1,076

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

steel_rat napisał/a:

Albo TP-link TP-SG105E zarządzalny switch lub bez E wtedy nie da się nim zarządzać. Cena od 70 do 100 zł za ten lepszy.

+

geos napisał/a:

...i aby LEDE tam można było wgrać

to chyba nie...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

1,077

Nie doczytałem, że switch ma być z LEDE.
Tylko, że ten tp-link 105E jest fajny. Ma Link Agegation, obsługuje vilany, ma port mirroring, można regulować szybkość na portach..

1,078

@mar_w, tam na końcu był uśmieszek taki z mrugnięciem okiem wink

1,079

steel_rat napisał/a:

Albo TP-link TP-SG105E zarządzalny switch lub bez E wtedy nie da się nim zarządzać. Cena od 70 do 100 zł za ten lepszy.

Za 100pln masz TP-SG108E czyli zarządzany 8 portowy i to chyba optymalny wybór. W sumie po co tam LEDE?

1,080

Witam
Jak czym przedłużyć zasięg wrt1200ac?
Na razie wpadło mi Linksys RE6300 i TP-Link RE350
Chyba że jakiś router z openwrt do tego wykorzystać?

1,081

Kup gotowca właśnie w postaci w/w repeaterów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,082 (edytowany przez george2002 2017-10-18 12:11:33)

A taki switch gigabitowy 5 portowy Tenda SG105 lub 8 portowy Tenda SG108 miał ktoś może i może coś o nim napisać smile ?

1,083 (edytowany przez pablo.see 2017-10-18 17:29:42)

george2002 napisał/a:

A taki switch gigabitowy 5 portowy Tenda SG105 lub 8 portowy Tenda SG108 miał ktoś może i może coś o nim napisać smile ?

To jest to samo co TP-Link. Ja noszę się z zamiarem zakupu Tenda SG108. U Chińczyka wychodzi 72 zł, w Komputronik z odbiorem w salonie wychodzi 82 zł.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

1,084

pablo.see napisał/a:
george2002 napisał/a:

To jest to samo co TP-Link. Ja noszę się z zamiarem zakupu Tenda SG108. U Chińczyka wychodzi 72 zł, w Komputronik z odbiorem w salonie wychodzi 82 zł.

Też się zastanawiam czy nie 8 portowy będę potrzebował, jedyna różnica że TP-=Link ma fajną metalową obudowę, ano ale Tenda tańsza, mówisz że to dokładnie to samo, te same procesory itd smile ?

1,085

george2002 napisał/a:

Też się zastanawiam czy nie 8 portowy będę potrzebował, jedyna różnica że TP-=Link ma fajną metalową obudowę, ano ale Tenda tańsza, mówisz że to dokładnie to samo, te same procesory itd smile ?

TP-Link TL-SG1008D = Tenda SG108

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

1,086

Opłaca się przejść na używkę WNDR 3800, lub 4300v1 ? Widzę, że 3800 ma wyżej taktowany procesor, ale chyba ogólnie bardziej polecany był 4300. Przesiadam się z 1043v2.1/v3.

1,087

Trudno powiedzieć. IMO chyba raczej nie.

1,088

Hej, możecie poradzić jakiś tani router/AP? Budżet to 150zł. Router będzie wykorzystywany jako brama i serwer dhcp dla kamerek ip i rejestratora nvr + czasem jako AP. Najbardziej zależy mi na stabilności działania.
Znalazłem wr842n v3 i już byłem zdecydowany, ale sprzedawca w sklepie zaczął kusić TP-Link Archer C59, który kosztuje podobnie a ma 128mb ram, 32mb flash? Warto się w to czy cos podobnego (c25, c50) pakować?

1,089

Kup nexxa wt3020 smile

1,090

Potrzebuję więcej portów lan

1,091

C59 jest wspierany, wiec może być. Choć nie miałem go, więc o stabilności nic się nie wypowiem.

1,092

Cześć,
Poszukuję routera, w którym stworzę przynajmniej 3 VLANy, około 3 sieci WiFi, nie wiem, czy może być tak, żeby do każdego VLANu była przypisana inna sieć WiFi. Dobrze jak by dało się do tego podłączyć modem 4G, albo nawet dwa wink lub może mieć wbudowany modem 4g.
Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję smile

1,093

Każdy z portem usb na którym działa openwrt? Lub z dwoma portami usb...

1,094

Co polecisz jako mózg sieci do małej domowej firmy, żeby jeszcze stado dzieci mogło grać/oglądać netflix
Czyli taki twór ma być na końcu smile :
- siec "firma" będzie prowadziła tylko po ethernecie do pracowni,
- siec "dom" na potrzeby dekoderów TV, konsol gier, komputerów dzieci, smarphonów/tabletów - dla domowników - tu ethernet i wifi
- sieć "goście" na potrzeby gosci głównie mobile i sporadycznie komputery - wifi i ethernet

A na wejście 2 lub 3 modemy 4G w zależności od tego, która sieć w danym momencie wygrywa konkurencję wink

1,095

Kup najsilniejszy router na jaki Cię stać. I tak pewnie nie zmienisz go przez kilka lat, a rzeczy chcesz zrobić kilka różnych, więc po prostu zainwestuj teraz.

1,096

poho napisał/a:

Co polecisz jako mózg sieci do małej domowej firmy, żeby jeszcze stado dzieci mogło grać/oglądać netflix
Czyli taki twór ma być na końcu smile :
- siec "firma" będzie prowadziła tylko po ethernecie do pracowni,
- siec "dom" na potrzeby dekoderów TV, konsol gier, komputerów dzieci, smarphonów/tabletów - dla domowników - tu ethernet i wifi
- sieć "goście" na potrzeby gosci głównie mobile i sporadycznie komputery - wifi i ethernet

A na wejście 2 lub 3 modemy 4G w zależności od tego, która sieć w danym momencie wygrywa konkurencję wink

Woow nieźle, to jakiś kombajn musisz kupić big_smile a tak z ciekawostek to ciekawe jak z obsługą więcej niż jednego modemu w lede/openwrt smile np na USB parę podłączyć to jak by to działało i czy w ogóle smile

1,097

Żaden problem. Bierzesz dobry hub z własnym zasilaniem, dajesz np. 4 modemy z różnymi operatorami, robisz 4 wany. A dalej to już zależy co chcesz - np. stawiasz mwan3 z loadbalancing czy failover jeżeli masz zapewnić ciągłość połączenia.

1,098

Witam, potrzebuję sprzęt do LTE od Plusa.
z pierwszego postu znalazłem w morele:
Router Teltonika RUT500 HSPA+ router VPN server (RUT500)

czy to nadal dobre rozwiązanie ?

obecnie posiadam modem mobilny huawei E3372 Hilink, ale wolę zatrzymać go na wyjazdy a w domu zainstalować coś stacjonarnego.

Co polecacie?

1,099

Z tego co mi wiadomo i na szybko ze specyfikacji RUT500 nie obsługuje LTE. Do tego celu proponuje RUT955. Ten testowałem i montowałem wiele razy. Uptimy od około 6 do 12 miesięcy. Tylko jak już będziesz kupował to szukaj takiego z modemem ME909u-521 w środku. Sprawdzona jednostka huaweia. Dlaczego napisałem szukaj. Bo gdzieś wyczytałem, że bodajże od marca 2017 roku producent tego cuda czyli firma Teltonika zmodyfikowała nieco bebechy i wsadzili tam chyba Quectel EC25-E. A to to już nie wiem jak funkcjonuje. Jak kupisz z tym modemem i zdecydujesz się przetestować to napisz proszę krótką recenzję a jak nie to szukaj z huaweiem w trzewiach. Dzięki

1,100

cronos20 napisał/a:

Witam, potrzebuję sprzęt do LTE od Plusa.
z pierwszego postu znalazłem w morele:
Router Teltonika RUT500 HSPA+ router VPN server (RUT500)

czy to nadal dobre rozwiązanie ?

obecnie posiadam modem mobilny huawei E3372 Hilink, ale wolę zatrzymać go na wyjazdy a w domu zainstalować coś stacjonarnego.

Co polecacie?

https://mikrotik.com/product/wap_lte_kit