1 (edytowany przez tmsx 2017-10-30 21:36:35)

Temat: Konfiguracja switcha mt762x-gsw

Witajcie,

mam pytanie odnośnie konfiguracji i rozkładu portów w switchu mt762x-gsw w routerze Xiaomi Mi Router Pro (R3P).
Router posiada wyprowadzony 1 port WAN i 3 porty LAN.

Wg. LUCI (pandorabox) porty wyglądają tak:
https://i.imgur.com/3nAMi4r.png

a wg. swconfig tak:

swconfig dev switch0 show | grep link
        link: port:0 link:down
        link: port:1 link:up speed:100baseT full-duplex
        link: port:2 link:up speed:100baseT full-duplex
        link: port:3 link:up speed:100baseT full-duplex
        link: port:4 link:up speed:1000baseT full-duplex
        link: port:5 link:down
        link: port:6 link:up speed:1000baseT full-duplex
        link: port:7 link:down

z tego co udało mi się wydedukować to:
port 1-3 - LAN
port 4 - WAN
port 6 - CPU

port 0 i 5 - nie mam pojęcia - ktoś wie?
port 7 - jest tagowany jak i 6 więc chyba też jakieś połączenie do CPU? tylko czemu down? a może PPE?

Czemu LUCI pokazuje tylko 5 portów? i to z nieprawidłowym statusem (np. down dla WAN, który jest faktycznie up)?
Co to za port PPE?
Jaki to rodzaj switcha? 1 port fizyczny (lan i wan logiczne) czy 2 porty fizyczne wan i lan(y)?

2

Odp: Konfiguracja switcha mt762x-gsw

Zrób sobie:

swconfig list

Jeżeli jest kilka switchy to zrob dla każdego dev switchX help  żeby znaleźć port CPU.

Luci różnie pokazuje więc ja bym się luci w ogóle nie zajmował.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cześć Cezary,

tylko ja wiedziałem już wcześniej gdzie mam CPU

dev switch0 help
switch0: mt762x(mt762x-gsw), ports: 8 (cpu @ 6), vlans: 16

bardziej zależy mi na tych pozostałych portach czyli 0,5 i 7.

Czy dobrze rozumiem, że skoro jest tylko switch0 to jest tylko 1 port fizyczny z logicznymi wan i lan?

4 (edytowany przez Cezary 2017-10-31 08:56:32)

Akurat dzięki temu wiesz tylko tyle że jest switch. Czy wan też jest w switchu to sprawdź w configu czy jest eth0 czy eth1 smile
Zresztą - wtykając kabel i patrząc na swconfig dev switch0 show | grep link jesteś w stanie ustalić który port jest który.

Nie wszystkie porty SoC/switcha są zawsze wykorzystywane, sam SoC może być np. 5 portowy a masz tylko wyprowadzone 3 złącza. Więc te pozostałe możesz po prostu zignorować.

5

ifconfig pokazuje eth0, eth0.1 - lan i eth0.2 - wan czyli 1 port fizyczny? Pytam o to bo w swoim opisie używasz takiej klasyfikacji i staram się dociec, do której grupy zalicza się mój router.

Co do portów logicznych to tych co podałem (0,5,7) nie jestem w stanie podnieść używając kabla, czyli nie są wyprowadzone - ok.
Tylko zastanawia mnie jeszcze ten ostatni 7, który w domyślnej konfiguracji jest też tagowany:

config switch_vlan
        option device 'switch0'
        option vlan '1'
        option vid '1'
        option ports '1 2 3 6t 7t'

czyli raczej nie jest zwykłym nie wyprowadzonym LANem, tylko pewnie jakiś specjalny.

6

Tak, czyli wynika z tego że masz jeden fizyczny który vlanami jest podzielone na wan i dwa lany. Nie wiem czym ten port7 jest, może w tym urządzeniu po prostu tak wyprowadzili go.

Włącz sobie wifi żebyś mógł się go niego dostać w razie czego, wywal ten port 7 z vlanów, zrestartuj i zobacz czy switch nadal będzie działał.

7

To też jest sposób smile
Ale to już tylko z samej ciekawości zrobię, bo przy aktualnej konfiguracji wszystko działa jak należy.
Może z czasem pojawią się jakieś schematy tego routera i wszystko będzie jasne.

Najważniejsze, że udało mi się ustalić który port jest WAN (4) i dołączyć go do puli LAN które są tylko 3.

Dzięki Cezary.