1 (edytowany przez PYJTER 2017-10-07 16:11:35)

Temat: Jak połączyć dwa routery w jedną sieć??

Witam serdecznie mam takie pytanie... Mam dwa routery z wgranym oprogramowaniem GARGOYLE. Obydwa to N750 z TPLINK.
Do jednego jest podłączony modem LTE. I teraz z portu LAN 1 routera mam podłączenie kablem do portu LAN drugiego routera.
Walcze z tym któyś dzień przekopuje internet i nie mogę znaleźć jak skonfigurować te dwa urządzenia tak by działały w jednej sieci tzn jeden niech ma adres 192.168.107.1 a drugi 192.168.107.2 i obydwa chcę by udostępniały sieć WIFI oczywiście na róznych kanałach ale tej samej nazwie. Jak miałem TPLINK1043 to miałem tam wgrane oprogramowanie LuCI i tam jakoś to skonfigurowałem pamiętam ale nie wiem jak a niestety stary router mi się zepsuł. Czy ktoś mi może pomóc jak skonfigurować drugi router tak by działał w ramach tej samej sieci i udostępniał WiFi??
Z góry dziękuję za pomoc...

2

Odp: Jak połączyć dwa routery w jedną sieć??

Łączysz je lanami, na drugim wyłączasz serwer dhcp. To wszystko, nic więcej nie potrzebujesz. WAN na drugim możesz zostawić nie podłączony, w gui możesz go wyłączyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki bardzo Cezary działa wszystko super a ja kombinowałem jak koń pod górę a rozwiązanie było tak banalne wink

4

To w końcu kanały Wifi muszą być te same czy inne?

5

Jak chcesz. Jeżeli masz kilka AP po kablu w lokalizacji i one "widzą" się wzajemnie to zalecane jest żeby były na różnych kanałach które się nie pokrywają. Zaś jak robisz repeater po wifi to i tak zostajesz na tym samym kanale.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Tak, chyba muszą być inne kanały - mam 2 routery spięte kablem LAN do LAN i ta sama Wifi.