1 (edytowany przez badziewiak 2017-10-21 10:32:16)

Temat: Gargoyle 1.9.2.5 czy warto?

Witam
Mam gargoyle 1.9.2.2. Czy warto aktualizować do bieżącej wersji? Router spełnia funkcję bramy internetowej, serwera openvpn, blokowania ruchu dla wybranych urządzeń.

EDIT:
Rozumiem, że wi-fi nadal działa tragicznie?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Gargoyle 1.9.2.5 czy warto?

ehm. Bezpieczeństwo, aktualne wersje, poprawki znalezionych błędów itd. Sam sobie odpowiedź czy warto.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zaktualizowane. Kilka plików konfiguracyjnych skopiowałem ze starszej wersji 1.9.2.2. Są to ustawienia firewalla, ddns, privoxy, samba, cały katalog serwera openvpn. Mam nadzieję, że nie będzie negatywnych skutków, choć wszystko wydaje się działać. A przy okazji, to zawsze po aktualizacji z zachowaniem konfiguracji trzeba od nowa wklepać hasła użytkowników samby. Poza tym wszystko śmiga.

Cezary, jesteś niezastąpiony. Wszystko podajesz nam na srebrnej tacy i cierpliwie pomagasz w razie problemów. Dzięki w imieniu własnym i wszystkich.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

4

1.9.2.5 to nadal zapyziałe CC które z jakieś niepojętego powodu nagle reanimowano i połatano na różne okoliczności. Więc tak, konfigi się w większości zgadzają.

5

Hello guys,

I found this forum through the Gargoyle's official forum. (and I am using Google Translate to read the articles in polish, so sorry for any missunderstanding)

There seems to be an issue with 1.9.2.5. Everything like OpenVPN, QoS and etc. seems to work fine with one very big exception. - miniupnpd.

I've tried doing all sorts of voodoo magic, however for some reason miniupnpd first  tries to search for it's configuration in /etc/miniupnpd, then it can't create the  client list file in /var/... It seems to be broken. Otherwise the Wi-FI speeds seem to be very good, at least for MVEBU (WRT1200ACv1)

Oh and I've noticed random fallbaks to  channel 36 for the 5 Ghz.

6

1. dont use miniupnp. If you really need this, use port forward.
2. this is normal if you tried to use some DFS channel.

7

Unfortunately i need miniupnp for many different things including my xbox, some file sharing applications and etc. Using manual port-forwarding requires too many rules and I can't keep track of every application's port requirements, especially if it works on random ports. hmm I hope you guys are able to fix it and include it by default, as it is in Gargoyle 1.9.1.

As for the DFS channels, this issue seems to affect the latest LEDE builds, also. There are no nearby radars here, but there is a false positive(probably firmware related) which leads to fallback to channels 36. This problem existed 6 months ago, then it was resolved and now seems to reemerge. But for me, personally the miniupnpd is the biggest disadvantage. Otherwise the build looks stable enough.

8

Czy ta wersja ma już poprawkę dotyczącą awarii wpa2?

9

Change country code in /etc/config/wireless from Poland (PL) to something else, where DFS is not present.

10

StrikerFX napisał/a:

Czy ta wersja ma już poprawkę dotyczącą awarii wpa2?

Przeczytaj uważnie z czym był związany problem - to był atak na KLIENTA a nie na ap, więc samo załatanie ap nic nie da. Chodź w tym konkretnym przypadku może spowolnić atak. I tak, to wydanie zawiera te poprawki, ale nie zabezpiecza przed niczym. Bo to klienta masz zaktualizować.

11

Zauważyłem problem z nowym  Gargoyle 1.9.2.5 na Tplink TL-WR842ND V1.
1. Aktualizacja z wersji  Gargoyle 1.9.2.4 uwaliła router.
2. Po odzyskiwaniu wgrałem pełną wersję 1.9.2.5 i wszystko było w porządku do chwili restartu urządzenia - nowy soft nie zapisuje ustawień na tym routerze! Sprawdziłem dwukrotnie wgrywając nowy soft. Zmuszony byłem powrócić do oryginalnego softu.

12

Po prostu nie zrobił Ci się jffs2. Było to omawiane kilka razy już na forum.

13

Cezary napisał/a:

Po prostu nie zrobił Ci się jffs2. Było to omawiane kilka razy już na forum.

Czy mógłbyś jaśniej, ewentualnie co zrobić/gdzie szukać aby zadziałało?

14

Np. tu jest to opisane: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 53#p191253

15

Zainstalowałem LEDE Luci. Działa zapisywanie.

16

Gargoyle miałeś zainstalować....

17

Witam. Znowuż nie pokusiło zainstalowałem na wersje 1.9.2.4 wersje 1.9.2.5 i nie działa ,sprawdziłem tryb failsafe i tez nie mogę w niego wejść a kiedys z wasza pomocą instalowałem u boota czy on będzie działać bo tez nie mogę go uruchomić.Pozdrawiam

18

W failsafe wchodzisz przez ssh...

19

Niestety nie mogę w żaden sposób wejść do rutera.

20

Router uruchamia się w ogóle w trybie failsafe? Co to za router?

21

Nie uruchamia sie w trybie falisafe a ruter tl wr1043nd v1

22

Więc go ubiłeś podczas flashowania. Kabelek szeregowy i go reanimuj lub przez tftp jeżeli w uboocie miałeś tryb awaryjny.

23

Ok dzieki a jak wejsc w tryb przez tftp mozecie podac linka do instrukcji jak to zrobic. Pozdrawiam

24

https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519

25

Ok wielkie dzięki przywróciłem ruter do życia z wersja 1.9.2.5