1 (edytowany przez george2002 2017-10-09 09:41:42)

Temat: Xiaomi WiFi Router 3G - obsługa LEDE z LuCi

Zakupiłem za 130zł z punktami (143zł kosztuje normalnie) na gearbest Xiaomi WiFi Router 3G:
https://www.gearbest.com/wireless-route … 42436.html

z tego co widzę działa na nim już sporo wersji oprogramowań bo i padavan (nie wiem co to za odmiana...) i prometheus - http://prometheus.freize.net/ (jakaś Rosyjska chyba odmiana ale jak rozumiem bez wersji z graficznym interfejsem...) i pandorabox  - pandorabox.com.cn (również jak rozumiem wersja bez graficznego interface), natomiast mam pytanie czy ktoś próbował lub korzysta z LEDE z LuCi ? bo tutaj: https://forum.lede-project.org/t/xiaomi-wifi-router-3g/ coś niby jest info trochę ale jak rozumiem nie jest to wersja oficjalna tylko niestablilna ?

Cezary - dało by się coś wink ?

PS
Osiągi tego routera kolegi z forum jdtech - http://forum.jdtech.pl/Watek-xiaomi-miw … ernatywnym

2

Odp: Xiaomi WiFi Router 3G - obsługa LEDE z LuCi

On jest wspierany od pewnego czasu w wersji rozwojowej: http://downloads.lede-project.org/snaps … ps/mt7621/

Czy i jak działa - nie miałem jeszcze okazji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

On jest wspierany od pewnego czasu http://downloads.lede-project.org/snaps … ps/mt7621/

A który to plik bo przyznaję nie widzę smile

4

mir3g w nazwie...

5

Kurde starość ślepość big_smile dzięki smile

6

Potestuj troche i daj znac jak dziala. Szczegolnie interesuje mnie stabilnosc wifi.

7 (edytowany przez george2002 2017-09-25 18:38:28)

kofec napisał/a:

Potestuj troche i daj znac jak dziala. Szczegolnie interesuje mnie stabilnosc wifi.

Jasne nie ma problemu, jak dojdzie to będę dawał recenzje a jest na czym bo i iOS i android i Windows phone i Windows i esp8266 w domu ciagle korzystają z WiFi smile

8

Ciekawy commit
https://github.com/lede-project/source/ … a9e32abfc6

9

To już krążyło od kilku dni na liście. Jednak ciekawsze jest to: https://github.com/lede-project/source/ … c4856d9bc7

10 (edytowany przez george2002 2017-09-28 12:45:35)

To oznacza że to jest już wprowadzone do najnowszej dostępnej wersji LEDE do pobrania czy dopiero będzie smile ?

11

Ona buduje się na bieżąco, więc już jest: http://downloads.lede-project.org/snaps … ps/mt7621/

12

Cezary napisał/a:

Ona buduje się na bieżąco, więc już jest: http://downloads.lede-project.org/snaps … ps/mt7621/

Dzięki Cezary za info, nie znam się na tych commitach, snapshotach itd itp big_smile dobre info czekam na router i będę zdawał relację jak tylko dostanę routerek do rąk, a gearbest do dzisiaj nie wysłało chociaż przyspieszyłem poprzez dispath faster smile

13

Ja dostałem. Pierwszy problem to zakładanie konta na xiaomi, mają zwaloną stronę i nie idzie tego zrobić, musiałem użyć numeru telefonu że założyć konto. Wgrywanie samego lede poszło już bez problemu, zgodnie z opisem.

Router dość fajny, wcale nie jest taki mały - rozmiarowo identyczny jak 1043v1, choć oczywiście jest cieńszy. Anteny na stałe, gniazdo USB odwrócone (ma znaczenie dla kogoś kto będzie chciał modem dołączyć bo będzie "do góry nogami"  i led nie widać). Niektóry narzekają na jakość wifi 2.4GHz.

14 (edytowany przez george2002 2017-10-05 09:00:00)

Cezary napisał/a:

Ja dostałem. Pierwszy problem to zakładanie konta na xiaomi, mają zwaloną stronę i nie idzie tego zrobić, musiałem użyć numeru telefonu że założyć konto. Wgrywanie samego lede poszło już bez problemu, zgodnie z opisem.

Router dość fajny, wcale nie jest taki mały - rozmiarowo identyczny jak 1043v1, choć oczywiście jest cieńszy. Anteny na stałe, gniazdo USB odwrócone (ma znaczenie dla kogoś kto będzie chciał modem dołączyć bo będzie "do góry nogami"  i led nie widać). Niektóry narzekają na jakość wifi 2.4GHz.

Szczęściarz, a skąd brałeś i za ile jeśli można spytać smile ? dobrze wiedzieć jak mi przyjdzie żebym się nie bawił za długo smile kurcze to gniazdo USB mnie zmartwiło bo modem E3372 będę chciał tam włożyć smile czyli nie będę widział statusu LED modemu hmmm sad no z tą jakością 2.4Ghz wifi to jest coś na rzeczy bo śledzę temat na LEDE tutaj i jest nieciekawie na razie sad a mógłbyś przetestować na szybko wydajność USB bo tak między innymi dla tego go wziąłem bo myślę że ma lepszą wydajność niż USB w MR3020 TP-linka smile (LTE z play max wyciągam 92Mbps - chyba już MR3020 nie daje rady więcej przez USB przecisnąć no i w sumie 100Mbps połączenie LAN w MR3020 smile )

15

Nie nie, dostałem go. Więc nie wiem skąd był i za ile.

W tym modelu jest USB3 więc powinno być szybciej. Mogę wieczorem zrobić zwykły test odczytu. E3372 możesz włożyć, mieści się, sprawdzałem. A dioda... no cóż, zostaje albo odwracać router, albo czytać programowo modem, albo podłożyć małe lusterko smile

16 (edytowany przez george2002 2017-10-05 13:01:53)

Cezary napisał/a:

Nie nie, dostałem go. Więc nie wiem skąd był i za ile.

W tym modelu jest USB3 więc powinno być szybciej. Mogę wieczorem zrobić zwykły test odczytu. E3372 możesz włożyć, mieści się, sprawdzałem. A dioda... no cóż, zostaje albo odwracać router, albo czytać programowo modem, albo podłożyć małe lusterko smile

Hehe to i tak szczęściarz smile właśnie o taki najprostszy test szybkości USB w nim by Mnie interesował bo w necie są wyniki WIFI czy LAN ale USB nie znalazłem smile hehe albo na jakiejś przejściówce, albo wymiana złącza w końcu elektronikiem jestem to co się nie da big_smile chociaż z tym lusterkiem to się jeszcze zastanowię big_smile

PS
Płytę główną mam poczciwą GA-P35-DS3R ale jurną bo ma gigabitowy port także myślę że tym routerkiem wyciągnę duużo więcej smile

PS2
Kurczę właśnie się zarejestrowałem na stronce xiaomi mailowo i bez problemu się udało ale profilaktycznie też telefon sparowałem z kontem także nie wiem czemu miałeś problemy mailowo smile

17

Ponieważ dostaję "Couldn't sign up(undefined)"..

18 (edytowany przez sty 2017-10-05 10:53:24)

Lepsze radio i osiągi na tym routerku to chyba tylko na pandora lub za pomocą automatu - prometheus. Ale fakt - bogactwo softu (oraz nowszy kernel i wszystko co z tym związane) to tylko Lede. Co do USB3 jest zdecydowanie wydajniejsze w tym modelu, niż np. u tplinka czy nawet od netgera. W softach innych niż Lede chyba z założenia jest możliwość wyłączenia USB3 w celu poprawy osiągów 2.4 GHz.
Ogólnie model owego Xiaomi podobny jest sprzętowo do MQMaker WiTi - oczywiście nie tak wypasiony, ale radio 2.4 GHz i tak jest lepsze niż w WiTi. Co do tych linków 100m w opisie to oczywiście wierutna lipa - w czystym polu widzenia to max ok. 30-50m (zależy od S/N konkretnego środowiska, czyli jakieś interferencje od innych ap/klientów, zakłócenia boczne, przeszkody typu gałęzie/liście, itd. - duża poprawa odległości dopiero po zastosowaniu chociażby dwóch takich routerków i np. takich anten https://anteny.net/antena-gibeon-mimo-ac-12hv-5ghz-2xnz - oczywiście trzeba deko modować sprzętowo), w sensie zachowania przyzwoitego transferu, bo przy 100m i jakichś 200-300 kB/s (i to tylko przy b. dobrych warunkach propagacji) to chyba trudno mówić o jakimś komfortowym korzystaniu.
Z cytowanymi lub podobnymi antenami i na 5 GHz dopiero wiesz, że korzystasz z tego routera (routerów jak długi link), szczególnie jak masz szybki internet. Na mocnych patykach (tak ok. 9 - 11 dbi), typu outdoor, czyli złącza N, dobry kabel, drukowane anteny, itd. to tak ok. 50-70m w miarę przyzwoitego sygnału w środowiskach mocno zakłóconych, np. w typowym blokowisku i też dla przyzwoitych transferów na 5 GHz oczywiście (i ogólnie stabilności szybszego linku).

19

sty napisał/a:

...
W softach innych niż Lede chyba z założenia jest możliwość wyłączenia USB3 w celu poprawy osiągów 2.4 GHz.
...

OT:  Na przykład w oryginalnym sofcie Asusa dla wifi 2,4GHz jest opcja:

Reduce USB 3.0 interference   [ Disable / Enable  ] 

ale jeszcze się nie dowiedziałem co tak naprawdę robi... Pewnie działa jako USB2.0

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

20 (edytowany przez george2002 2017-10-05 11:17:15)

mar_w napisał/a:
sty napisał/a:

...
W softach innych niż Lede chyba z założenia jest możliwość wyłączenia USB3 w celu poprawy osiągów 2.4 GHz.
...

OT:  Na przykład w oryginalnym sofcie Asusa dla wifi 2,4GHz jest opcja:

Reduce USB 3.0 interference   [ Disable / Enable  ] 

ale jeszcze się nie dowiedziałem co tak naprawdę robi... Pewnie działa jako USB2.0

Kurde to nie wiedziałem że USB może wpływać na WiFi big_smile poważnie to aż tak zakłóca że WiFi słabiej chodzi smile ?
Ok odpowiedziałem sobie na to pytanie na szybko googlują i znalazłem takie info
Hmm no nic, mam nadzieję że zakup był opłacalny i nie będzie toto gorzej mi chodziło niż teraźniejszy TP-Link MR3020 smile
A tutaj już info z Polski z feedbackiem od użytkowników smile

21

Ale zauważ że dotyczy to urządzeń na USB 3.0. E3372 jest zwykłym na usb 2.0, nie masz tam wyższych transferów tylko dlatego że masz usb 3.0 w routerze.

22

Cezary napisał/a:

Ale zauważ że dotyczy to urządzeń na USB 3.0. E3372 jest zwykłym na usb 2.0, nie masz tam wyższych transferów tylko dlatego że masz usb 3.0 w routerze.

Ufff co racja to racja, chociaż pies wie jak to będzie, sprawdzę jak przyjdzie (się doczekać nie mogę jak zawsze wszystkiego z zagranicy, allegro dla mnie nie istnieje big_smile) i będę dawał znać tutaj smile

23

To ja jeszcze dodam że userzy LEDE na Linksysach AC skarżą się ze używanie USB 3.0 wyłącza im wifi 2.4...

24 (edytowany przez george2002 2017-10-05 11:32:44)

Cezary napisał/a:

To ja jeszcze dodam że userzy LEDE na Linksysach AC skarżą się ze używanie USB 3.0 wyłącza im wifi 2.4...

Zacofany jestem bo jak na razie nie posiadam USB 3.0 w mieszkaniu w żadnym urządzeniu nooooo lol  (może to i dobrze big_smile )

25

george2002 napisał/a:

(...)
Hmm no nic, mam nadzieję że zakup był opłacalny i nie będzie toto gorzej mi chodziło niż teraźniejszy TP-Link MR3020 smile
(...)

Nie bój żaby - na pewno odczujesz różnicę na plus. Tak słabo jak wspomniany TP to chyba mało który inny router tak słabo się sprawuje.
big_smile