Temat: Próba reanimacji tp-link wr1043nd, problem z kablem

Witam
Próbuję odratować mojego tplinka po nieudanej próbie aktualizacji.
Kupiłem na allegro kabelek CA42, rozciąłem, są trzy żyły zielony, biały i żółty. Woltomierzem sprawdziłem, wykazuje tylko napięcie miedzy zielonym (GND) a białym.
I teraz gdy podłączam tylko zielony(GND) i biały(TX?) do routera to w putty mam wynik:

U-Boot 1.1.4 (Nov 17 2009 - 11:56:26)

AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash:  8 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds## Booting image at bf020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... Error: inflate() returned -3
GUNZIP ERROR - must RESET board to recover

Resetting...

i tak w kółko. Po "Autobooting in 1 seconds" nie mogę wpisać "tpl".
A gdy podłączam wszystkie trzy kable z żółtym(RX?) to putty nie odpowiada.
Próbowałem zamieniać żyły ale nie było żadnej odpowiedzi.

Robię coś źle, czy może ta tania chińszczyzna jest do kitu? Miał ktoś podobny przypadek?

2

Odp: Próba reanimacji tp-link wr1043nd, problem z kablem

Podłączyłeś sam GND i RX kabla - i to działa. Więc z Tx też powinno. Chyba że źle podłączyłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie, gdy podłączam same GND i RX kabla to jest odpowiedź w putty, tylko na tej kombinacji uzyskuję jakąś reakcje.
Gdy próbuje podłączyć TX kabla to putty stoi w miejscu. Próbowałem już kilkanaście razy i ten sam rezultat.
Nie wiem co to może być. Chyba zamówię inny kabel i spróbuje, bo tak mi się zdaje że może to przez niego.

4

Ważne że router żyje.

5

Muszę zamówić inny kabel, czy ktoś może mi polecić aukcje z sprawdzonym kablem?
A i próbował ktoś odratowywać router nowszym kablem ca-53?

6

Zdaje się że ca-53 nie ma chipa, jest to zwykły drut a chip jest już "zaszyty" w telefonach zgodnych z tym kabelkiem.

7

W końcu kupiłem interfejs RS232-TTL z aukcji:
http://allegro.pl/interfejs-rs232-ttl-k … 83707.html
Podłączam i jest odzew rutera w putty, ale gdy piszę tpl nic się nie dzieje. Gdy złączam tx z rx to w putty jest to co napiszę. Męczyłem się ponad godzinę z tym. Do routera podłączam na styk wtyczką 3-pin z której wystają 3 piny. Próbowałem z przodu, z tyłu dalej to samo.
Gdy wpisuje się tpl to w putty będzie widać napis tpl? Dlaczego jak wpisuję tpl nic się nie dzieje?

8

Bo nic nie będzie się wyświetlało. Masz na to tylko sekundę i to w odpowiednim momencie. Jak trafisz to zgłosi się z ar7100>

9

witam,
a ja używam konwertera usb-rsttl od centralki alarmowej i terminal wyrzuca mi krzaki, wśród których niektóre ciągi mają sens (np widać autobooting in 1s, zatem mogę wpisać tpl). próbowałem już różnych kombinacji, różnego podłączania, dociskania - nie ma poprawy. Zaznaczę że udało mi się wgrać firmware, ponieważ choć wyrzucane są krzaki, wpisywane komendy są prawidłowe i całość (troche w ślepo) przebiegła prawidłowo. Trochę irytujące tylko, że nie widzi się co się robi. Macie koledzy jakieś ciekawe koncepcje, czy to po prostu interface do wymiany?

10

Interface jest do wymiany, lub pracuje na poziomie napięć nie zgodnych z routerem. pomijając fakt czy i że łączy oczywiście.

11

Wiekszosc telefonow uzywa komunikacji z napieciami 5v.
Router z 3.3v. Interface do wymiany, badz do przerobki jesli to jest jakis standardowy uklad.
Jak chinszczyzna pointegrowana to marne szanse na udane przerobienie, choc nie jest to nie mozliwe.

12 (edytowany przez Q.I.N. 2011-03-28 18:52:22)

gogolek92 napisał/a:

W końcu kupiłem interfejs RS232-TTL z aukcji:
http://allegro.pl/interfejs-rs232-ttl-k … 83707.html
Podłączam i jest odzew rutera w putty, ale gdy piszę tpl nic się nie dzieje. Gdy złączam tx z rx to w putty jest to co napiszę. Męczyłem się ponad godzinę z tym. Do routera podłączam na styk wtyczką 3-pin z której wystają 3 piny. Próbowałem z przodu, z tyłu dalej to samo.
Gdy wpisuje się tpl to w putty będzie widać napis tpl? Dlaczego jak wpisuję tpl nic się nie dzieje?

Jak wpisujesz "tpl" nic się nie będzie działo póki nie pokazy się znak zachęty ar7100>.
1. Sprawdź czy nie masz gdzieś zwarcia TX i RX (w kablu lub na płytce routera) - męczyłem się kilka godzin z wpisywaniem "tpl" bez rezultatu a okazało się ze, podczas lutowania goldpinow do płytki, mała kropelka połączyła TX i RX przy samej płytce...
2. Nie mecz się wpisywaniem "tpl" na klawiaturze. Wpisz "tpl" np. w notatniku, skopiuj, a w putty jak tylko odpowie uboot jak szalony klikaj prawy klawisz myszy (w putty to wkleja skopiowany tekst) - nie ma szans nie trafić w ten odpowiedni moment :)

Jeżeli nadal nie działa - zamień miejscami TX RX (może jednak pomyliłeś się), sprawdź napięcia.
Jeżeli chcesz mieć pewność gdzie TX a gdzie RX - znajdź w internecie opis kości z twojego modułu i prześledź jak idą lutowania.
U mnie po kilku godzinach walki wszystko zadziałało na zwykłym CA-42 od pobliskiego sprzedawcy gsm.

13

Gdzie tam, bez problemu wpisuje się to jedną ręką (prawą), lewą trzymając piny przy płytce...