Temat: TL-WR1043N+dysk usb+TV

Witam.
Posiadam TL-WR1043N wgrane gargoyle 1.3.11PL do niego podpięty dysk usb WD 1GB. Sieć to TP-WR1043N do niego dwa kompy po lan i switch TPlink  do switch  TV Samsung.Dysk na kompach z windows jak i na laptopie po wi-fi jest widoczny.Natomiast nie widoczny jest w TV.  Wszystkie pliki udostępnione w sieci na kompach w TV widać. Pytanie, co trzeba doinstalować ewentualnie uruchomić aby mój TV potrafił czytać z dysku usb podpiego do tego tplinka. Dzięki

2 (edytowany przez c-kozi 2011-03-26 16:14:55)

Odp: TL-WR1043N+dysk usb+TV

Daj sobie chlopie z tym spokoj, ja mam tez TV samsung, wlaczylem z tym dobre 2 tygodnia i stanelo ze widzial zdjecia, muzyke a filmow ni HU HU. Oczywiscie ze widzial to tez mocne slowa, bo widzial tylko część. Dalem sobie spokoj. Dla samsunga jest alternatywa w postaci zmiany softu w TV, bo jak sie okazuje siedzi w nim tez linuch. Ale na wymiane softu w TV sie nie odważylem (jeszcze)

Tu masz dowod mojej walki:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1495

3

Dokładnie. Zrezygnuj z dlna. Jak bardzo chcesz to minidlna - opisane na eko.one.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

To troche inne pytanie.Może ktoś polecić obudowe dysku sieciowego tak żeby miała usb oczywiście żeby TV widział ten dysk(połączony przez usb) i odtwarzał to co na nim jest a lan dysku służyłby do uaktualniania zawartości tego dysku bo jak chce coś dorzucić do tego dysku to trzeba się pofatygować z dyskiem do kompa ewentualnie z laptopem do dysku .Mam dysk 3.5 1TB dobrze by było jakby jeszcze była gigabajtowa  sieciówka w tej obudowie. No i w rozsądnej cenie.

5

w tym zagadnieniu nie chodzi o sprzęt ale o SOFT. Samsung w orginalnym sofcie widzi tylko w systemie DLNA (choc i tak nie wszystko). Natomiast jak zmienisz soft w samsungu na alternatywny to bedzie widzial wszystkie pliki udostepnione w sieci, w przypadu naszych routerkow w sambie.

6

jak sprawdzić, czy DLNA działa poprawnie nie mając sprzętu z DLNA? Jakiś klient na PC? Jeśli tak, to w jaki sposób podaje się ścieżkę do serwera dlna? wystarczy samo 192.168.1.1:8200, czy trzeba jeszcze jakieś http://, upnp:// czy coś podobnego?

7

Nie podaje się żadnej ścieżki. dlna samo się rozgłasza i klienci znajdują to w sieci. Tyle że musisz mieć klienta dlna. Na linuksie totem ma  to, dla telefonów z androidem też jest klient.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

W Windows 7 klientem jest WMP.

Jakie to proste - zainstalowałem i  uruchomiłem na routerze, włączyłem WMP i od razu pokazał się openwrt-dlna.

c-kozi - czytałem Twojego posta, 2 tygodnie walczyłeś z konfiguracją routera i własną niewiedzą. minidlna działa w openwrt świetnie a instalacja i konfig to bułka z masłem.

9

szafiro napisał/a:

W Windows 7 klientem jest WMP.

Jakie to proste - zainstalowałem i  uruchomiłem na routerze, włączyłem WMP i od razu pokazał się openwrt-dlna.

c-kozi - czytałem Twojego posta, 2 tygodnie walczyłeś z konfiguracją routera i własną niewiedzą. minidlna działa w openwrt świetnie a instalacja i konfig to bułka z masłem.

NO tak jest pisałem o tym na początku wystarczy w kompie z windows udostępnić folder w sieci dajmy na to z filmami i na tv po sieci lan moge uruchomić film HD(dajmy na to mkv+dts) zero zacięć wszystko chodzi płynie. Chodziło mi bardziej o to aby bez włączania któregoś z kompów mój tv widział  taki dysk podpięty pod usb w routerze i odtwarzał to co odtwarzać już potrafi. Bo tak jak pisałem później jest to trochę kłopotliwe jak trzeba dorzucić coś świeżego do tego dysku to trzeba pofatygować się z lapkiem do tego dysku(ewentualnie z dyskiem do kompa) czyli ciągłe przepinanie kabli.

10

No to wystarczy zrobić np. sambę na openwrt i zmodyfikować samsunga tak jak o tym mowa na stronach dot. SamyGO. Osobiście mam dokładnie taka konfiguracje z TV Samsung xC650 - wszystko bardzo ładnie odtwarza i z kablami nie trzeba biegać smile
Modyfikacja TV bardzo prosta - jeden dodatkowy widget oraz specjalnie przygotowany pendrive do TV ze skryptami. Na ile ja to wszystko zrozumiałem - wystarczy odpiąć pendrive i odinstalować widget i w TV nie ma śladu po modyfikacji.