkowitego wyłączenia NAT, lecz widocznie może swith 4 x lan lub WiFi nie w pełni by działało.