Temat: AVM FRITZ!Box 4040 - LEDE

Witam,

Miał ktoś z tym styczność? Bebechy ma ładne jak na 400zł i jest chyba przez LEDE obsługiwane.

CPU: Qualcomm IPQ4018 @ 638 MHz 4 cores
Flash: 32 MiB
RAM: 256 MiB
WiFi 2.4Ghz: Qualcomm IPQ4018 2x2:2, bgn
WiFi 5Ghz: Qualcomm IPQ4018 2x2:2, an+ac
Ethernet 4x 1Gb LAN, 1x 1Gb WAN
USB: 1x 3.0, 1x 2.0

Szczerze mówiąc nie widziałem nigdzie tutaj na forum wspomnianych urządzeń AVM FRITZ!Box.

2

Odp: AVM FRITZ!Box 4040 - LEDE

Ponieważ ipq401x nie jest oficjalnie przez lede jeszcze obsługiwane. AVM zawsze dawało swój bootloader (eva), ciekawe czy tu nie będzie problemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Xemidra 2017-01-30 16:19:39)

Według tej strony jest chyba obsługiwane:
https://wikidevi.com/wiki/List_of_LEDE_ … ed_devices

Jest jakiś sposób, żeby to inaczej sprawdzić, bo obrazu na to nie ma, przynajmniej w folderze snapshot.

"Ponieważ ipq401x nie jest oficjalnie przez lede jeszcze obsługiwane."
Tzn. że prace na tą platformą trwają czy "jeszcze" w sensie, nikt się jeszcze za to nie zabrał?

4

W sensie że w źródłach nawet takiego targetu nie ma. Jest ipq806x

5

Xemidra napisał/a:

Według tej strony jest chyba obsługiwane:
https://wikidevi.com/wiki/List_of_LEDE_ … ed_devices

Jest jakiś sposób, żeby do inaczej sprawdzić, bo obrazu na to nie ma, przynajmniej w folderze snapshot.

"Ponieważ ipq401x nie jest oficjalnie przez lede jeszcze obsługiwane."
Tzn. że prace na tą platformą trwają czy "jeszcze" w sensie, nikt się jeszcze za to nie zabrał?

Ta platforma nie ma żadnego wsparcia w kernelu < 4.6 więc nie ma szans na wsparcie w obecnym wydaniu LEDE, bazującym przecież na kernelu z serii 4.4. Kolejne wydanie LEDE jest planowane na kernelu 4.9 lub wyższym (w zależności od tego, która wersja stanie się LTS).

6

Xemidra napisał/a:

Witam,

Miał ktoś z tym styczność? Bebechy ma ładne jak na 400zł i jest chyba przez LEDE obsługiwane.

CPU: Qualcomm IPQ4018 @ 638 MHz 4 cores
Flash: 32 MiB
RAM: 256 MiB
WiFi 2.4Ghz: Qualcomm IPQ4018 2x2:2, bgn
WiFi 5Ghz: Qualcomm IPQ4018 2x2:2, an+ac
Ethernet 4x 1Gb LAN, 1x 1Gb WAN
USB: 1x 3.0, 1x 2.0

Szczerze mówiąc nie widziałem nigdzie tutaj na forum wspomnianych urządzeń AVM FRITZ!Box.

Nieźle by zmasakrował inne routery, gdyby było wsparcie dla niego "OpenWRT"/LEDE, gdyż jego cena-poniżej 400zł jak na Fritza jest bardzo niska, a do tego tak bogate wyposażenie. wink

7

Co ten commit oznacza w praktyce?

https://github.com/chunkeey/LEDE-IPQ40X … 686c6110a4

8

Jeżeli działa to oznacza dokładnie to co tytuł mówi - wsparcie dla tego urządzenia.

9

Mimo wszystko mam jeszcze wrażanie, że jest jeszcze za wcześnie na wybieranie się do sklepu po ten router. @pepe2k - napisał, że w obecnym wydaniu wsparcia nie będzie, więc dopiero wydanie 17.06 będzie posiadało oficjalne wsparcie? Gdzieś tam już mi się rzuciło w oczy przejście na kernel 4.9.

10

PS - w lede już dodali wsparcie...

11

Wiedziałem ale wymieniłem parę maili z autorem tych poprawek i na razie odradza on pakowanie się w ten router zwykłym użytkownikom. Jak ktoś w tym siedzi, zna się i lubi dłubać to powinien być zadowolony.

12

Witam, czy mógłby ktoś napisać bądź wskazać instrukcję w której jest co potrzebuję żeby wgrać LEDE/LuCI na ten router? Te tanie USB 3.0 mnie zwabiło a teraz mam zagwozdkę jak tu wrzucić jakiś lepszy soft...

13

Na chwilę obecną zostaw oryginalny soft. Naprawdę on nie jest zły i do podstawowych rzeczy domowych jak najbardziej się sprawdza.

14

BTW, procedurę instalacji masz tutaj: https://github.com/chunkeey/LEDE-IPQ40X … 686c6110a4